Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Ruokaleivän voimakassuolaisuuden ilmoittamisessa parannettavaa

Jaa

Pääkaupunkiseudun kunnat selvittivät vuonna 2017 yhteistyössä myynnissä olevien ruokaleipien suolapitoisuuksia ja leipien suolapitoisuuksista annettujen tietojen paikkaansa pitävyyttä.

Kuva: Tiina Paavola.
Kuva: Tiina Paavola.

Näytteitä otettiin 108 kappaletta 57 leipomoista ja myymälöiden yhteydessä olevista leipomopisteistä, jotka valmistavat ruokaleipää. Näytteistä oli ruisleipiä 28, vaaleita vehnäleipiä 42 ja sekaleipiä 38 kappaletta.

Tarkastusten sekä tehtyjen analyysien perusteella suolasta annetut tiedot olivat oikein yli 60 prosentissa tutkittuja tuotteita. Voimakassuolaisissa leivissä suolan määrä oli ilmoitettu oikein vain 49 prosentissa tuotteista.

Suolan määrän laskentatapa muuttui vuoden 2016 lopussa elintarvikkeen lisätyn suolan ilmoittamisesta elintarvikkeen kokonaissuolapitoisuuden ilmoittamiseksi. Samalla velvoitettiin kertomaan tuotteen suolapitoisuus ravintoarvomerkinnöissä sekä luokittelemaan elintarvike vähän suolaa sisältäväksi tai voimakassuolaiseksi.

Vastuu elintarvikkeiden merkinnöistä on elintarvikealan toimijoilla. Selvityksen perusteella toimijoiden olisi tarpeen varmistua leipien suolapitoisuuksista tutkimuksin. Leipomoita on neuvottu asiasta, ja siihen kiinnitetään huomiota tarkastuksilla.

Lähde:

Helsingin ympäristöpalvelut, Espoon seudun ympäristöterveys, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, Vantaan ympäristökeskus: Ruokaleipien suolapitoisuus sekä suolapitoisuuksista annettujen tietojen oikeellisuus pääkaupunkiseudulla 2017 (pdf). Helsingin kaupunkiympäristön julkaisuja 2018:9.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut:

elintarviketarkastaja
Anne Rämö
p. 09 310 32094
anne.ramo@hel.fi

elintarviketarkastaja
Tiina Paavola
p. 09 310 31590
tiina.paavola@hel.fi

Kuvat

Kuva: Tiina Paavola.
Kuva: Tiina Paavola.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme