Finanssivalvonta

S-Pankki Oyj:lle 1 650 000 euron seuraamusmaksu epäilyttävien liiketoimien havaitsemiseen liittyvistä laiminlyönneistä

Jaa

Finanssivalvonta on määrännyt S-Pankki Oyj:lle 1 650 000 euron seuraamusmaksun. Pankki on heinäkuun 2016 ja marraskuun 2018 välisenä aikana laiminlyönyt asiakkaidensa kaupankäynnin valvonnan järjestämisen EU:n markkinoiden väärinkäyttöasetuksen edellyttämällä tavalla.

Markkinoiden väärinkäyttöasetuksen 16 artikla edellyttää, että sijoituspalvelun tarjoaja ottaa käyttöön tehokkaat järjestelyt, järjestelmät ja menettelyt epäilyttävien toimeksiantojen ja liiketoimien havaitsemiseksi, jotta se kykenee tekemään niistä ilmoituksen Finanssivalvonnalle. Asetus tuli voimaan 3.7.2016.

Kaupankäynnin valvonta perustui S-Pankki Oyj:ssä sisäisen ohjeistuksen, työntekijöiden suorittaman valvonnan ja koulutuksen muodostamaan kokonaisuuteen. Pankilla ei ollut automaattista kaupankäynnin valvontajärjestelmää.

S-Pankki Oyj toteutti vuosina 2016–2018 Nasdaq Helsinki Oy:n osakemarkkinalla keskimäärin 680 000 liiketointa vuosittain. Finanssivalvonnan päätöksessä katsotaan, että pankin toteuttamien liiketoimien huomattavan lukumäärän vuoksi pankin henkilökunnan suorittamaan valvontaan pohjautuva toimintatapa, jossa oli lisäksi vakavia puutteita, ei täyttänyt sääntelyn vaatimuksia.

Laiminlyönneistä on määrätty seuraamusmaksu. Seuraamusmaksun määrä perustuu kokonaisarviointiin, jossa on otettu huomioon muun muassa laiminlyönnin laatu, laajuus ja kestoaika. Huomiota on tältä osin kiinnitetty erityisesti S-Pankki Oyj:n menettelyn vähintään törkeään huolimattomuuteen sekä siihen, että pankki on saanut laiminlyönnistä taloudellista hyötyä, kun se ei ole tehnyt investointia automaattisen kaupankäynnin valvontajärjestelmän hankkimiseksi. Huomiota on kiinnitetty myös siihen, että pankin laiminlyönti on heikentänyt Finanssivalvonnan harjoittaman markkinoiden väärinkäytön valvonnan edellytyksiä, laiminlyönnin pitkään kestoaikaan sekä siihen, että Finanssivalvonta on määrännyt pankille myös joulukuussa 2019 seuraamusmaksun (Lehdistötiedote 18.12.2019).

Seuraamusmaksu maksetaan valtiolle.

Finanssivalvonnan päätös ei ole lainvoimainen. Pankilla on oikeus valittaa 13.9.2021 annetusta päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen 30 päivän kuluessa siitä, kun se on saanut päätöksestä tiedon.

Lisätietoja antaa

Tero Kurenmaa, Lakiasiat-yksikön yksikönpäällikkö. Haastattelupyynnöt koordinoi Viestinnän mediapäivystys, puhelin 09 183 5030, arkisin klo 9–16.

Liitteet

Päätös (pdf)

Valvottavatiedote 16.12.2019: Teema-arvio sijoituspalvelun tarjoajien epäilyttäviä liiketoimia ja toi-meksiantoja koskevan valvonnan järjestämisestä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Finanssivalvonta
Finanssivalvonta
PL 103, Snellmaninkatu 6
00100 Helsinki

09 183 51https://www.finanssivalvonta.fi/

Finanssivalvonta on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, jonka valvottavia ovat muun muassa pankit, vakuutus- ja eläkeyhtiöt sekä muut vakuutusalalla toimivat, sijoituspalveluyritykset, rahastoyhtiöt ja pörssi. Edistämme finanssimarkkinoiden vakautta ja luottamusta sekä asiakkaiden, sijoittajien ja vakuutettujen suojaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssivalvonta

Finnish financial sector is stable - economy is recovering but risks remain high14.9.2021 10:00:00 EEST | Press release

The Finnish financial sector remained stable in the first half of 2021. Economic recovery and investment market developments supported the profitability of the Finnish financial sector. The pandemic continues to perpetuate uncertainty in the economy and financial markets. For this reason, it is important that the capital position and liquidity of the financial sector remain strong.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme