Ruusukaali parhaimmillaan
Kotimaisten ruusukaalien puhtauden ja laadun salaisuus on se, että ruusukaalit viljellään pientuotantona, ne kerätään pelloilta käsityönä ja ne lajitellaan käsin. Ruusukaalit pakataan 300 tai 400 gramman rasioihin, jolloin ne säilyvät kolhiintumattomina. Lähellä tuotetun ruusukaalin sesonki jää helposti huomaamatta. Se kestää loka-, marras- ja joulukuun.
Suosio hienoisessa kasvussa
Kuten muutkin avomaan kasvikset, myös ruusukaali joutui tänä vuonna sinnittelemään kuivuuden ja kuumuuden kanssa, mutta kastelujärjestelmät tiloilla toimivat ja sato on valmistunut. Ruusukaalia viljellään Suomessa vain noin 30 hehtaarin alalla. Ruusukaalia ei vielä osata riittävästi arvostaa. Kotimaisen ruusukaalin kulutus on viimeisen 10 vuoden aikana lisääntynyt hyvin vähän.
Hyvä ravintoarvo
Ruusukaali on energiapitoisuudeltaan yhtä kevyttä kuin kukkakaali, mutta se sisältää monipuolisesti kivennäis- ja hivenaineita, muun muassa kaliumia. Kuitua ruusukaalista saa hyvin, samoin C- ja K-vitamiineja sekä B-ryhmän vitamiineista varsinkin folaattia. Muiden kaalikasvien tavoin myös ruusukaalissa on ihmisen terveydelle hyödyllisiä, elimistöä suojaavia yhdisteitä.
Käytä syyskauden ruokiin
Ruusukaali sopii hyvin syyskauden lammasruokien, riistan, poron ja paistien seuraan. Hirvi-, peura- ja sorsaruokien lisäkkeenä ruusukaalilla on totuttu herkuttelemaan. Maukas kasvisruoka ruusukaalista valmistuu niin, että ruusukaalit paahdetaan kevyesti öljyttyinä uunissa, lisätään pähkinöitä tai siemeniä ja kuivattuja karpaloita. Jos haluaa, tämän ruoan voi makeuttaa kevyesti hunajalla ja lisätä pintaan mozzarellajuustoa.
Helppo valmistaa
Ruusukaaleista leikataan pois kannat ja kantaosaan voi tehdä ristiviillon ennen kypsentämistä. Jos kaaleissa on kokoeroja, isoimmat kaalinnuput kannattaa halkaista, jotta kaikki kypsyvät samassa ajassa. Uunissa paahtaminen, pannussa paistaminen tai höyrykypsennys sopivat ruusukaalille. Tarjolle tuotaessa voi irrotella kaalien uloimpia lehtiä, jotka näyttävät houkuttavilta ja kauniilta.
Ruusukaalille on nimetty viikko 41 (8. – 14.10.2018)
Lisätiedot: Mika Virtanen, MTK ry, 0400 544728
Kokeillut ruokaohjeet:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Merja Elomaa
Viestinnän suunnittelija
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
PL 510 (Simonkatu 6), 00101 Helsinki
puh. 020 413 2323, 040 661 8699
merja.elomaa@mtk.fi
www.mtk.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Mediakutsu: MTK:n valtuuskunnan kevätkokous 24.4. ja MTK:n tulevaisuusseminaari 23.4.18.4.2024 13:54:20 EEST | Kutsu
Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan MTK:n valtuuskunnan kevätkokousta keskiviikkona 24.4.2023 klo 9.00 – n. 18.00. Kokousta voi seurata paikan päällä Hanasaaren kulttuurikeskuksessa, Hanasaarenranta 5, Espoo. Median edustajat ovat myös tervetulleita valtuuskunnan tulevaisuusseminaariin 23.4. "Kestävä ja turvallinen Suomi 2030".
MTK: Laajat sopeutustoimet kohdistuvat myös maa- ja metsätaloustuottajiin16.4.2024 18:58:55 EEST | Tiedote
Hallitus esitteli kehysriihensä päätökset 16. huhtikuuta. Kolmen miljardin sopeutukset koskettavat kaikkia suomalaisia, eivätkä maa- ja metsätaloustuottajat ole leikkauksien ja sopeutuksien ulkopuolella. MTK pitää kuitenkin tärkeänä, että hallitus on etsimässä ratkaisuja, joilla estetään Suomen ajautuminen liiallisen alijäämän menettelyyn.
EU:n maaperädirektiivin valmistelussa askeleita oikeaan suuntaan – “Direktiivi ei saa heikentää maa- ja metsätalouden toimintaedellytyksiä”12.4.2024 15:53:04 EEST | Tiedote
EU-komissio julkaisi maaperän seurantaa koskevan direktiivin heinäkuussa 2023. Direktiivin tavoitteena on saavuttaa terve maaperä viimeistään vuonna 2050. MTK on korostanut direktiivin valmistelussa sitä, että kansalliset olosuhteet otettaisiin kattavasti huomioon.
Maatilamatkailu Ilomäki valittiin Maaseutumatkailun Vuoden Kellokkaaksi ja Karkausmäen Kammari Vuoden kehittyväksi maaseutumatkailuyritykseksi20.3.2024 21:00:00 EET | Tiedote
Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry on ylpeänä valinnut Maatilamatkailu Ilomäen Vuoden 2024 Kellokkaaksi. Tämä korkein tunnustus myönnetään yrityksille ja henkilöille, jotka ovat toimineet erityisen ansiokkaasti maaseutumatkailun saralla. Vuoden 2024 kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustus puolestaan myönnettiin Karkausmäen Kammarille. Tämä arvostettu tunnustus myönnetään yrityksille ja henkilöille, jotka ovat osoittaneet rohkeaa otetta ja innovatiivisuutta maaseutumatkailun kehittämisessä.
Metsänomistajien tyytyväisyys puukauppaan nousussa20.3.2024 14:52:25 EET | Tiedote
Metsänomistajien tyytyväisyys ja aktiivisuus puukauppaan on kasvussa, selviää kevään Metsätutka-kyselystä. Vaikka viime vuosina on tehty puukauppaa ahkerasti, on kolmanneksella metsänomistajista puunmyyntiaikomuksia myös kuluvalle ja ensi vuodelle. Puun hinnannousun merkitys puukauppaan kannustavana tekijänä on myös noussut voimakkaasti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme