Ruusukaalin aika on nyt
Satokausi lokakuusta jouluun saakka
Kotimaisen ruusukaalin satokausi ajoittuu syyskuun lopulta aina myöhäiseen syksyyn, jopa jouluun saakka. Ruusukaalin herkullisuus ja monikäyttöisyys on viime vuosina huomattu, joten vähitellen yhä useampi suomalainen poimii ruokakaupasta syksyisin rasiallisen jos toisenkin suloisia, pieniä kaalinkeriä ostoskoriinsa. Monille ruusukaali kuitenkin on vielä uusi tuttavuus, jota ehdottomasti kannattaisi kokeilla.
Miellyttävä maku
Ennakkoluulot ruusukaalin kitkeryydestä tai tunkkaisuudesta joutavat romukoppaan. Enää vuosikausiin ruusukaalit eivät ole maistuneet liian voimakkailta, koska lajikkeet ovat vaihtuneet miellyttävän makuisiin. Ruusukaalien keittämistä ylikypsiksi on syytä huolella välttää. Oikeilla kypsentämistavoilla ja makupareilla ruusukaalit maistuvat raikkailta ja houkuttavilta.
Kokeile paahtaa uunissa
Huuhtaise ruusukaalit ja poista mahdolliset vioittuneet uloimmat lehdet. Halkaise kerät, siirrä leivinpaperin päälle pellille ja pyöräytä mukaan tilkka ruokaöljyä. Mausta sitruunanmehulla ja ripauksella suolaa. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Herkullisuutta lisää, jos viiden minuutin paiston jälkeen ripotat ruusukaaleille kuivahtaneen ruisleivän murusia tai jauhettua hapankorppua, hienonnettua persiljaa tai rosmariinia sekä parmesaanijuustoraastetta. Maista ja ihastu!
Vältä ylikypsentämistä
Jos keität ruusukaalit suolalla maustetussa vesitilkassa tai käytät höyrykattilaa, jätä kaalinkerät napakan kypsiksi. Alle 10 minuuttia riittää. Paistinpannussa halkaistut ruusukaalit kysyvät viidessä minuutissa. Jos leikkaat ruusukaalit neljään osaan, pilkot tai purat lehdiksi, kypsyminen vie vain muutaman minuutin. Voit makeuttaa ruusukaalit tilkalla hunajaa. Jos kaipaat terästystä, lisää balsamicoa tai chiliä.
Sopii niin liha-, kala- kuin kasvisaterioille
Syksy on karitsan- ja riistalihan aikaa, samoin juhlavien paistien. Ruusukaalit ovat loistovalinta sunnuntaiaterioille. Ruusukaalit maistuvat erilaisten liharuokien, kuten naudanliha- ja possupaistien kanssa, erityisen hyvin myös pororuokien, lintu-, hirvi- tai peurapaistien kyljessä. Ruusukaaleista saa myös herkullisia kasvisruokia. Jos käytät ruusukaalit salaattiin, jäähdytä ne jääkylmässä vedessä heti keittämisen tai höyrykypsennyksen jälkeen.
Hyvä ravintoarvo
Ruusukaali on energiapitoisuudeltaan kukkakaalin veroinen eli sopii hyvin keventämään ruokavaliota. Silti siitä saa runsaasti kivennäis- ja hivenaineita. Vitamiineista ruusukaali sisältää etenkin C- ja K-vitamiinia ja B-ryhmän vitamiineja, esimerkiksi folaattia, jonka saanti jää monella liian vähäiseksi. Ruusukaali kuuluu ristikukkaisiin kasveihin muiden kaalien tavoin, joten sitä voi pitää hyödyllisenä osana syövän ennalta ehkäisyssä, tietenkin osana monipuolista ruokavaliota.
Valtakunnallista ruusukaalille nimettyä teemaviikkoa vietetään viikolla 41 (10.–16.10. 2022)
Lisätiedot:
Mika Virtanen, kasvinviljelyasiamies, MTK, 0400 544 728
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802
Ruusukaalireseptejä: https://www.mtk.fi/-/ruusukaali-22
Ruusukaalia ja ravioleja
Ruusukaalia juustosalaattiin
Lämmin ruusukaalisalaatti
Appelsiiniruusukaalit
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Mediakutsu: MTK:n valtuuskunnan kevätkokous 24.4. – pääministeri Orpo vierailee kokouksessa klo 1022.4.2024 14:33:21 EEST | Kutsu
Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan MTK:n valtuuskunnan kevätkokousta keskiviikkona 24.4.2023 klo 9.00 – n. 18.00. Pääministeri Petteri Orpo vierailee kokouksessa klo 10. Kokousta voi seurata paikan päällä Hanasaaren kulttuurikeskuksessa, Hanasaarenranta 5, Espoo. Median edustajat ovat tervetulleita myös valtuuskunnan tulevaisuusseminaariin 23.4. "Kestävä ja turvallinen Suomi 2030".
Mediakutsu: MTK:n valtuuskunnan kevätkokous 24.4. ja MTK:n tulevaisuusseminaari 23.4.18.4.2024 13:54:20 EEST | Kutsu
Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan MTK:n valtuuskunnan kevätkokousta keskiviikkona 24.4.2023 klo 9.00 – n. 18.00. Kokousta voi seurata paikan päällä Hanasaaren kulttuurikeskuksessa, Hanasaarenranta 5, Espoo. Median edustajat ovat myös tervetulleita valtuuskunnan tulevaisuusseminaariin 23.4. "Kestävä ja turvallinen Suomi 2030".
MTK: Laajat sopeutustoimet kohdistuvat myös maa- ja metsätaloustuottajiin16.4.2024 18:58:55 EEST | Tiedote
Hallitus esitteli kehysriihensä päätökset 16. huhtikuuta. Kolmen miljardin sopeutukset koskettavat kaikkia suomalaisia, eivätkä maa- ja metsätaloustuottajat ole leikkauksien ja sopeutuksien ulkopuolella. MTK pitää kuitenkin tärkeänä, että hallitus on etsimässä ratkaisuja, joilla estetään Suomen ajautuminen liiallisen alijäämän menettelyyn.
EU:n maaperädirektiivin valmistelussa askeleita oikeaan suuntaan – “Direktiivi ei saa heikentää maa- ja metsätalouden toimintaedellytyksiä”12.4.2024 15:53:04 EEST | Tiedote
EU-komissio julkaisi maaperän seurantaa koskevan direktiivin heinäkuussa 2023. Direktiivin tavoitteena on saavuttaa terve maaperä viimeistään vuonna 2050. MTK on korostanut direktiivin valmistelussa sitä, että kansalliset olosuhteet otettaisiin kattavasti huomioon.
Maatilamatkailu Ilomäki valittiin Maaseutumatkailun Vuoden Kellokkaaksi ja Karkausmäen Kammari Vuoden kehittyväksi maaseutumatkailuyritykseksi20.3.2024 21:00:00 EET | Tiedote
Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry on ylpeänä valinnut Maatilamatkailu Ilomäen Vuoden 2024 Kellokkaaksi. Tämä korkein tunnustus myönnetään yrityksille ja henkilöille, jotka ovat toimineet erityisen ansiokkaasti maaseutumatkailun saralla. Vuoden 2024 kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustus puolestaan myönnettiin Karkausmäen Kammarille. Tämä arvostettu tunnustus myönnetään yrityksille ja henkilöille, jotka ovat osoittaneet rohkeaa otetta ja innovatiivisuutta maaseutumatkailun kehittämisessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme