Oulun yliopisto

Ruonan Teollisuuskylän Pekka Miilukangas sai Kerttu Saalasti -palkinnon mikroyrittäjyyden edistämisestä

Jaa

Kerttu Saalasti -palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa 20.9. vietetyssä Kerttu Saalasti -seminaarissa. Palkinnon sai Ruonan Teollisuuskylän toimitusjohtaja Pekka Miilukangas. Kerttu Saalasti -palkinnon jakavat Kerttu Saalasti säätiö ja Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin yhdessä. Se myönnetään vuosittain merkittävästä mikroyrittäjyyttä tai yrittävää kulttuuria edistävästä tutkimuksen, koulutuksen tai yhteiskunnallisen vaikuttamisen saavutuksesta.

Ruonan Teollisuuskylän Pekka Miilukangas sai ensimmäisen Kerttu Saalasti -palkinnon. Sen jakoi Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin johtaja Matti Muhos. Kuva: Elisa Kujala.
Ruonan Teollisuuskylän Pekka Miilukangas sai ensimmäisen Kerttu Saalasti -palkinnon. Sen jakoi Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin johtaja Matti Muhos. Kuva: Elisa Kujala.

Palkinnon saajan valinnassa otetaan huomioon teon valtakunnallinen merkittävyys, uutuusarvo, saavutetut tulokset ja vaikuttavuus.

”Valintaryhmä haluaa esityksellään nostaa Miilukankaan toiminnan valtakunnalliseksi esimerkiksi. Valinnan ratkaisi Pekka Miilukankaan poikkeuksellinen esimerkki yksityisestä toimeliaisuudesta ja yhteiskuntavastuun kantamisesta, merkittävistä mikroyrittäjyyttä edistävistä toimista sekä pitkäjänteisestä ja vaikuttavasta oppilaitosyhteistyöstä. Myös Kerttu Saalastin omat ajatukset yksityisen toimeliaisuuden merkityksestä, yrittäjärohkeudesta ja yrittäjämielen kasvattamisesta tukevat Miilukankaan valintaa Kerttu Saalasti -palkinnon saajaksi”, kertoi Kerttu Saalasti säätiön asiamies, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin johtaja Matti Muhos.

”Miilukankaan perheen omistama Ruonan Teollisuuskylä on vuodesta 2013 alkaen tarjonnut tilat ja laitteet, työtä, tukea ja toimintaa aloittaville ja toimiville mikroyrityksille Suomen mittakaavassa poikkeuksellisella täysin yksityisrahoitteisella toimintamallilla. Toiminta on auttanut lukuisia yrityksiä alkuun”, sanoi Kerttu Saalasti säätiön hallituksen jäsen, Nivala-Haapajärven seutu NIHAK ry:n toimitusjohtaja Toni Krankkala.

Ruonan teollisuuskylä tarjoaa aloittaville ja toiminnassa oleville yritykselle matalalla kynnyksellä käyttöön tilat, monipuolisen laitekannan ja tukipalvelut. Teollisuuskylä tarjoaa vahvan verkoston ja valmiita asiakkaita. Teollisuuskylän yritykset tekevät keskenään yhteistyötä ollen toisilleen välillä asiakkaina ja välillä toimittajina. Teollisuuskylän tiloissa toimiville yrityksille tarjotaan Miilukankaan perheen osaavien yrityskummien tukea ja apua yrityksen käynnistämiseen ja kehittämiseen, yhteistyöverkoston ja toimintajärjestelmien rakentamiseen, tuotekehitykseen ja innovointiin.

Pekka Miilukangas on edistänyt vuosien ajan myös oppilaitosten kanssa yrittävää kulttuuria ja työelämätaitoja. Hän on mm. toiminut vuosia ammatillisten työelämäfoorumeiden puheenjohtajana, pitänyt työelämäpuheenvuoroja opiskelijoille työelämätaidoista, työelämän pelisäännöistä, yrittämisestä, saanut omalla esimerkillä nuoret innostumaan yrittäjyydestä, ja tehnyt seutukuntaa palvelevia koulutusaloitteita perusasteelta korkeakouluihin.

”Miilukankaan toiminta on esimerkki merkittävästä mikroyrittäjyyttä edistävistä yhteiskunnallisen vaikuttamisen saavutuksista, joka perustuu valtakunnallisella tasolla esimerkilliseen yksityiseen toimeliaisuuteen ja yhteiskuntavastuun kantamiseen”, Toni Krankkala sanoi.

Pekka Miilukangas kertoi kiitospuheessaan, että muiden auttaminen on hänelle myötäsyntyistä. Hänen vanhempansa antoivat jo esimerkin siitä, kuinka oman yrittäjyyden ohella pystyy auttamaan myös muita. Niin on hyvä tehdä, jos vain pystyy.

”Tämä yhteiskunta ei pyöri riittävän tehokkaasti, tuottavasti ja taloudellisesti, jos jotkut meistä eivät tekisi niin sanotusti enempäänsäkin. Aina ei ole riittävä ns. standardityömäärä. Meistä kaikki eivät voi mennä rimaa hipoen, on tehtävä enemmän. Kenellä on siihen kykyä ja voimavaroja, se käyttäkööt niitä väheksymättä jokaisen kansalaisen työpanosta.”

Miilukangas kantaa huolta erityisesti nuorista. ”Nuoret tarvitsevat paljon enemmän tukea ammatillisissa opinnoissa kuin aiemmin. Tämä vaatii myös yrityksiltä ja yrittäjiltä entistä suurempaa panostusta, jotta yhteiskunta saa jatkossakin eri alojen ammattilaisia.”

”Me Miilukankaalla nostamme hattua kaikille, jotka ryhtyvät yrittäjäksi", Miilukangas sanoi. Hän antoi uusille yrittäjille kolme neuvoa: huolehdi hyvästä vakuutusturvasta ja omasta terveydestäsi ja ota hyvä tilitoimisto.

Miilukangas kertoi käyttävänsä palkinnon rahallisen osuuden koulutuksen edistämiseen.

Palkinnon muodostaa Kalervo Kallion Marjanpoimija-reliefi ja rahapalkinto 5.000 euroa. Reliefin hankinnasta ja palkinnon viestinnästä ja markkinoinnista vastaa Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti. Rahapalkinnosta vastaa Kerttu Saalasti säätiö. Palkinnon saajana voi olla yksityinen henkilö tai henkilöt. Palkinnon saajaa voi ehdottaa yksityinen henkilö tai organisaatio. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Matti Muhos, johtaja, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti
matti.muhos@oulu.fi, puh: 0400 407590

Minna Kilpeläinen, viestintäasiantuntija, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti
minna.kilpelainen@oulu.fi, puh: 040 3523608

Kuvat

Ruonan Teollisuuskylän Pekka Miilukangas sai ensimmäisen Kerttu Saalasti -palkinnon. Sen jakoi Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin johtaja Matti Muhos. Kuva: Elisa Kujala.
Ruonan Teollisuuskylän Pekka Miilukangas sai ensimmäisen Kerttu Saalasti -palkinnon. Sen jakoi Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin johtaja Matti Muhos. Kuva: Elisa Kujala.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti on kansainvälinen tutkimusinstituutti, jonka tehtävä on mikroyrityksiin ja niiden toimintaedellytyksiin kohdistuva tutkimus ja koulutus. Instituutin tutkimusteema on mikroyritysten toiminnallinen erinomaisuus. Kerttu Saalasti Instituutti tuottaa näyttöön perustuvaa tietoa mikroyrittäjyyden sekä mikroyrittäjyyttä edistävien tulevaisuuden tuotantoteknologioiden ja alueellisen erinomaisuuden näkökulmista. Mikroyrityksiin keskittyvänä tutkimusinstituuttina Kerttu Saalasti Instituutti on ainoa laatuaan Suomessa ja kansainvälisesti. Tutkimuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuus on Kerttu Saalasti Instituutin vahvuus.

Kerttu Saalasti säätiö edistää Oulun Eteläisen alueen elinkeinoelämän monipuolistumista ja kilpailukykyä sekä tukemaan alueen yliopistollista tutkimus- ja koulutustoimintaa. Nimensä säätiö on saanut Oulun yliopiston perustamiseen olennaisesti vaikuttaneelta, silloiselta opetusministeri Kerttu Saalastilta, joka oli presidentti Kyösti Kallion tytär. Säätiön kotipaikka on Nivala, presidentti Kallion kotikunta. Säätiön toimintaan osallistuvat kaikki alueen 14 kuntaa, kolme seutukuntaa, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä, Centria-ammattikorkeakoulu, Haapaveden opisto, Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto sekä Oulun yliopisto. Säätiön rahastosta jaetaan vuosittain 2-5 apurahaa. Tuettavan toiminnan kriteereinä ovat opinnäyte- tai tutkimustyön kohdistuminen Oulun Eteläisen alueelle tai että hakija on kotoisin Oulun Eteläisen alueelta ja että tutkimus on laadukasta ja vaikuttavaa.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uusi HYTKI-hanke tukee alueita hyvinvointi- ja terveysdatan hyödyntämisessä15.10.2021 07:55:00 EEST | Tiedote

Digitaalisen terveyden aikakaudella terveys - ja hyvinvointidatan määrä kasvaa ja sen käyttötarkoitukset monipuolistuvat. Datan hyödyntämiseen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa liittyy paljon mahdollisuuksia mutta myös haasteita. Erityyppiset toimijat, kuten tutkimusinstituutiot, yritykset, sote-palveluiden tuottajat ja ekosysteemitoimijat, pyrkivät ratkomaan näitä haasteita. Hyvinvointi- ja terveysdatan kansallinen innovaatioekosysteemi (HYTKI) -hanke edistää toimijoiden välistä yhteistyötä, kokemusten vaihtoa ja kyvykkyyksien kehittämistä aihealueella. HYTKI-hanketta on toteuttamassa toimijoita Oulusta, Jyväskylästä, Kajaanista, Kuopiosta ja Turusta.

Kohti kestävämpää tulevaisuutta – GEOMINS-projekti tarjoaa vaihtoehtoja rikastusjätteen käsittelyyn15.10.2021 06:30:00 EEST | Tiedote

Hiljattain päättyneessä GEOMINS-projektissa otettiin askeleita kohti turvallisempaa rikastusjätteen käsittelyä ja kestävämpiä rakennusmateriaaleja. Suomen Akatemian rahoittamassa Oulun yliopiston projektissa tutkittiin mahdollisuuksia hyödyntää rikastusjätettä rakennusmateriaalien raaka-aineena. Lupaavat tutkimustulokset auttavat matkalla kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

Sopeutuminen kaupunkiympäristöön on pidentänyt perhosten lentokautta28.9.2021 07:35:00 EEST | Tiedote

Tuoreen tutkimuksen mukaan kaupunkiympäristöissä perhosten lentokausi on pidentynyt ja päättyy myöhemmin kuin maaseutuympäristöissä. Perhosten kaupunkipopulaatioissa on tapahtunut evoluutiota, jonka myötä päivänpituuden vaikutus yksilönkehitykseen on muuttunut ja perhoset siirtyvät talvehtivaan tilaan, diapaussiin, myöhemmin kasvukauden kuluessa kuin maaseudulla. Kaupunkiympäristöjen lämpimyys ja sen myötä pidentynyt kasvukausi ovat todennäköisimpiä selityksiä tälle evoluutiolle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme