Vaasan kaupunki - Vasa stad

Sabrage utsågs till vinnare i idétävlingen om campusbron

Jaa

Vasa stad ordnade 1.11–30.11.2018 en idétävling om planeringen av bron som ska förena campusen i Vasa. Tävlingen ordnades i form av en allmän tävling för studerande. Inom utsatt tid erhölls totalt fyra tävlingsförslag och till vinnare utsågs tävlingsbidraget Sabrage.

Tävlingens fokus är idén, materialen, genomförbarheten och anpassningen till miljön. Tävlingen omfattade utöver bron även idéer till landskapsplaneringen av den pumpstation som hör till tävlingsområdet. Mera detaljerade bedömningsgrunder ingår i tävlingsprogrammet: www.vaasa.fi/campusbron_tavlingsprogram  

Tävlingsförslagen höll hög kvalitet

Inom utsatt tid inlämnades fyra förslag. Som de viktigaste egenskaperna vid bedömningen av tävlingsförslagen granskades brons och den till landskapet anpassade pumpstationens lämplighet på platsen och i stadsbilden samt brons tekniska och ekonomiska genomförbarhet. Enligt tävlingsjuryn är tävlingsbidragen högklassiga och välövervägda.

- Tävlingsdeltagarna har satt sig ordentligt in i områdets identitet och idén att bron ska förena områdena. Materialen och funktionen är välövervägda i arbetena. Samtliga arbeten innehåller en god idé som hade utvecklats till ett färdigt förslag, konstaterar direktören för tekniska sektorn Markku Järvelä.

I två av tävlingsförslagen smälter bron in i landskapet som en del av det och i två förslag har man gått in för en konstruktion som anknyter till platsen men till formen avviker från landskapet.

- Bägge idéerna är bra! Bron kan antingen smälta in i det nuvarande landskapet eller bli ett nytt landmärke. I de flesta arbetena ingår även på ett fint sätt nya platser att vistas på i området, berättar planläggningsdirektör Päivi Korkealaakso.

I samtliga arbeten har huvudsakligen trä föreslagits som ytmaterial. Trä är halt när det är fuktigt och isigt. Bron kommer att användas som lättrafikförbindelse året runt, och användning av trä på ytor där man ska röra sig kommer därför ännu att övervägas.

Det vinnande laget belönas med 5 000 euro

Utgående från en helhetsbedömning beslutade juryn belöna följande tävlingsbidrag:

1 pris: ”Sabrage”
2 pris: ”Aallokko”
3 pris: ”Pikku-Pukki, Keski-Pukki ja Iso-Pukki”

Till den vinnande gruppen betalas ett arvode på 5 000 euro (moms 0 %), till den grupp som kommer på andra plats 3 000 euro (moms 0 %) och till den grupp som kommer på tredje plats 2 000 euro (moms 0 %). Tävlingsarrangören lägger fram tävlingsförslagen och juryns protokoll när tävlingen är avgjord. Vasa stad kan använda de idéer som har förts fram i tävlingsförslagen och delar av dem vid den slutliga planeringen av bron.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Planläggningsdirektör Päivi Korkealaakso, paivi.korkealaakso(at)vasa.fi, tfn +358 40 550 0757
Gatuplaneringschef Siri Gröndahl, siri.grondahl(at)vasa.fi, tfn +358 40 563 6635

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme