Helsingin yliopisto

Ruoanlaitto kotona lisää ruokatajua

Jaa

Ruoanlaitto on viime vuosina herättänyt kasvavaa kiinnostusta niin ruokakasvatuksen välineenä kuin monitieteisen tutkimuksen kohteena. Meillä ei kuitenkaan ole riittävästi tietoa siitä, miten ruoanlaitto yhdistyy oppimiseen osana ihmisten arkista toimintaa ja millaista tämä oppiminen on luonteeltaan. Uusi ruokatajun käsite auttaa ymmärtämään ruoanlaiton yhteydessä ja kotona tapahtuvaa arkioppimista. Ruokakasvatuksen tutkimus pyrkii ymmärtämään, millaisin perustein ihminen tekee ruokavalintoja ja miten monipuolisia valintoja voitaisiin tukea.

Kuva: 123rf
Kuva: 123rf

Ruoanlaitto ja ruokataju

Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan hankkeessa Developing food sense as the aim for food education (2017) tarkastellaan ruokatajun käsitettä ja arkioppimista (ns. informaalia oppimista) kotona ruokaa laitettaessa.

– Ruokataju-käsite merkitsee omakohtaista ymmärrystä ruokavalinnoista sekä kykyä hahmottaa syömisen sosiaalisia, kulttuurisia ja arkisia merkityksiä, kotitalouspedagogiikan yliopistonlehtori Kristiina Janhonen kertoo.  – Ruokatajun ydinajatus on, että on monta tapaa valita oikein ja syödä terveyttä ja hyvinvointia edistävästi.

Informaali oppiminen määritellään hankkeessa aktiiviseksi, omaehtoiseksi ja käytäntölähtöiseksi toiminnaksi. Hankkeen aineistona hyödynnettiin videoavusteista haastattelua (ns. stimulated recall -haastattelu). Videoaineistona toimivat autoetnogarafiset ruoanlaittovideot.

Ruokaoppiminen luovana päätöksentekona ja ongelmanratkaisuna

Hankkeen tulokset osoittavat, että arkiseen ruoanlaittoon kytkeytyvä oppiminen on luovaa ja kehkeytyvää päätöksentekoa sekä ympäristöön ja tilanteeseen liittyvää ja muut perheenjäsenet huomioivaa neuvottelua valmistettavasta ateriasta. Oppimisen tutkimuksen näkökulmasta kiinnostavaksi tulokseksi nousi toimintaan kytkeytynyt pohdiskelu, joka auttoi ruoanlaittajaa ratkomaan ongelmatilanteita.

– Tulosten perusteella ruoanlaittajan kielteiset tunteet ja ruoanlaittoprosessin aikana epämiellyttäväksi koetut asiat estivät rikkomasta olemassa olevia rutiineja ja samalla ehkäisivät uudenlaisten toimintamallien syntymistä, Janhonen toteaa.

Pelkkä tieto tai motivaatio ei riittänyt muuttamaan käytännön toimintaa; uuden toimintatavan kokeminen mielekkääksi oli muutoksen edellytys.

Tuottamalla uutta tieteellistä tietoa ruoanlaittoon kytkeytyvän informaalin oppimisen sosiaalisesta, kulttuurisesta ja kontekstisidonnaisesta luonteesta, hankkeen tulokset täydentävät aikaisemmin varsin yksilö- ja tietokeskeisiä tutkimuksia ruoanlaittotaidoista ja ruokaoppimisesta. Hanketta kehysti Deweyn kokemuksellisen oppimisen teoria.

Hankkeen tutkijoina toimivat Kristiina Janhonen, Kaisa Torkkeli ja Johanna Mäkelä. Hankkeen tulokset julkaistaan tieteellisenä artikkelina (Janhonen, K. Torkkeli, K. & Mäkelä, J., 2018, Informal learning and food sense in home cooking, submitted manuscript). Hankkeen rahoitti Elli Sunisen ja Rachel Trobergin säätiö. Hanke toteutettiin yhteistyössä Helsingin yliopiston sekä Nuorisotutkimusseuran kanssa.

Lisätietoja:

Kristiina Janhonen, puh. 050 301 7486, s-posti kristiina.janhonen@helsinki.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: 123rf
Kuva: 123rf
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Suomalaistutkimus avaa älyllisen kehitysvammaisuuden perinnöllistä taustaa12.2.2019 10:45:06Tiedote

Helsingin yliopiston koordinoiman tuoreen tutkimuksen mukaan sekä vakavan älyllisen kehitysvammaisuuden että lievempien älyllisen kehityksen häiriöiden taustalta löytyy perinnöllisiä riskitekijöitä. Riskitekijät ovat kuitenkin erilaisia eri kehitysvammaryhmissä. Lievemmät häiriöt johtuvat pääasiassa lukuisien geenialueiden yhteisvaikutuksesta, kun taas vakavissa kehitysvammoissa yksittäiset geenivirheet ovat tavallisempia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme