Yliopiston Apteekki

Sadat tuhannet suomalaiset käyttävät vuosittain auringolle herkistäviä lääkkeitä

Jaa
Kesällä eräiden lääkeaineiden ja ultraviolettisäteilyn yhteisvaikutus saattaa aiheuttaa ikävän valoyliherkkyysreaktion. Esimerkiksi tietyt antibiootit ja nesteenpoistolääkkeet voivat herkistää auringonvalolle. Haitoilta voi välttyä suojaamalla ihon auringolta.

Yleisesti käytettyjä auringolle herkistäviä lääkkeitä ovat esimerkiksi antibiooteista doksisykliini, nesteenpoistolääkkeistä tiatsidiureettien ryhmä, aknelääkkeistä isotretinoiini sekä tulehduskipulääkkeistä paikallisesti geelinä käytettävä ketoprofeeni. Näitä lääkkeitä hankki Kela-korvattuna apteekeista vuonna 2017 lähes puoli miljoonaa suomalaista.

Tiettyjen lääkeaineiden ja UV-säteilyn yhteisvaikutus voi aiheuttaa punoittavan, kutisevan ja kirvelevän ihoreaktion, jota kutsutaan valoyliherkkyysreaktioksi tai valolääkeihottumaksi. Oireet muistuttavat usein tavallista auringonpolttamaa, jolloin ne jäävät monelta noteeraamatta. Alttius valoyliherkkyysreaktiolle on yksilöllistä sekä lääkkeen annostuksesta ja UV-säteilyn voimakkuudesta riippuvaa. Oireista huolimatta lääkitystä ei tule koskaan lopettaa omin päin.

– Neuvomme asiakkaitamme suojaamaan ihonsa vaatteilla ja korkean suojakertoimen aurinkosuojavoiteilla aina silloin, kun he hankkivat auringonvalolle herkistäviä lääkkeitä, farmasian tohtori ja Yliopiston Apteekin farmakologian erikoisasiantuntija Mikko Käenmäki kertoo.

Valoherkistävillä lääkeaineilla on kyky absorboida UV-säteilyä, minkä seurauksena muutokset lääkeaineen molekyylirakenteessa voivat aiheuttaa ihoreaktion. Vakavammat haitat ovat silti hyvin harvinaisia.

Valoihottumia voi ennaltaehkäistä vaatteilla, aurinkosuojavoiteiden riittävällä ja huolellisella käytöllä sekä välttämällä liiallista UV-säteilylle altistumista etenkin keskipäivällä. Lisäksi lääkkeen voi annostella mahdollisuuksien mukaan ilta-aikaan, jolloin altistuminen auringon valolle on vähäistä.

– Jos oman lääkityksen auringolle herkistävät aineet mietityttävät, Yliopiston Apteekin valtakunnallisesta puhelinpalvelusta saa neuvoja ympäri vuorokauden. Farmaseuttimme palvelevat myös 17 apteekissamme sekä chat-palvelussamme aamusta iltaan, Käenmäki neuvoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mikko Käenmäki,
FaT, farmakologian erikoisasiantuntija, Yliopiston Apteekki
09 5420 4865, mikko.kaenmaki@ya.fi


Jenni Tyrni,
viestintäjohtaja, Yliopiston Apteekki
09 5420 4501, jenni.tyrni@ya.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Yliopiston Apteekki
Yliopiston Apteekki
Valimotie 7
00380 HELSINKI

09 542 046http://www.yliopistonapteekki.fi

Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye