Amnesty International

Ruotsi: Kodittomat romanit ja muut EU-siirtolaiset kokevat syrjintää ja elävät vaarallisissa oloissa

Jaa

Ruotsissa asuu tuhansia EU-siirtolaisia kodittomana, usein vaarallisissa olosuhteissa. Samalla viranomaiset estävät heiltä pääsyn peruspalveluiden äärelle. Valtaosa Ruotsissa asuvista hyljeksityistä EU-siirtolaisista on Romanian romaneja, joita elää myös Suomessa.

Amnestyn tuore Sweden: A Cold Welcome -raportti paljastaa, että Ruotsissa elävien yhteiskunnan ulkopuolelle jääneiden EU-siirtolaisten on lähes mahdotonta päästä käsiksi asianmukaiseen suojaan, sanitaatioon ja terveydenhoitoon. Monet elävät teltoissa, autoissa tai muissa väliaikaissa asumuksissa. Talvipakkasilla elinolosuhteet voivat olla hengenvaaralliset.

Ilman pysyvää osoitetta mahdollisuudet työllistyä ovat rajalliset, jolloin monet joutuvat turvautumaan ainoana vaihtoehtonaan kerjäämiseen.

Raportti osoittaa, että viranomaiset ovat kääntäneet selkänsä ihmisille, joilla on täysi oikeus liikkua vapaasti EU:ssa. Ruotsissa asuu arviolta 4 700 haavoittuvassa asemassa olevaa EU-kansalaista, joista suurin osa on Romanian romaneja. Tukholmassa romanit joutuvat poliisien taholta suhteettoman rajun kohtelun kohteeksi. Poliisit ajavat romanisiirtolaisia pois paikoilta, joissa he kerjäävät. Joskus poliisit ovat pakottaneet siirtolaisia autoon ja jättäneet heidät syrjäisille alueille kaupungin ulkopuolelle.

“Häirintä, poliisien syrjivä kohtelu ja Ruotsin viranomaisten epäonnistuminen tunnistaa näiden siirtolaisten oikeudet ja ottaa huomioon heidän perustarpeensa, heijastaa laajaa romaneihin kohdistuvaa ennakkoluuloa, syrjintää ja rasismia, joka jatkuu läpi Euroopan”, sanoo Amnesty Internationalin Euroopan apulaisjohtaja Fotis Filippou.

Ruotsin hallituksen linjan mukaan kodittomien EU-siirtolaisten tulisi lähteä Ruotsista kolmen kuukauden oleskelun jälkeen. Tuon ajanjakson aikana heille tarjotaan hyvin vähän tukea ja palveluita. Hallituksen mukaan heihin kohdistuvista ihmisoikeusloukkauksista voidaan pitää vastuussa ainoastaan heidän lähtömaitaan, vaikka loukkaukset tapahtuvat Ruotsin alueella.

EU:n ja Ruotsin lainsäädännön mukaan EU-kansalaisilla on oikeus oleskella Ruotsissa kolmen kuukauden ajan, kunhan heillä on esittää henkilöllisyystodistus. Monet kuitenkin jäävät käytännössä maahan pidemmäksi aikaa parempaa elämää etsiessään.

Siirtolaisten oikeus asuntoon, veteen, sanitaatioon ja terveyteen ei toteudu, sillä Ruotsissa ei ole lainsäädäntöä eikä muita toimenpiteitä, jotka takaisivat oikeuksien toteutumisen EU-siirtolaisille.

Ruotsissa on kuitenkin myös kuntia, joissa asiat on hoidettu paremmin ja siirtolaisten oikeuksia kunnioittaen. Esimerkiksi Lundissa ja Gotlannissa ihmisille on tarjottu mahdollisuus asuntoon pidemmäksi aikaa, jonka myötä heidän on ollut mahdollista miettiä tulevaa ja esimerkiksi etsiä työtä.

Suomessa elää niin ikään paljon Itä-Euroopan romaneja, jotka usein joutuvat turvautumaan kerjäämiseen. Romanivähemmistö kohtaa laajaa ja vakavaa syrjintää läpi Euroopan ja moni elää köyhyyden kierteessä.

Raporttia varten haastateltiin 58 Romaniasta lähtenyttä EU-siirtolaista, jotka olivat pääasiassa romaneja, sekä useita järjestöä ja viranhaltijoita ympäri maata.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vilma Vuorio
Tiedottaja
0408331532
vilma.vuorio@amnesty.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestylla on 7 miljoonaa tukijaa lähes kaikissa maailman maissa. Amnestyn tehtävänä on tehdä ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkia vakavia ihmisoikeusloukkauksia sekä kampanjoida niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Tavoitteenamme on maailma, jossa ihmisoikeusjulistuksessa lausutut oikeudet ja vapaudet toteutuvat kaikille ihmisille. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967. Amnestylla on Suomessa noin 40 000 tukijaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty: Arabiemiraatit vieneet länsimaista toimitettuja aseita sotarikoksiin syyllistyneille puolisotilaallisille joukoille Jemeniin6.2.2019 02:01:00Tiedote

Amnestyn tuore tutkimus osoittaa, että länsimaista Arabiemiraatteihin vietyjä aseita on jaettu eteenpäin keskelle Jemenin sotaa puolisotilaallisille joukoille. Joukkojen tiedetään syyllistyneen sotarikoksiin ja muihin vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin. Suomi päätti marraskuussa 2018 ettei myönnä enää uusia asevientilupia saudikoalition osapuolille. Aiemmin samana vuonna myönnettyjen asevientilupien puolesta Suomi voi kuitenkin vielä toimittaa aseita keskelle Jemenin konfliktia. Amnesty vaatii kaikkia valtioita lopettamaan aseiden toimittamisen konfliktin osapuolille.

Amnesty: Ihmiset jäävät tuuliajolle Välimerellä – päättäjien on korjattava Euroopan rikkinäinen turvapaikkajärjestelmä18.1.2019 10:40:22Tiedote

Eurooppa on epäonnistunut jakamaan vastuun turvapaikanhakijatilanteesta, ja epäonnistumisen hinnan maksavat turvaa hakevat ihmiset. Tällä hetkellä järjestelmä pakottaa naiset, lapset ja miehet ajelehtimaan Välimerellä ilman pääsyä mihinkään satamaan tai he joutuvat odottamaan kohtuuttoman kauan turvapaikkapäätöksiään. Amnestyn tänään julkaistu analyysi vaatii Euroopan turvapaikkajärjestelmää ottamaan ihmisoikeudet huomioon.

Lähisuhdeväkivallan sovittelussa vakavia riskejä uhrin kannalta – järjestöt jättivät kannanoton Saarikolle12.12.2018 09:00:00Tiedote

Yhdeksän järjestöä jätti kannanoton lähisuhdeväkivallan sovitteluun perhe- ja peruspalveluministeri Annikka Saarikolle keskiviikkona 12.12. Järjestöt toteavat kannanotossaan, että lähisuhdeväkivallan sovitteluun sisältyy vakavia riskejä uhrin kannalta eivätkä sovitteluprosessit ole tuoneet muutosta tilanteeseen. Kannanotossa järjestöt esittävät, että lähisuhdeväkivallan sovittelusta nykyisessä muodossaan tulisi luopua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme