Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ryMaa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Ruokaa, turvaa ja hyvinvointia - MTK ja SLC tarjoavat hallitukselle kestävää kasvua ja odottavat vahvaa EU-vaikuttamista 

Jaa
Tulevan hallituksen on kyettävä tasapainottamaan valtion talous ja turvaamaan hyvinvoinnin kannalta keskeinen talouskasvu. Elinvoimainen Suomi edellyttää säästöjen lisäksi rohkeaa ja kannustavaa elinkeinopolitiikkaa sekä vahvaa ja vaikuttavaa EU-politiikkaa. Metsien kasvu ja jalostus talouden kivijalkana on turvattava. Myös hallituksen ruokapolitiikan on tähdättävä kasvuun ja kasvavaan vientiin. Tuottajajärjestöt MTK ja SLC jättivät esityksensä hallitusohjelmaan Säätytalolla keskiviikkona.
Kokoomuksen pj. Petteri Orpo, MTK:n pj. Juha Marttila ja SLC:n varapuheenjohtaja Thomas Antas. Kuva: Juho Hämäläinen
Kokoomuksen pj. Petteri Orpo, MTK:n pj. Juha Marttila ja SLC:n varapuheenjohtaja Thomas Antas. Kuva: Juho Hämäläinen

Kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit neuvottelevat parhaillaan ohjelmaa tulevan pääministerin Petteri Orpon hallitukselle. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto sekä sen ruotsinkielinen sisarjärjestö SLC kannustavat hallitusta hyödyntämään ohjelmassaan rohkeasti luonnonvara-alan kasvupotentiaalin.  

Maatalouden kannattavuuden parantaminen vaatii koko ruokaketjun kansainvälistymistä ja ruuan viennin merkittävää kasvattamista. Hallituskauden yhdeksi kärkihankkeeksi luodaan erillinen ruoka-alan kasvuohjelma. Osana ohjelmaa kotimaan ruokamarkkinoiden toimivuutta ja tuottajien asemaa parannetaan myös lainsäädännöllisin keinoin. Oma ruuantuotanto on kansakunnan henkivakuutus, jonka rahoitus on pidettävä vakaana ja riittävällä tasolla suhdanteista riippumatta, tuottajajärjestöt painottavat.  

Maataloussektorin hallinnollista taakkaa on vähennettävä, eikä lainsäädännöllä saa aiheuttaa alalle lisäkustannuksia ilman kompensaatiota maatalousyrittäjille. 

Metsäsektorin merkittävä osuus koko kansantalouden arvonlisäyksestä on turvattava, eikä alan toimintaedellytyksiä saa heikentää. Tärkeintä on säilyttää metsäpolitiikan päätäntävalta kiistattomasti kansallisella tasolla. Hallituksen kannattaa panostaa monin eri keinoin metsien kasvun ja terveyden lisäämiseen. Hakkuiden lisääminen ei ole uhka metsien hiilinieluille eikä luonnon monimuotoisuudelle, MTK ja SLC evästävät hallitusneuvottelijoita.

Venäjän hyökkäyssotaa seurannut energiakriisi edellyttää, että siirtymää uusiutuvaan energiaan jatketaan määrätietoisesti. Tämä vahvistaa Suomen kestävää kilpailukykyä ja tukee ilmastositoumusten saavuttamista. Biopohjaisen uusiutuvan energian merkittävä lisääminen tulee varmistaa. Myös energiaturpeen hyödyntäminen huoltovarmuuden ja kasvu- ja kuiviketurpeen näkökulmista tärkeää, järjestöt linjaavat. Lisäksi vetytaloudelle on luotava suotuiset investointimahdollisuudet.  

MTK ja SLC muistuttavat, että uusiutuva energia tuotetaan pitkälti maaseudulla ja maaseudun resursseilla. Siksi energiapolitiikan tulee nauttia maanomistajien luottamusta. Myös ilmasto- ja ympäristötoimenpiteiden tulee kunnioittaa omaisuuden suojaa, perustua sopimiseen ja olla korvattavia.   

Euroopan turvallisuuson runsaassa vuodessa kokenut rajun ja nopean muutoksen. Muutos on välttämätöntä huomioida myös uuden hallituksen työssä. MTK ja SLC esittävät, että kansallisten toimien lisäksi hallituksen on EU:ssa voimakkaasti ajettava rahoitusta uudelle itärajaohjelmalle. On EU-tason turvallisuuskysymys, että koko Suomi säilyy elinvoimaisena aina EU:n ja Naton itäistä rajaa myöten. 

Tiivistelmä järjestöjen hallitusohjelmatavoitteista liitteenä. 

Kuvia Säätytalon edustalta tallennetaan sivuillemme päivän mittaan osoitteessa  https://www.mtk.fi/-/hallitusneuvottelut23 
Kuvat ovat vapaasti median käytettävissä.

Lisätietoja: 

MTK:
Juha Marttila, puheenjohtaja, 050 3413 167    
Jyrki Wallin, toiminnanjohtaja, 050 522 5207                                                    

SLC:
Thomas Antas, varapuheenjohtaja, 050 307 9919
Jonas Laxåback, toiminnanjohtaja, 040 940 2734

Avainsanat

Kuvat

Kokoomuksen pj. Petteri Orpo, MTK:n pj. Juha Marttila ja SLC:n varapuheenjohtaja Thomas Antas. Kuva: Juho Hämäläinen
Kokoomuksen pj. Petteri Orpo, MTK:n pj. Juha Marttila ja SLC:n varapuheenjohtaja Thomas Antas. Kuva: Juho Hämäläinen
Lataa
Säätytalo 3.5. aamulla. Kuva: Juho Hämäläinen.
Säätytalo 3.5. aamulla. Kuva: Juho Hämäläinen.
Lataa
Pj. Juha Marttila. Kuva: Juho Hämäläinen.
Pj. Juha Marttila. Kuva: Juho Hämäläinen.
Lataa
Vasemmalta MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin, MTK:n pj. Juha Marttila, perussuomalaisten pj. Riikka Purra ja MTK:n metsävaltuuskunnan pj. Mikko Tiirola. Kuva: Juho Hämäläinen.
Vasemmalta MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin, MTK:n pj. Juha Marttila, perussuomalaisten pj. Riikka Purra ja MTK:n metsävaltuuskunnan pj. Mikko Tiirola. Kuva: Juho Hämäläinen.
Lataa
Vasemmalta MTK:n metsävaltuuskunnan pj. Mikko Tiirola, MTK:n 2. pj. Tero Lahti, kristillisdemokraattien pj. Sari Essayah, MTK:n pj. Juha Marttila ja  SLC:n varapuheenjohtaja Thomas Antas. Kuva: Juho Hämäläinen.
Vasemmalta MTK:n metsävaltuuskunnan pj. Mikko Tiirola, MTK:n 2. pj. Tero Lahti, kristillisdemokraattien pj. Sari Essayah, MTK:n pj. Juha Marttila ja SLC:n varapuheenjohtaja Thomas Antas. Kuva: Juho Hämäläinen.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Maanviljelijät ja metsänomistajat osoittivat tyytymättömyytensä EU-komissiolle - Europarlamentaarikot ottivat suomalaisten huolet vastaan Brysselissä1.6.2023 17:08:55 EEST | Tiedote

MTK oli mukana torstaina 1.6. Brysselissä järjestetyssä mielenilmauksessa, jossa Euroopan maataloustuottajien järjestöt osoittivat tyytymättömyytensä EU-komission sekavaa lainsäädäntö- ja asetusvalmistelua kohtaan. Päivän aikana europarlamentaarikot kuulivat myös suoraan tuottajilta, miten Brysselin päätökset erityisesti ennallistamislainsäädännöstä heijastuvat suoraan Euroopan huoltovarmuuden selkärankaan, eli ruuantuotantoon ja metsätalouteen.

Maidontuotannon myyntitulot maitotiloilla Suomessa yli miljardi euroa – vastuullisuus maidontuotannossa korostuu1.6.2023 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänään 1.6. vietetään Maailman maitopäivää. Suomen maaseudun elinvoiman kannalta 4500 maitotilalla on merkittävä rooli. Viime vuonna maidontuotannon myyntitulot maitotiloilla ylittivät miljardin euron rajan. Maitoalalla vastuullisuus nähdään pitkän aikavälin menestystekijänä, ja eläinten hyvinvointi on yksi keskeisimmistä vastuullisuuden osatekijöistä. Esimerkkinä jo toteutetusta vastuullisuustyöstä mainittakoon maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen nautojen terveydenhuollon seurantajärjestelmä, Naseva, joka kattaa yli 95 % maitotiloista.

EU-komissio syvällä ymmärtämättömyyden suossa – MTK ja SLC vetoavat päättäjiin 1. kesäkuuta Brysselissä järjestettävässä mielenilmaisussa30.5.2023 13:07:28 EEST | Tiedote

MTK ja SLC vetoavat EU-päättäjiin, jotta nämä palauttaisivat realismin käsittelyssä oleviin ja käsittelyyn tuleviin asioihin. Parlamentin ja neuvoston tulee näyttää hakoteillä olevalle komissiolle kaapin paikka. Sinänsä hyvät tavoitteet romuttuvat ideologisen ja jäsenmaita kuuntelemattoman asenteen takia. Etenkin EU:n ennallistamisasetus on palautettava valmisteluun.

MTK kirjelmöi ministeriötä metsäkatoasetuksesta: Valtion annettava nopeasti takeet tiloille, joihin asetus jo iskee29.5.2023 11:58:39 EEST | Tiedote

MTK vaatii valtiolta nopeasti takeita tuotannon jatkosta nautatiloille, joiden investointeja EU:n metsäkatoasetus saattaisi takautuvasti koskea. Asetuksen tulkinnasta riippuen vuoden 2020 jälkeen toteutetut tai aloitetut naudanlihan tuotantoon liittyvät investoinnit olisivat asetuksen vastaisia, mikäli niiden toteuttaminen on vaatinut metsänraivausta. Tulkinta tekisi myös tilojen tuotteista markkinakelvottomina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme