DNA Oyj

Saako vanhempi tarkastaa lapsensa puhelimen sisällön luvatta? DNA:n tutkimus paljastaa ristiriidan asenteissa

Jaa
Moraalinen oikeus oman lapsen puhelimen sisällön tarkastamiseen jakaa suomalaisvanhempien mielipiteitä, kertoo DNA:n teettämä Koululaistutkimus 2023. Neljä viidestä 5–12-vuotiaan lapsen vanhemmasta pitää vähintään jossain määrin hyväksyttävänä lapsen puhelimen sisällön tarkastamista jopa ilman lapsen lupaa, vaikka perustuslain mukaan lapsellakin on oikeus viestintäsalaisuuteen. Samalla kuitenkin vanhemmille on yhä tärkeämpää kunnioittaa lapsensa yksityisyyttä netissä. DNA Kaupan toimitusjohtajan Sami Aavikon mukaan ratkaisu piilee siinä, että vahingollisille sisällöille altistumista torjutaan tietoturvatoimin jo ennakoivasti.

Lähes puolet (47 %) koululaistutkimukseen vastanneista 5–12-vuotiaiden lasten vanhemmista on täysin samaa mieltä ja 80 prosenttia vähintään jokseenkin samaa mieltä siitä, että heillä on oikeus ja velvollisuus tarkastaa lapsensa puhelimen sisältöä, jopa ilman lapsen lupaa. Vain 3 prosenttia heistä on täysin eri mieltä sen kanssa, että lapsen puhelimelle saisi mennä omin luvin. 13–16-vuotiaiden lasten vanhemmista enää 22 prosenttia on väitteen kanssa täysin samaa mieltä ja 40 prosenttia jokseenkin samaa mieltä.

Tutkimuksen mukaan 5–12-vuotiaiden lasten vanhemmat haluavat tietää, mitä lapsi julkaisee sosiaalisessa mediassa (80 % samaa mieltä) sekä missä chat-ryhmissä lapsi on osallisena ja millaisia keskusteluja niissä käydään (83 % samaa mieltä). Taustalla näyttää olevan huoli siitä, että lapsi altistuu haitallisille, esimerkiksi seksiä, väkivaltaa tai päihteitä käsitteleville sivustoille tai kontakteille. Lähes kaksi kolmasosaa 5–12-vuotiaiden lasten vanhemmista pitää näitä riskeinä.

Viestintäsalaisuus säilyy tietoturvan avulla

DNA:n Aavikon mukaan riskit ovat todellisia ja huoli siten ymmärrettävää. Kuitenkin luottamuksellisen viestinnän suoja ja viestintäsalaisuus kuuluvat perustuslain mukaan myös lapselle.

“Erilaisista pelisäännöistä kannattaa keskustella lapsen kanssa jo ennen puhelimen hankintaa. Miten toimitaan, jos vanhemmalla nousee huoli sisällöistä, joiden parissa lapsi viettää aikaa, entä miten lapsen tulee toimia, jos tuntematon ihminen lähestyy häntä netissä? On olemassa monia tapoja huolehtia lapsen hyvinvoinnista ja hälventää sinänsä perusteltuja pelkoja. Yksi toimivimmista ratkaisuista on kaventaa lapsen digiympäristöä turvallisemmaksi jo ennakoivin tietoturvatoimenpitein”, Aavikko sanoo.

”Huolehtimalla lapsen älylaitteen tietoturvasta esimerkiksi erillisen kattavan palvelun avulla, ei vanhemman ole tarpeen rikkoa viestintäsalaisuutta. Yhä useampi 5–12-vuotiaan lapsen vanhempi on tutkimuksen mukaan löytänyt ratkaisun juuri siitä, että lapsen älylaitteessa tietyt sovellukset ja verkkosivut määritellään kielletyiksi. Tämä on lapsiperheissä yksi eniten käyttöönotetuista ominaisuuksista viimeisen neljän vuoden aikana, samoin kuin lapsen puhelimen sijainnin seuraaminen”, hän jatkaa.

Halu yksityisyyden kunnioittamiseen on vahva

Vaikka suurinta osaa vanhemmista kohtaa kiusaus katsoa lapsen älylaitteen sisältöä, valtaosalla heistä vaikuttaa olevan periaatteellinen tahto kunnioittaa lapsen oikeutta yksityisyyteen netissä. Tutkimuksen mukaan 13–16-vuotiaiden lasten vanhemmista 80 prosenttia vastaa kokevansa sen tärkeäksi, ja osuus on kasvanut kahdeksan prosenttiyksikköä viime vuodesta. 5–12-vuotiaiden lasten vanhemmista yksityisyyden kunnioittamista pitää tärkeänä noin kaksi kolmesta (65 %), eli kuusi prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten.

”Tuloksista näkee, että arvojen tasolla vanhemmat tahtovat kunnioittaa lapsen yksityisyyttä. Kuitenkin vaikuttaa siltä, että arjen käytännöissä moni varsinkin alakouluikäisen lapsen vanhempi haluaa tutustua tarkemmin puhelimen sisältöön. Tilanne ei varmasti ole helppo vanhemmillekaan, jotka yhtäältä haluaisivat olla lapsen luottamuksen arvoisia, mutta toisaalta kipuilevat lapsen hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyvien huolten kanssa”, Aavikko sanoo.

“Asianmukaisesta tietoturvasta huolehtiminen vie jo pitkälle. Kun vaaran vyöhykettä kavennetaan tarkoin määritellyin estoin ja rajauksin jo ennen älylaitteen käyttöönottoa, silloin vanhempikin voi olla entistä varmempi siitä, etteivät haitalliset sisällöt tai kontaktit saavuta lasta. Esimerkiksi DNA Digiturvan avulla on mahdollista torjua kattavasti eri tietoturvauhkia ja suojata laitteet, henkilötiedot ja netinkäyttö helposti yhdellä palvelulla. Unohtaa ei sovi myöskään sitä tärkeintä: avointa ja rakentavaa keskustelua lapsen kanssa siitä, miksi näin toimitaan”, Aavikko sanoo.

DNA:n vuosittain teettämä koululaistutkimus selvittää kouluikäisten lasten ja nuorten puhelimen käyttöön ja hankintaan liittyviä tekijöitä. Tutkimus on toteutettu jo yli kymmenen vuoden ajan. Koululaistutkimuksen kohderyhmän muodostavat ensisijaisesti 5–12-vuotiaiden ja toissijaisesti 13–16-vuotiaiden lasten vanhemmat. Tutkimuksen toteutti Nepa Insight Oy. Tänä vuonna siihen osallistui kaikkiaan 1009 iältään 5–16-vuotiaan lapsen vanhempaa/huoltajaa. Tiedonkeruu tapahtui helmikuussa 2023 Nepan online-paneelissa.

Lisätietoja medialle:

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi 
Toimitusjohtaja Sami Aavikko, DNA Kauppa Oy, puh. 044 044 3069, sami.aavikko@dna.fi 

Avainsanat

Kuvat

Lataa
DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko
DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

DNA Oyj
DNA Oyj
PL 10
01044 DNA

http://www.dna.fi

DNA Kauppa on Suomen laajin matkapuhelimia ja muita mobiilipäätelaitteita sekä matkaviestinliittymiä myyvä ketju, johon kuuluu noin 60 myymälää. DNA Kaupan valikoimissa ovat myös tv- ja laajakaistapalvelut sekä niihin liittyvät päätelaitteet. Ketju on osa DNA-konsernia, jonka liikevaihto vuonna 2022 oli 997 miljoonaa euroa. DNA:lla on 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi ja Facebookissa.

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2022 liikevaihtomme oli 997 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

Do you have a router at home that is more than 4 years old? Our specialist explains why it can be a risk factor, and what to consider when replacing the device19.5.2023 10:00:00 EEST | Press release

An excessively old router can be found in the homes of many Finns, significantly slowing down home devices and which, at worst, is an information security risk. DNA Service Development Director Ville Partanen explains the signs by which you can tell that your router is due for replacement and what kind of devices are rapidly growing in popularity.

Onko kotonasi yli 4 vuotta vanha reititin? Asiantuntija paljastaa, miksi se voi olla jo riski ja mitä laitteen vaihdossa tulee ottaa huomioon19.5.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

Monen suomalaisen kotona lojuu liian vanha reititin, joka hidastaa merkittävästi kodin laitteiden toimintaa ja on pahimmillaan tietoturvariski. DNA:n palvelukehitysjohtaja Ville Partanen kertoo, mistä merkeistä voi tietää oman reitittimen olevan vaihtokunnossa, ja millaisten laitteiden kysyntä kasvaa nyt kovaa vauhtia.

The Family Federation of Finland renewed The Family-Friendly Workplace Certificate for DNA – here’s how DNA is developing its operations17.5.2023 10:00:00 EEST | Press release

DNA* managed to renew the Family-Friendly Workplace Certificate granted originally by the Family Federation of Finland (later in the text: Väestöliitto) in 2018. The certificate shows that the employer is committed to implementing family-friendly values and social responsibility. The certificate is valid for three years at a time. Väestöliitto regularly assesses the implementation and development of family-friendliness. This time, the assessment was based on an extensive survey conducted among the personnel, based on the responses of which DNA will also carry out development measures. DNA continues as the only large recertificated enterprise in Finland.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme