Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sähkölukko luo turvaa kotona asuvalle ikääntyneelle

Jaa

Helsingissä on kokeiltu kotioviin asennettavaa sähkölukkopalvelua kotihoidon piiriin kuuluville asiakkaille. Sähkölukollinen ovi avataan matkapuhelimeen asennettavan sovelluksen avulla, jolloin hoitajan ei tarvitse pitää avaimia mukanaan kotikäynneillä. Jokaisesta ovenavauksesta jää merkintä sovellukseen. Sähkölukkopalvelusta vastaa Palvelukeskus Helsinki.

Sähkölukko keräsi kokeiluun osallistuneilta asiakkailta ja hoitajilta kehuja. Palvelu luo asiakkaalle turvallisuuden tunnetta ja helpottaa hoitajien työtä. Osa asiakkaista mainitsi, että lukko voisi olla kauniimpikin, mutta muuta huomautettavaa ei ollut.

– Sähkölukot helpottavat ja nopeuttavat työntekemistä, kun avaimien kanssa ei tarvitse pelata. Avaimet saattavat olla usein työparilla ja niiden kuljetukseen tuhlaantuu molempien työaikaa. Nyt sitä ongelmaa ei ole. Toivon, että sähkölukkoja tulisi enemmän käyttöön, mikä minun mielestäni helpottaisi kotihoidon työtä suuresti, kertoo lähihoitaja Erica Kujansuu Helsingin kotihoidosta.

Sähkölukkopalvelu tukee kotihoidon palvelujen uudistamisen tavoitteita, jotka tähtäävät asiakkaan ja hoitajan välisen yhteisen ajan lisäämiseen. Onnistuneen kokeiluprojektin jälkeen palvelua on tarkoitus laajentaa Helsingissä.

– Sähkölukon pilotointi onnistui erinomaisen hyvin ja asiakkaat olivat palveluun tyytyväisiä. Palvelu on nyt tarkoitus kilpailuttaa ja laajentaa koko kaupunkiin, kertoo Riitta Laanala, Palvelukeskus Helsingin yksikönjohtaja.

Kokeiluun osallistui 19 sosiaali- ja terveysviraston kotihoidon asiakasta. Asukkaiden oviin ja rappukäytävien ulko-oviin asennettiin yhteensä 30 sähkölukkoa. Sähkölukkojen asennuksista sovitaan isännöitsijän, taloyhtiön hallituksen ja asukkaan kanssa.

Sähkölukon kokeiluprojekti pääsi osaksi Pro Gradu -tutkielmaa. Aalto-yliopiston opiskelija Marianne Myrberg tutki projektin vaikuttavuutta sidosryhmiin ja työprosesseihin osana vaikuttavuuden arviointia käsittelevää diplomityötänsä.

Lisätietoa

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala


09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ennakkotiedote 9.3.9.3.2018 12:48Tiedote

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan seuraava kokous on tiistaina 13. maaliskuuta klo 16.15 alkaen. Lautakunta käsittelee tässä kokouksessa muun muassa seuraavaa asiaa. Kallioon monipuoliset palvelut lapsiperheille Lautakunnalle esitetään, että se hyväksyisi Kallion perhekeskuksen tarveselvityksen ja hankesuunnitelman. Perhekeskuksen palvelut käynnistyisivät vuonna 2019. Lautakunta jätti asian edellisessä kokouksessa pöydälle. Tulevaan perhekeskukseen on tarkoitus koota lasten, nuorten ja heidän perheidensä tarvitsemia sosiaali- ja terveypalveluja kattavasti saman katon alle. Keskus tarjoasi lapsiperheille laajasti ja monipuolisesti muun muassa äitiys- ja lastenneuvolapalveluja, lapsiperheiden kotipalveluja, sosiaalipalveluja sekä puhe- fysio- ja toimintaterapiapalveluja. Kalliosta tarjoittaisiin myös ruotsinkielisiä lapsiperheiden palveluja. Perhekeskus olisi auki arkisin aamusta iltaan asti. Perhekeskus on suunnitteilla Kallion terveysaseman entisen tiloihin. Perhekeskuksen sijo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme