Kustantamo S&S

Ruotsinsaamelainen Ann-Helén Laestadius kirjoitti porosurmista romaanin, joka valittiin vuoden kirjaksi

Jaa
Helsinki Lit -vieraana Suomeen ensi kuussa saapuva Laestadius kirjoittaa Varkaus-romaanissaan konfliktista saamelaisen yhteisön ja alueen muiden asukkaiden välillä. Taustalla on tositapahtumat – paikallinen poliisi ei vuosikausiin tutkinut saamelaisten rikosilmoituksia porojen tapoista ja vahingoittamisista.
Kuva Thron Ullberg
Kuva Thron Ullberg

Elsa näkee omin silmin, kuinka vieras mies tappaa yhden hänen perheensä poroista, Elsan oman Nástegallun. Yhdeksänvuotias poronhoitajan tytär uhkaillaan hiljaiseksi. Siitä lähtien Elsa kantaa sisällään salaisuutta.

Ann-Helén Laestadiuksen romaani kasvaa kuvaamaan koko yhteisön vaiettuja traumoja, joita siirretään sukupolvelta toiselle. Samalla se kuvaa eloisasti nyky-saamelaisten elämää ja haaveita idealisoimatta niitä. Mukana on myös poron tappaneen miehen näkökulma. Aika usein viha kohdistuu niihin jotka ovat lähellä, ei aina niihin jotka ovat syyllisiä.

Laestadius esiintyy Helsinki Litissä perjantaina 13.5. klo 18.00. Häntä haastattelee kirjailija Juha Itkonen.

Ann-Helén Laestadius on saamelainen ruotsiksi kirjoittava kirjailija. Varkaus on August-palkitun nuortenkirjailijan ensimmäinen aikuisille suunnattu romaani, ja se perustuu osin tositapahtumiin. Varkaus valittiin 2021 Ruotsissa vuoden kirjaksi. 

Romaanin on suomentanut Laura Kulmala.

"Laestadius kirjoittaa vähäeleisesti, jopa journalistisen toteavasti, mutta tekstissä on imua ja siinä väreilee suru ja viha."
– Svenska Dagbladet

Arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt: johanna.forss@sets.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva Thron Ullberg
Kuva Thron Ullberg
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kustantamo S&S
Kustantamo S&S
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

https://kustantamo.sets.fi/

Kustantamo S&S – ystävien kesken S&S – julkaisee laadukasta kauno-, tieto- ja lastenkirjallisuutta. S&S on osa Schildts & Söderströmsiä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustantamo S&S

Miten baletti istuu nykyajan taidekäsitykseen? Onko sen ilmaisukieli vanhentunutta ja vaatimukset liian kovia?24.3.2023 08:49:00 EET | Tiedote

Henna Raatikainen aloitti baletin nelivuotiaana, ja kahdeksanvuotiaana hänet hyväksyttiin Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitokseen. Baletin ihanteet istutettiin niin syvälle hänen selkärankaansa, että hän ei tullut esittäneeksi kysymystä: Miksi? Kunnes hän lopetti. Omakohtaisessa ja nautinnollisen sivistyneessä kirjassaan Kuinka baletti nousi jaloista päähäni Raatikainen pohtii baletin syvintä olemusta ja sen asemaa nyky-yhteiskunnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme