S-Pankki

S-Pankin tilinpäätöstiedote: Asuntolainoissa kasvu liki kahdeksankertaista markkinoihin verrattuna

Jaa

S-Pankin asuntolainakanta kasvoi lähes kahdeksan kertaa markkinoita nopeammin ja talletusten määrä nousi selvästi. Varallisuudenhoidon hallinnoimien varojen määrä nousi kymmenen prosenttia ja korttiostosten kappalemäärä lähes viidenneksen. Vertailukelpoinen liiketulos laski vuotta aiemmasta.

S-Pankki-konsernin keskeisten tuotteiden, kuten lainojen, maksukorttien ja varallisuudenhoidon palveluiden, suosio kasvoi selvästi viime vuonna. Suosion kasvu varmisti, että pankkiliiketoiminnan tuottoa kuvaava korkokate ja nettopalkkiotuotot kasvoivat vuodentakaisesta.

Tulosta painoivat kuitenkin viime vuoden kuluihin kirjatut kertaerät. Kertaerät liittyvät S-Pankin tekemään valintaan keskittyä mobiilimaksamisessa MobilePay-sovellukseen sekä päätökseen luopua välitys- ja analyysitoiminnoista. Vertailukelpoinen liiketulos oli 13,2 miljoonaa euroa (14,4).

”Meidän mielestämme omien rahojen käytöstä ei pidä joutua maksamaan. Siksi tili, kortti ja pankkitunnukset ovat asiakasomistajille maksuttomia. Laskelmiemme mukaan tyypillinen asiakasomistaja hyötyy yli 100 euroa vuodessa saadessaan nämä maksuttomat palvelut käyttöönsä. Jotta tämä on mahdollista, teimme viime vuonna useita valintoja siitä, mihin keskitymme”, S-Pankin toimitusjohtaja Pekka Ylihurula sanoo.

Lisäksi S-Pankissa tehtiin viime vuonna uudistuksia, jotka tähtäävät prosessien automatisointiin ja niiden muuttamiseen paperittomiksi. S-Pankissa vastatattiin myös toimialan kiristyneeseen sääntelyyn ja kehitettiin uutta versiota S-mobiili-sovelluksesta. Uusi versio julkaistaan alkuvuonna.

S-Pankin asuntolainakanta kasvoi 15,2 %, kun kotimaiset asuntolainamarkkinat yleisesti kasvoivat noin kahden prosentin vauhtia. Kaikkiaan henkilöasiakkaille myönnettyjen lainojen yhteissumma nousi 14,7 %.

”Olen iloinen ja ylpeä, että näin moni suomalainen kääntyi puoleemme laina-asioissa. Tämä osoittaa, että olemme pystyneet syventämään asiakassuhteitamme merkittävästi”, Ylihurula sanoo.

Myös S-Etukortti Visan suosio jatkoi kasvamistaan. Karkeasti arvioituna joka kymmenes suomalaisella pankki- tai luottokortilla maksettava ostos maksetaan nykyään S-Pankin kortilla. Viime vuonna S-Pankin korteilla tehtyjen ostosten kappalemäärä kasvoi 18 %.

Konsernin organisaatio uusittiin syyskuussa. Liiketoiminta jakautuu nyt kahteen alueeseen: pankkiliiketoimintaan ja varallisuudenhoitoliiketoimintaan, joka sai uuden johdon ja strategian.

Vaikka arvopaperimarkkinat kehittyivät loppuvuonna erittäin haastavasti, S-Pankin hallinnoimat varat kasvoivat 9,9 %. Myös S-Pankin varallisuudenhoidon hallinnoimien rahastojen osuudenomistajien lukumäärä kasvoi 19 000:lla – huomattavasti rahastomarkkinoita vauhdikkaammin. Lisäksi syksyllä esitelty mikrosäästämisen palvelu Säästäjä on saanut innostuneen vastaanoton. Palvelulla on jo tuhansia käyttäjiä.

”Olemme ylpeitä, että yli 30 % palvelun käyttäjistä säästää nyt ensimmäistä kertaa elämässään”, Ylihurula sanoo.

S-Pankki odottaa kannattavuutensa parantuvan merkittävästi vuonna 2019. Tämän taustalla ovat viime vuonna käynnistetyt toimenpiteet tuottojen kasvattamiseksi ja toiminnan tehokkuuden parantamiseksi.

S-Pankin tunnuslukuja 1–12/2018 1–12/2017 Muutos, %
talletukset, mrd. € 5,8 5,0 16,5
luottokanta, mrd. € 4,2 3,7 12,4
hallinnoitavat varat, mrd. € 7,6 6,9 9,9
       
nettotuotot, M€ 153,7 154,3 -0,3
    korkokate 74,0 73,3 1,0
    nettopalkkiotuotot 61,0 59,2 3,0
liiketulos, M€ 11,6 16,0 -27,5
vertailukelpoinen liiketulos, M€* 13,2 14,4 -8,3
oman pääoman tuotto 1,6 % 3,1 % -48,4
       
vakavaraisuussuhde 16,8 % 16,7 % 0,5
* Tunnusluvussa on huomioitu vuoden 2018 kuluihin kirjatut kertaerät ja edellisen vuoden tulokseen sisältyneet tuotot pk-yritys- ja maatilaliiketoiminnan myynnistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

S-Pankki
S-Pankki
Fleminginkatu 34
00510 Helsinki

010 768 011http://www.s-pankki.fi

S-Pankki on suomalainen pankki, jonka tavoitteena on tuottaa ylivoimaisen helppoja ja hyödyllisiä pankkipalveluita. Se tarjoaa 3,1 miljoonalle asiakkaalleen kattavat palvelut päivittäisten raha-asioiden hoitamiseen, säästämiseen, sijoittamiseen ja hankintojen rahoittamiseen. S-Pankki panostaa vahvasti digitaalisuuteen ja asiakkaidensa arjen helpottamiseen. Niinpä se palvelee asiakkaitaan kattavasti verkkopankissa, S-mobiilissa, puhelinpalvelussa, sosiaalisessa mediassa sekä noin 700:ssa S-ryhmän toimipaikassa kautta maan. S-Pankin välittämät rahastot ja varainhoidon palvelut tuottaa sen tytäryhtiö FIM. S-Pankin omistavat SOK, S-ryhmään kuuluvat alueosuuskaupat, LähiTapiola Vahinkovakuutus, LähiTapiola Henkiyhtiö, LähiTapiolan alueyhtiöt ja Elo, ja sen palvelut on ensisijaisesti suunnattu S-ryhmän asiakasomistajille. S-Pankille on myönnetty kotimaisuudesta kertova Avainlippu-tunnus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta S-Pankki

Kumpi on yleisin talousidoli Suomessa: äiti vai isä? S-Pankin uusi tutkimus paljastaa, miten suuri merkitys raha-asioilla on omaan hyvinvointiin19.10.2019 10:00:00 EESTTiedote

Suomalaiset kokevat raha-asiat yleisimmäksi stressin aiheuttajaksi. Oman taloustilanteen koetaan ylipäänsä vaikuttavan merkittävästi koko hyvinvointiin. Omien raha-asioiden hoitamiseen ollaan myös valmiita hankkimaan ulkopuolista apua: rahastosäästäminen kiinnostaa useampia kuin personal trainer. Muun muassa tämä kaikki selviää S-Pankin uudesta tutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme