Suomen Akatemia

Sähköinen nenä auttaa sairauksien selvittämistä

Jaa
Professori Veikko Surakka Tampereen yliopistosta on tutkinut tuoksuja sekä selvittänyt myös, miten tuoksut saadaan digitoitua. Surakka on mukana kehittämässä sähköistä nenää, joka pystyisi erottelemaan terveen ja toisaalta esimerkiksi Parkinsonin ja Alzheimerin taudeista tai koronaviruksesta kärsivien potilaiden kehon tuoksuja.

Surakan työryhmä kehitti Suomen Akatemian ICT 2023 -ohjelmasta rahoitetussa ”Digital Scents” -hankkeessa algoritmeja, joilla voidaan luokitella sähköisillä nenillä (electronic nose, eNose) mitattuja tuloksia. Tutkimushankkeen tavoitteena Tampereen yliopiston osalta on kehittää itseoppivaa tuoksunäyttöteknologiaa, missä muutamalla kemiallisella komponentilla voidaan luoda sairaan ja terveen kehon tuoksuja.

Luokittelujen avulla ohjataan hankkeessa kehitettyjä tuoksunäyttöjä (olfactory display), joilla voidaan toistaa tai syntetisoida alun perin mitattuja tuloksia. Luokittelut muodostavat eräänlaisen tuoksureseptin, joka voidaan lähettää verkon yli. Verkon toisessa päässä toimiva tuoksusyntetisaattori pystyy puolestaan purkamaan reseptiä hyödyntäen koodin ja toistamaan tuoksun puretun koodin avulla.

Toisessa ICT 2023 -ohjelman rahoittamassa ”Programmable Scent Environments” -hankkeessa on kehitetty teknologiaa ja menetelmiä, joilla tuoksut voidaan integroida osaksi virtuaalitodellisuutta. Tämä mahdollistaa aivan uuden aistikanavan liittämisen osaksi moniaistista vuorovaikutusta virtuaalitodellisuudessa. Lisäksi kehitetään automatisoitua hajuaistikynnysmittausteknologiaa sekä koneoppimisalgoritmeja tuoksujen luokitteluun.

Kyseisissä hankkeissa yhdistyy useita tieteenaloja, kuten matematiikkaa (koneoppiminen), insinööritieteitä (anturit ja mikrofluidistiikka), psykologia- ja tietojenkäsittelytieteitä, lääketiedettä ja ihminen-teknologia-vuorovaikutusta.

Tutkimushanketta on rahoitettu Suomen Akatemian ICT 2023 -ohjelmasta. Tässä kymmenvuotisessa ohjelmassa on pyritty ICT:n laaja-alaisen kansalliseen ja kansainväliseen hyödyntämiseen. Ohjelma kokoaa yhteen yliopistot, tutkimuslaitokset, yritykset ja rahoittajat.

Lisätietoja:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen Akatemian viestintä
viestintäasiantuntija Vesa Varpula
p. 029 533 5131
vesa.varpula(at)aka.fi

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2023 rahoitamme tutkimusta lähes 505 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme