Jyväskylän yliopistoJyväskylän yliopisto

Ruusupuisto tutkii ja keskustelee: Vaihtoehtoisia reittejä yliopistoon – avoimen väylä ammolleen

Jaa

Mikä on avoimen yliopiston asema meneillään olevassa opiskelijavalintojen uudistuksessa? Tervetuloa Jyväskylän yliopiston Ruusupuisto tutkii ja keskustelee -tilaisuuteen kuulemaan asiantuntijoiden puheenvuoroja yliopistojen opiskelijavalinnoista ja avoimen väylästä sekä keskustelemaan päivän teemoista.

Aika: Tiistai 13.8.2019 klo 13.00–14.00

Paikka: Ruusupuisto-rakennuksen aula, Alvar Aallon katu 9, Jyväskylä

Miten yliopistojen opiskelijavalinnat uudistuvat?
Mikä on avoimen yliopiston asema uudistuksessa?
Mikä on avoimen väylän merkitys hakijoille?

Korkeakoulujen opiskelijavalinnat uudistuvat vuoteen 2020 mennessä. Mediassa käydään keskustelua erityisesti todistusvalinnasta, mutta myös avoimella yliopisto-opetuksella on tärkeä asema uudistuksessa. Yliopistoon on voinut pyrkiä jo vuosikymmeniä avoimen väylän kautta, mutta väylän merkitys kasvaa opiskelijavalintauudistuksen myötä.

Avoimen väylällä opiskelija voi tutustua tieteenalaan, kartuttaa opintopisteitään ja samalla pedata tietään tutkintokoulutukseen. Väylä tarjoaa hakijalle mahdollisuuden näyttää osaamistaan todistusvalinnan ja valintakokeiden rinnalla. Siksi yhä useampaan hakukohteeseen tarvitaan aidosti toimiva avoimen väylä.

Avoimen yliopiston väylän uudistamista on ajanut Toinen reitti yliopistoon -hanke, jossa on mukana 11 suomalaista yliopistoa. Hankkeessa luodaan malleja tutkintokoulutukseen johtavista reiteistä, jotka palvelevat erilaisia hakijaryhmiä. Kehitteillä on reittejä niin toisen asteen opiskelijoille, sen suorittaneille kuin työelämän tarpeisiin.

– Avoimen väylä on avattava ammolleen, jotta pääsemme Visio 2030:ssa linjattuihin korkean osaamistason tavoitteisiin, toteaa JYU:n avoimen yliopiston johtaja Jukka Lerkkanen, joka juontaa keskustelutilaisuuden. Opetusministeriön Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visio 2030:n mukaan toiselta asteelta korkeakouluun siirtymistä halutaan nopeuttaa ja samalla kasvattaa tutkintojen määrää. Esimerkiksi Jyväskylän yliopisto lisää sisäänottoa avoimen väylältä: vuonna 2020 avoimen väylän kautta voidaan valita tutkintokoulutukseen 250 opiskelijaa.

Tilaisuudessa yliopistojen opiskelijavalinnoista ovat puhumassa opetus- ja kulttuuriministeriön korkeakoulu- ja tiedepolitiikan sekä lukiokoulutuksen osaston johtaja Birgitta Vuorinen, Jyväskylän yliopiston vararehtori Marja-Leena Laakso sekä Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun varadekaani Anna-Maija Lämsä.

Ruusupuisto tutkii ja keskustelee -tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Jyväskylän yliopiston Ruusupuisto-rakennuksessa toimivat kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta, Koulutuksen tutkimuslaitos sekä avoin yliopisto. Elokuun tilaisuuden järjestää Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto.

Tilaisuus on seurattavissa myös verkossa suorana lähetyksenä sekä myöhemmin tallenteena.

Lämpimästi tervetuloa Ruusupuistoon tiistaina 13.8. klo 13.00!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja Jukka Lerkkanen
Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto
0400 249 643
jukka.lerkkanen@jyu.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto ja Palloliitto syventävät yhteistyötään suomalaisen jalkapalloilun kehittämiseksi26.8.2019 09:00:00 EESTTiedote

Suomen Palloliitto ja Jyväskylän yliopisto ovat sopineet yhteisen työelmäprofessuurin perustamisesta yliopiston liikuntatieteelliseen tiedekuntaan. Jalkapallotutkimukseen paneutuvan työelämäprofessorin tavoitteena on edistää tutkimustyötä sekä kehittää valmennus- ja koulutustoimintaa. Molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä uraauurtavasta yhteistyömahdollisuudesta.

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista19.8.2019 07:30:00 EESTTiedote

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Albumiini virittää enteroviruksen tehokkaaseen infektioon – tieto auttaa viruslääkkeiden kehittämisessä16.8.2019 09:56:59 EESTTiedote

Enterovirukset ovat yleisimpiä ihmisiä infektoivia patogeenejä ja aiheuttavat vuosittain suuren määrän sekä akuutteja että kroonisia infektioita. Näiden virusten infektiomekanismeissa on vielä paljon tuntemattomia seikkoja. Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteistutkimus toi merkittävää uutta tietoa albumiini-proteiinin ja solun vesikkeleissä olevien ionien roolista enteroviruksen perimän vapautumisessa isäntäsoluun. Tutkimustulokset voivat edistää uusien viruslääkkeiden löytämistä. Tutkimus julkaistiin Journal of Virology-julkaisusarjassa elokuussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme