S-Pankki Oyj

S-Pankin lainatilastot: Asunnonostajien varovaisuus lisääntyi alkuvuonna – moni kaavailee silti kämppäkauppoja lähitulevaisuudessa

Jaa

S-Pankille tehtyjen lainahakemusten perusteella asunnonostajat hakevat hieman vuodentakaista suurempia lainasummia. Alkuvuoden epävarmuudet näkyvät hakemusmäärien laskuna. Lyhennysvapaita on haettu hieman viime vuotta enemmän, mutta koronakevään 2020 määristä ollaan vielä kaukana.

Asunnon ostamista kannattaa lähestyä omista tarpeista ja toiveista käsin.
Asunnon ostamista kannattaa lähestyä omista tarpeista ja toiveista käsin.

”Ukrainan sodan tuoma epävarmuus, pelko korkojen ja yleisen hintatason noususta sekä inflaatiosta heijastuvat selkeästi myös asuntomarkkinoihin”, arvioi lainojen kehityspäällikkö Päivi Huttunen S-Pankista.

Huttusen mukaan asunnonostajien varovaisuus on kasvanut alkuvuonna. S-Pankissa tämä on näkynyt asuntolainahakemusten määrissä. Tammi-huhtikuussa hakemuksia tehtiin noin 10 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Vuoden 2020 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna hakemusmäärät ovat kuitenkin 37 prosenttia suurempia.

Myös mökkilainahakemusten määrissä nähtiin alkuvuonna selvää laskua vuoteen 2021 verrattuna. Koronakevääseen 2020 verrattuna mökkilainoja haettiin kuitenkin selvästi enemmän.

”Laskevaan trendiin niin asunto- kuin mökkilainahakemuksissa heijastuu myös kiinnostavien kohteiden vähentynyt määrä kasvukeskuksissa ja tietyillä paikkakunnilla. Suosituimmilla mökkipaikkakunnilla esimerkiksi tehtiin paljon mökkikauppoja koronavuosina, joten myytävää on nyt luonnollisesti vähemmän”, Huttunen kertoo.

Haetut lainasummat kasvaneet korona-aikana

Vaikka hakemusmäärät ovat laskeneet jonkin verran, asunnonostajat ovat hakeneet suurempia lainoja.

”Hakemusten keskimääräiset summat ovat olleet aiempia vuosia suurempia niin asuntolainoissa kuin mökkilainoissa. Korona-aikana moni panosti enemmän asumiseen ostamalla esimerkiksi suuremman tai aiempaa paremmin varustellun kodin tai vapaa-ajan asunnon. Myös kilpailu suosituimmista kohteista lisääntyi”, Huttunen kertoo.

Tilastokeskuksen tuoreimpien tilastojen mukaan suomalaisten asunnonostoaikeet ovat säilyneet verraten tyypillisinä verrattuna yleisen epävarmuuden kasvuun. 14 prosenttia suomalaisista aikoo ostaa asunnon tai rakentaa talon seuraavan 12 kuukauden kuluessa.

Päivi Huttunen muistuttaa, että asunnon ostamista kannattaakin lähestyä omista tarpeista ja toiveista käsin.

”Asuntokauppoja pohtiessa on tärkeää, että lainasumma ja kuukausierä ovat oikein mitoitettuja, jotta rahaa jää myös muuhun elämiseen. Korkojen nousua vastaan voi suojautua esimerkiksi valitsemalla asuntolainaansa kiinteän koron tai sijoittamalla säännöllisesti rahastoon, mikä kasvattaa taloudellista puskuria”, Huttunen sanoo.

Lyhennysvapaapyyntöjen määrät pysyneet maltillisina

Asuntolainojen lyhennysvapaapyynnöt kasvoivat tammi-huhtikuussa kolme prosenttia suhteessa vuoden 2021 kevääseen. Koronakeväänä 2020 nähdyistä lyhennysvapaamääristä ollaan kuitenkin yhä kaukana.

”Vaikka lainanhaussa on havaittavissa varovaisuutta, lyhennysvapaapyyntöjen vähäisestä määrästä voi tulkita ihmisten olevan kuitenkin suhteellisen luottavaisia omaan taloudelliseen tilanteeseensa”, Päivi Huttunen sanoo.

S-Pankin lainatiedot perustuvat S-Pankkiin tulleisiin vakuudellisten lainahakemuksiin ajalla 1.1.2020–30.4.2022. Yksittäisen asiakkaan tiedot ei ole tunnistettavissa tilastoista.
Tiedot asunnonostoaikeista perustuvat Tilastokeskuksen Kuluttajien luottamus -tilastoon, johon vastasi 1.–18. huhtikuuta 1 009 Suomessa asuvaa henkilöä. Kuluttajien luottamus -tilasto kuvaa kuluttajien arvioita ja odotuksia omasta ja Suomen taloudesta sekä kuluttajien aikomuksia tehdä hankintoja, säästää ja ottaa lainaa. Tiedot kerätään verkko- ja puhelinkyselyllä ja julkaistaan kuukausittain.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Asunnon ostamista kannattaa lähestyä omista tarpeista ja toiveista käsin.
Asunnon ostamista kannattaa lähestyä omista tarpeista ja toiveista käsin.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

S-Pankki Oyj
S-Pankki Oyj
Fleminginkatu 34
00510 Helsinki

010 768 011http://www.s-pankki.fi

S-Pankki on suomalainen pankki, joka haluaa mahdollistaa vähän rahakkaamman huomisen jokaiselle lompakon paksuudesta riippumatta. Meillä asiantuntemus tarkoittaa sekä talouden että ihmisen ymmärtämistä: osana S-ryhmää tunnemme 3,1 miljoonan asiakkaamme arjen. Uudistamme pankkialaa tarjoamalla ylivoimaista helppoutta ja hyötyä pankin ja kaupan palveluita yhdistämällä. www.s-pankki.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta S-Pankki Oyj

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme