Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Sähköiset oire- ja hyvinvointiarviot koekäytössä

Jaa

Yskittää, kurkkua kutittaa ja on kuumetta – mitä pitäisi tehdä? Tai pohditko, olisitko oikeutettu omaishoidon tukeen? Sähköiset oire- ja hyvinvointiarviot tarjoavat pian vastauksia ja ohjeita netissä ympäri vuorokauden.

Kuva: Heidi-Hanna Karhu
Kuva: Heidi-Hanna Karhu

Omat digiajan hyvinvointipalvelut (ODA)-hankkeessa kehitetään sähköisiä terveys- ja hyvinvointipalveluja valtakunnalliseen käyttöön. Tavoitteena on tuoda palvelut joustavasti kaikkien ulottuville, ajasta ja paikasta riippumatta. Palvelut yhdistävät asiakkaan itse tallentamia tietoja, sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmissä olevaa tietoa ja päivittyvää tieteellistä tutkimustietoa. Näiden tietojen perusteella käyttäjät saavat suosituksia ja toimintaohjeita, jotka ovat aina henkilökohtaisia ja luotettavia.

Flunssan oirearvio jo testauksessa, valikoima laajenee nopeasti

Varsinais-Suomessa päästiin jo kesällä kokeilemaan flunssan sähköistä oirearviointia. Tampereella puolestaan testataan virtsatieinfektion ja alaselkäkivun oirearvioita. Loppuvuoden aikana saadaan koekäyttöön myös korva-, kurkku- ja olkapääkivun, polven, peräaukon seudun, päänsäryn, närästyksen, ripulin, rähmivän silmän ja yskän oirearviot.

  • ”Päivystyksen etulinjassa asiakasneuvojat kertovat asiakkaille tulevista sähköisistä palveluista sekä avustavat heitä sähköisen oirearvion täyttämisessä. Tähän mennessä minun sekä asiakkaiden kokemukset ovat olleet vain positiivisia. Oli mukava huomata, että asiakkaat odottavat innokkaasti uusia sähköisiä palveluvaihtoehtoja”, sanoo asiakasneuvoja Nelli Parviainen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Myös sähköiset hyvinvointiarviot ovat edenneet kokeiluvaiheeseen. Tampereella ja Lahdessa testataan sähköistä omaishoidon tuen arviota, Oulussa ja Tampereella sähköistä vammaispalveluiden kuljetustuen ja liikkumista tukevien palvelujen arviota.

Oirearviot perustuvat älykkääseen tietämyskantaan, jonka toteutuksesta vastaa Kustannus Oy Duodecim. Hyvinvointiarviot puolestaan perustuvat laissa määriteltyihin kriteereihin ja sosiaalialan yhdessä sovittuihin käytäntöihin.

Testauksen tässä vaiheessa asiakkaat tekevät oire- ja hyvinvointiarvioita yhdessä sosiaalialan ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Testausvaiheessa kerätään palautetta palvelun ymmärrettävyydestä ja toimivuudesta. Kun palvelut on todettu toimiviksi, ne liitetään osaksi Kanta-palveluja kaikkien suomalaisten käyttöön.

Testaajien kokemukset vaikuttavat lopputulokseen

Oire- ja hyvinvointiarvioita rakennetaan käyttäjälähtöisesti, ketterän kehittämisen menetelmin. Asiakkaat ja ammattilaiset testaavat palveluja käytännössä, oikeissa asiointitilanteissa. Järjestelmän suunnittelijat seuraavat, miten palvelun käyttö sujuu, ja tekevät parannuksia jatkuvasti.

Loppuvuoden aikana saadaan testaukseen myös hyvinvointisuunnitelmia, hyvinvointitarkastustuksia ja hyvinvointivalmennuksia. Lisäksi oire- ja hyvinvointiarvioiden testauksia laajennetaan.

 

ODA-hanke on osa hallituksen Palvelut asiakaslähtöisiksi -kärkihanketta. ODA-hankkeessa ovat mukana Espoo (isäntäkunta), Helsinki, Porvoo, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä, Turku, Hämeenlinna, Tampere, Joensuu, Kuopio, Oulu, Sodankylä, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri sekä Varsinais-Suomen sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirit. Valmiit palvelut ovat käytettävissä koko Suomessa.

 

Lisätietoja

Projektijohtaja Hanna Nordlund, ODA-hanke, p. 043 825 7275
Pia Järvinen-Hiekkanen, Kela, Kanta-palvelut, p. 020 634 2799
www.kuntaliitto.fi/oda  
ODA-blogi seuraa sähköisten hyvinvointipalvelujen kehittämisen riemua ja tuskaa
www.kanta.fi

 

Lisätietoja alueellisesti:

Espoon kaupunki: Tuula Heinänen, kehittämisjohtaja, ohjausryhmän vpj., ODA-hankkeen koordinaatioryhmän pj. tuula.heinanen@espoo.fi, p. 043 825 1379

Kuopion kaupunki: Arto Holopainen, digitalisaatioasiantuntija, arto.holopainen@kuopio.fi p. 0451393996

Turun kaupunki: Eeva Penttinen, projektipäällikkö, eeva.penttinen@turku.fi  p. 040 1801425

Päijät-Häme Soili Vierula, projektipäällikkö, soili.vierula@phhyky.fi p. 044 416 4605

Jyväskylä, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri: Katrianna Rantanen, projektipäällikkö, Jyväskylän kaupunki katrianna.rantanen@jkl.fi p. 014 266 8665

Tampereen kaupunki: Päivi Hodgson, projektipäällikkö, paivi.hodgson@tampere.fi, p. 040 806 2248 ja Anniina Tirronen, Avo- ja asumispalvelujen palvelujohtaja, anniina.tirronen@tampere.fi, p. 040 801 6378

Helsingin kaupunki: Tiina Markkula, projektipäällikkö tiina.markkula@hel.fi, p. 040 640 2076

Oulun kaupunki: Riikka Hirvasniemi, projektipäällikkö riikka.hirvasniemi@ouka.fi, p. 044 703 4556

Joensuun kaupunki: Jaana Kurki, projektipäällikkö, jaana.kurki@jns.fi, p.050 3312184 

Porvoon kaupunki: Mervi Makkonen, projektipäällikkö, mervi.makkonen@porvoo.fi , p. 040 510 5210

Hämeenlinnan kaupunki: Ilona Rönkkö, projektipäällikkö, ilona.ronkko@hameenlinna.fi, p. 050 318 0494

Sodankylän kunta: Maarit Hoppula, projektipäällikkö, maarit.hoppula@sodankyla.fi, p. 040 7430377

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri: Ensihoidon ja Päivystyksen liikelaitos, Satu Hurme, projektipäällikkö, Satu.Hurme@tyks.fi, p. 050 40 83 652

Eksote: Riitta Lehtonen, projektipäällikkö, riitta.lehtonen@eksote.fi, p. 044 791 5944

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Heidi-Hanna Karhu
Kuva: Heidi-Hanna Karhu
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

EMMA's autumn opens with strong contemporary artists: Outi Pieski, Alicja Kwade and Kate McIntosh15.8.2018 09:22Tiedote

EMMA – Espoo Museum of Modern Art opens its autumn season with a lineup of leading contemporary artists: Outi Pieski, Alicja Kwade and Kate McIntosh. Curated picks from the EMMA collection will simultenously feature in a series of changing temporary exhibitions. The 50th anniversary of the iconic Futuro House will culminate at the Wegee Exhibition Centre with the public debut of Plastic Heart, a sound installation by Mika Taanila opening on Friday, 17.8.2018.

EMMA inleder höstsäsongen med starka samtidskonstnärer: Outi Pieski, Alicja Kwade och Kate McIntosh 15.8.2018 08:51Tiedote

EMMA – Esbo moderna konstmuseums höstprogram lyfter fram ledande internationella samtidskonstnärer: Outi Pieski, Alicja Kwade och Kate McIntosh. Dessutom visas tillfälliga utställningar av verk ur museets samlingar. På Utställningscentret WeeGee kulminerar Futurohusets 50-årsjubileum fredagen den 17 augusti i Mika Taanilas ljudinstallation Platshjärta, gjord enkom till Futurohuset.

EMMA avaa syksynsä vahvoilla nykytaiteilijoilla: Outi Pieski, Alicja Kwade ja Kate McIntosh15.8.2018 08:20Tiedote

EMMA – Espoon modernin taiteen museon syksyn ohjelmisto tuo esiin kansainvälisiä eturivin nykytaiteilijoita: Outi Pieskin, Alicja Kwaden ja Kate McIntoshin. Lisäksi yleisö pääsee tutustumaan vaihtuviin kokoelmia esitteleviin näyttelykokonaisuuksiin. 50-vuotiaan Futuron juhlavuosi huipentuu Näyttelykeskus WeeGeellä, kun Mika Taanilan Futuro-taloon luoma ääni-installaatio Muovisydän avautuu yleisölle perjantaina 17.8.2018.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme