Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Saastamoisen säätiön juhlavuosi käynnistyy EMMAssa kahdella uudella videoteoksella

Jaa

EMMA - Espoon modernin taiteen museoon tulee esille kaksi taiteen ja yhteiskunnan suhdetta käsittelevää Saastamoisen säätiön tuoretta teoshankintaa. Ihmisten välisiä keinotekoisia rajoja eri tavoin tarkastelevat teokset Candice Breitzin Profile ja Jan Ijäksen Médusan lautta ovat esillä Kosketus-kokoelmanäyttelyssä, jonka keskeisenä teemana on ihmisyys. Vuonna 2018 Saastamoisen säätiö juhlistaa 50-vuotista työtään tieteen ja taiteen edistäjänä. Saastamoisen säätiö kuuluu Suomen merkittäviin taidehankkijoihin ja tieteellisen tutkimuksen mahdollistajiin.

Candice Breitz: Profile 14.2.–16.9.2018 

Candice Breitz (s. 1972, Johannesburg, Etelä-Afrikka) edusti Etelä-Afrikkaa vuoden 2017 Venetsian biennaalissa. Breitzin Profile videoteos käsittelee identiteettiä ja sitä, miten ristiriitaista on taiteilijana toimia ja edustaa kansallisista lähtökohdista yhdessä maailman merkittävimmässä nykytaidetapahtumassa.

Teoksen lähtökohtana ovat Breitzin omat henkilötiedot. Sen sijaan, että Breitz esiintyisi teoksessa itse, hän kääntää huomion kymmeneen muuhun eteläafrikkalaiseen taiteilijaan. Jokainen taiteilija esiintyy videoteoksessa vuorotellen  ja lausuu identiteettiin liittyviä vuorosanoja. Keskenään ristiriitaiset väittämät haastavat rotuun, luokkaan, sukupuoleen, ammattiin ja uskontoon liittyviä rakenteita ja oletuksia. Kaikki ei ole sitä, miltä ensin näyttää, tai millaista tarinaa kerrotaan. Taiteilija on toteuttanut teoksesta kolme variaatiota, jotka muodoltaan ovat toistensa kaltaisia, mutta poikkeavat vuorosanoiltaan toisistaan. Eri versiot nähdään EMMAssa vuoropäivinä.

Eteläafrikkalaistaustainen Candice Breitz työskentelee nykyään Berliinissä. Hänen teoksiaan on ollut esillä merkittävillä nykytaiteen areenoilla ympäri maailmaa.

 

Jan Ijäs: Médusan lautta 14.2.–6.5.2018

Jan Ijäksen (s. 1975, Jyväskylä) teos Médusan lautta rinnastaa Italian Lampedusan saarelle pelastautuneiden Afrikan pakolaisten laivojen hylkyjä sekä Suomen Sallaan päätyneiden Venäjän kautta matkustaneiden turvapaikanhakijoiden autoja Théodore Géricault’n maalaukseen Médusan lautta (1818–1819).

Pariisin Louvressa sijaitseva dramaattinen maalaus käsittelee Médusa-fregatin kohtaloa. Ranskalaista hallintohenkilökuntaa kuljettaneen aluksen piti rantautua Senegalin rannikolle vuonna 1816, mutta se haaksirikkoutui ja kyydissä olleista 147 pelastautui huteralle lautalle, joka lopulta seilasi yli viikon epäinhimillisissä olosuhteissa ennen kuin se löydettiin. Vain kymmenen matkustajaa jäi lopulta henkiin. Ijäksen videoteos yhdistää Géricaultin maalauksen nykypäivään ja pakolaisten käyttämiin kulkuvälineisiin.

Jan Ijäs on mediataiteilija ja elokuvaohjaaja, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hänen elokuviaan on esitetty museoissa ja gallerioissa sekä lukuisilla elokuvafestivaaleilla Suomessa ja ulkomailla.

Saastamoisen säätiön säännöllisesti uudistuva kokoelmanäyttely Kosketus on ollut esillä EMMAssa vuodesta 2014. Tänä keväänä esille tulee myös uusia teoksia taiteilijoilta Grönlund-Nisunen, Jussi Goman, Henna-Riikka Halonen sekä Emma Helle ja Iina Terho.

 

Lehdistökuvat: https://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/Kosketus-Saastamoisen+säätiön+kokoelmanäyttely/Breitz+Ijäs/
Salasana: emmamuseum

 

#emmamuseum

Espoon Tapiolassa sijaitsevan EMMA – Espoon modernin taiteen museon kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. Arkkitehtonisesti vaikuttavassa professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelemassa WeeGee-talossa sijaitsevat EMMAn näyttelytilat ovat pinta-alaltaan Suomen suurimmat. Puhdaslinjainen moderni arkkitehtuuri tukee EMMAn, Saastamoisen säätiön ja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelmien sekä vaihtuvien näyttelyiden kokemuksellista esittämistä.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa:
Henna Paunu, kokoelmaintendentti, EMMA
henna.paunu@emmamuseum.fi, +358 43 824 6354

Laura Kokkonen, amanuenssi, EMMA
laura.kokkonen@emmamuseum.fi, +358 43 827 1000

Päivi Karttunen, Saastamoisen säätiö
paivi.karttunen@saastamoinenfoundation.fi, +358 40 52 92 544

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

YK:n edelläkävijäkaupungit koolla Davosissa23.1.2019 16:33Tiedote

Espoo on mukana YK:n kestävän kehityksen edelläkävijäkaupunkien kokoontumisessa Davosin World Economic Forumin yhteydessä. Espoo oli ensimmäinen kaupunki maailmassa, joka allekirjoitti YK:n edelläkävijäsopimuksen, jonka tavoitteena on 17 kestävän kehityksen tavoitteen (Sustainable Development Goals) saavuttaminen 2025 mennessä. Kokouksessa mm. Oslo ilmoitti tehneensä päätöksen edelläkävijäsopimuksen allekirjoittamisesta.

Espoo Vuoden matkailualue 2018 Suomessa22.1.2019 12:25Tiedote

Visit Finland, Suomen matkatoimistoalan liitto SMAL sekä Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy valitsivat Espoon kautta aikain ensimmäiseksi vuoden matkailualueeksi Suomessa. Vertailussa oli mukana yhteensä 111 kuntaa, seutukuntaa ja maakuntaa, joista majoitustilastoja on saatavilla ympäri vuoden. Jatkossa Vuoden matkailualue Suomessa tullaan valitsemaan vuosittain. Huomionosoituksella halutaan kiinnittää huomiota asioihin, joiden kehittämisen tulisi olla matkailualueiden tavoitteena.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme