Jyväskylän yliopisto

Säännöllinen voima- ja nopeusharjoittelu hidastaa luuston vanhenemista

Jaa

Jyväskylän yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan intensiivinen voima- ja nopeusharjoittelu voi hidastaa tai jopa estää miesten sääriluiden ikääntymismuutoksia. Tutkimuksessa seurattiin 10 vuoden ajan keski-ikäisiä ja iäkkäitä, aktiivisesti harjoitelleita pikajuoksijamiehiä. Tutkimus antaa uutta tietoa ikääntyvän luuston mukautumiskyvyn säilymisestä, ja säännöllisen, korkeaintensiteettisen liikunnan tärkeydestä luun terveydelle.

Tuoreen tutkimuksen mukaan intensiivinen voima- ja pikajuoksuharjoittelu voivat ehkäistä luiden ikääntymismuutoksia. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Tuoreen tutkimuksen mukaan intensiivinen voima- ja pikajuoksuharjoittelu voivat ehkäistä luiden ikääntymismuutoksia. Kuva: Jyväskylän yliopisto

Luusto heikkenee ikääntymisen myötä. Osa heikkenemisestä selittyy todennäköisesti liikunnan vähenemisellä.

- Erityisesti luuston kannalta tehokas, intensiivinen liikunta on iäkkäillä tyypillisesti vähäistä, kertoo väitöskirjatutkija Tuuli Suominen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Suuritehoinen voimaharjoittelu, pikajuoksu ja hyppelyharjoittelu ovat luuston kannalta tehokkaita liikuntamuotoja myös vanhemmalla iällä. Toistaiseksi ei kuitenkaan tiedetä, voidaanko tällaisella harjoittelulla estää tai hidastaa luuston vanhenemismuutoksia, sillä aiempia pitkittäistutkimuksia aiheesta ei ole tehty.

Säännöllisen voima- ja pikajuoksuharjoittelun yhteyttä luuston ikääntymismuutoksiin selvitettiin Jyväskylän yliopiston Gerontologian tutkimuskeskuksen ja liikuntatieteellisen tiedekunnan laajemmassa tutkimushankkeessa. Tutkimuksen seurantavaiheeseen osallistui 69 40–85-vuotiasta pikajuoksijamiestä, jotka harjoittelivat ja kilpailivat säännöllisesti tutkimuksen alkutilanteessa.

Tutkittavien sääriluun ominaisuuksia mitattiin tietokonetomografialla tutkimuksen alussa ja 10 vuoden kuluttua. Harjoittelun yhteyttä seurannan aikaisiin luustomuutoksiin selvitettiin vertailemalla säännöllistä voima-, pikajuoksu- ja hyppelyharjoittelua jatkaneita urheilijoita harjoittelua vähentäneisiin tai harjoittelun lopettaneisiin urheilijoihin.

Tutkimuksessa havaittiin, että säännöllinen voima- ja nopeusharjoittelu oli yhteydessä sääriluun lujuusominaisuuksien ylläpitämiseen tai jopa paranemiseen 10 vuoden seurannan aikana, kun taas harjoittelua vähentäneillä urheilijoilla luuston ominaisuudet heikkenivät. Harjoittelun yhteys näkyi erityisen selvästi hohkaluun tiheydessä ja sääriluun varsiosan poikkileikkausgeometriassa, mikä tukee sekä iskutyyppisen harjoittelun että voimaharjoittelun hyödyllisyyttä.

- Vaikka urheilijoiden harjoittelu ei sovellu sellaisenaan kaikille ikääntyneille, oikein toteutettu voima- ja tehoharjoittelu on suositeltavaa kaiken ikäisille ja kuntoisille. Tässä tutkimuksessa iskutyyppisen harjoittelun hyödyt korostuivat erityisesti keski-ikäisillä, kun taas vanhemmilla ikäryhmillä erityisesti voimaharjoittelu saattaa olla tehokas tapa ylläpitää luustoa. Lihasvoima ja voimantuottoteho ovat tärkeitä myös kaatumisten ja niihin liittyvien murtumien ehkäisyssä, Suominen sanoo.

Tutkimus on osa laajempaa Athlete Aging Study -tutkimushanketta, joka selvittää pitkäaikaisen harjoittelun vaikutuksia tuki- ja liikuntaelimistön vanhenemiseen ja fyysiseen suorituskykyyn. Tutkimusta on rahoittanut Suomen akatemia, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Peurungan kuntoutussäätiö, Ellen ja Artturi Nyyssösen säätiö, Juho Vainion säätiö, Suomen kulttuurirahasto, Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö ja Alfred Kordelinin säätiö.

Alkuperäisjulkaisu: Suominen TH, Alén M, Törmäkangas T, Degens H, Rittweger J, Heino-nen A, Suominen H & Korhonen MT. 2021. Regular strength and sprint training counteracts bone aging: a 10-year follow-up in male masters athletes. JBMR Plus. https://doi.org/10.1002/jbm4.10513

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väitöskirjatutkija, LitM Tuuli Suominen, puh. 040 805 4857, tuuli.suominen@jyu.fi

Kuvat

Tuoreen tutkimuksen mukaan intensiivinen voima- ja pikajuoksuharjoittelu voivat ehkäistä luiden ikääntymismuutoksia. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Tuoreen tutkimuksen mukaan intensiivinen voima- ja pikajuoksuharjoittelu voivat ehkäistä luiden ikääntymismuutoksia. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Hyvä juoksukyky edistää tehokasta aineenvaihduntaa myös ikääntyessä12.6.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Juoksukyky kertoo terveydestä ja ennustaa odotettavissa olevia elinvuosia. Toistaiseksi ei tiedetä, missä määrin perinnöllinen juoksukyky vaikuttaa kehon aineenvaihduntaan ikääntymisen yhteydessä. Jyväskylän ja Shanghain yliopistojen yhteistyönä tehty tutkimus selvitti perimän ja ikääntymisen vaikutuksia eri kudosten aineenvaihduntaan ja havaitsi, että rasvakudoksella voi olla aiempaa suurempi merkitys terveelle vanhenemiselle.

Väitös 18.6.2021: Taitavia tenavia ympäri Suomen: lapset tietävät olevansa hyviä liikkujia, mutta motorisissa taidoissa löytyi alueellisia eroja Suomen sisällä (Niemistö)10.6.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Lasten motoriset taidot paranevat iän myötä. Liikuntaharrastaminen ja ulkona vietetty aika sekä temperamenttipiirteet, kuten lapsen aktiivisuus ja kyky ylläpitää tarkkaavaisuutta, tukevat motoristen taitojen oppimista. Maaseudulla asuvilla lapsilla oli parhaimmat motoriset taidot Suomessa, selviää tuoreesta Jyväskylän yliopiston väitöstutkimuksesta. Yleisesti alle kouluikäiset lapset kokevat olevansa hyviä liikkujia.

Väitös 19.6.2021: ”Pystynkö minä?” – Lasten uskomukset omista kyvyistään merkityksellisiä lukutaidon kehittymiselle (Peura)9.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Lasten myönteiset uskomukset omista kyvyistään lukemisessa vahvistavat lukutaidon kehitystä, selviää tuoreesta väitöskirjatutkimuksesta. Myönteiset kokemukset oppimistilanteista auttavat kehittämään uskoa omiin kykyihin, mutta huolestuttavaa on, että osa lapsista kokee saavansa vähemmän kannustavaa palautetta ja vertaiskokemuksia lukemisessa ajan myötä.

Tekoäly tunnistaa nuoret, joiden kestävyyskunto on tulevaisuudessa heikko9.6.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Hyvällä kestävyyskunnolla on yhteys nuorten terveyteen ja fyysiseen aktiivisuuteen. Heikkoa kestävyyskuntoa voidaan kehittää elintapainterventioilla, mutta toimenpiteiden kohdentaminen murrosikäisillä on haastavaa, sillä aiemmin käytetyissä menetelmissä on epätarkkuutta yksilötasolla. Tuore tutkimus osoitti, että nuoria joille elintapainterventioita voidaan suositella, pystytään tunnistamaan tekoälyn avulla kokonaisvaltaisen elämäntilanteen perusteella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme