Pirkanmaan ELY-keskus

Ruoveden Murskemäen tuulivoimahanke edellyttää YVA-menettelyä  

Jaa

Pirkanmaan ELY-keskus on tehnyt 25.5.2022 päätöksen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA-menettely) soveltamisesta ABO Wind Oy:n Murskemäen tuulivoimahankkeeseen Ruoveden kunnan alueella. Päätöksen mukaan hankkeeseen sovelletaan YVA-menettelyä.

ABO Wind Oy suunnittelee enintään viidestä tuulivoimalasta koostuvaa tuulivoiman tuotantoaluetta Ruovedelle. Alue sijoittuu Ruhalan alueen läheisyyteen, noin 7 kilometriä kaakkoon Ruoveden keskustasta. Tarkasteltavien tuulivoimaloiden yksikköteho on 6–10 MW, kuitenkin todennäköisesti enintään 8 MW. Tuulivoimaloiden kokonaisteho on todennäköisesti enintään 40 MW ja joka tapauksessa alle 45 MW. Turbiinien tarkempi nimellisteho ja sijaintipaikat tarkentuvat jatkosuunnittelun yhteydessä. Suunnitellut voimalat ovat kokonaiskorkeudeltaan enintään 300 metriä.

Tuulivoimapuisto esitetään liitettäväksi uudella sähköasemalla 400 kV:n voimalinjaan tai 110 kV:n voimalinjaan, jotka kulkevat hankealueen välittömässä läheisyydessä.

Maisemavaikutukset mahdollisesti merkittäviä

Murskemäen tuulivoimahanke on kooltaan selvästi pienempi kuin ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain tarkoittama tuulivoimahanke, johon sovelletaan aina YVA-menettelyä. Hanke ei sen vuoksi automaattisesti kuulu YVA-menettelyn piiriin. ELY-keskus tarkastelee päätöksessään kuitenkin sitä, aiheuttaako hanke todennäköisesti laadultaan tai laajuudeltaan merkittäviä ympäristövaikutuksia, joiden vuoksi YVA-menettely olisi tarpeen.

Murskemäen tuulivoimahankkeen erityispiirteenä on sen sijoittuminen useiden maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden alueiden läheisyyteen. Hankkeen vaikutusalueella sijaitsevat valtakunnallisesti arvokas maisema-alue eli Ruoveden reitin maisemat sekä neljä valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä eli Näsijärven reitin kanavat (Kauttu), Kalelan erämaa-ateljee, Pekkalan kartano ja Ruoveden kirkonkylä. Hankkeen sijaintipaikka edellyttää maisemavaikutusten erityistä huomioimista alueen käyttöä suunniteltaessa. Näkyvyysanalyysin perusteella tuulivoimalat näkyisivät kaikille arvokohteille. Samanaikaisesti hankkeen potentiaalisiin maisemavaikutuksiin ja niiden merkittävyyteen liittyy huomattavaa epävarmuutta, koska tarkemmat maisemavaikutustarkastelut puuttuvat. Tämä puoltaa YVA-menettelyn soveltamista. ELY-keskus arvioi, että hankkeen vaikutukset maisemaan saattavat olla merkittäviä.

Merkittävien ympäristövaikutusten syntymisen todennäköisyyttä lisäävät hankealueen sijainti osittain pohjavesialueella sekä hankealueen ja sen lähialueen luontoarvot ja -kohteet. Hankealueen läheisyydessä on melko runsaasti asuin- ja lomarakentamista. Erityisesti maisemavaikutusten mahdollinen merkittävyys lisää todennäköisyyttä myös sille, että vaikutukset ihmisten elinoloihin ja viihtyvyyteen saattavat vastaavasti nousta näissä olosuhteissa merkittäviksi. Lisäksi hankkeen kaikkia vaikutuksia ei tiedetä, koska tarkempia selvityksiä mm. maisemavaikutuksista ei ole tehty. ELY-keskus katsoo, että merkittävien ympäristövaikutusten syntymistä ei voida pitää riittävästi poissuljettuna, mistä syystä YVA-menettely on tarpeen.

YVA-menettelyssä tuotetaan laajasti tietoa hankkeen ympäristövaikutuksista suunnittelua ja päätöksentekoa varten. Osallisilla on tilaisuus saada tietoa hankkeesta ja esittää mielipiteitä. Arviointiselostuksen valmistuttua ELY-keskus antaa perustellun päätelmän hankkeen merkittävistä ympäristövaikutuksista.

Kuulutus ja kuulutettava päätös ovat yleisesti nähtävillä 25.5.2022 - 27.6.2022 Pirkanmaan ELY-keskuksen verkkosivuilla www.ely-keskus.fi/kuulutukset (Valitse: ELY-keskus: Pirkanmaa).

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue, Maria Hakala, maria.hakala(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 036 118.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme