Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sähkölukko luo turvaa kotona asuvalle ikääntyneelle

8.6.2017 15:01 | Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Jaa

Helsingissä on kokeiltu kotioviin asennettavaa sähkölukkopalvelua kotihoidon piiriin kuuluville asiakkaille. Sähkölukollinen ovi avataan matkapuhelimeen asennettavan sovelluksen avulla, jolloin hoitajan ei tarvitse pitää avaimia mukanaan kotikäynneillä. Jokaisesta ovenavauksesta jää merkintä sovellukseen. Sähkölukkopalvelusta vastaa Palvelukeskus Helsinki.

Sähkölukko keräsi kokeiluun osallistuneilta asiakkailta ja hoitajilta kehuja. Palvelu luo asiakkaalle turvallisuuden tunnetta ja helpottaa hoitajien työtä. Osa asiakkaista mainitsi, että lukko voisi olla kauniimpikin, mutta muuta huomautettavaa ei ollut.

– Sähkölukot helpottavat ja nopeuttavat työntekemistä, kun avaimien kanssa ei tarvitse pelata. Avaimet saattavat olla usein työparilla ja niiden kuljetukseen tuhlaantuu molempien työaikaa. Nyt sitä ongelmaa ei ole. Toivon, että sähkölukkoja tulisi enemmän käyttöön, mikä minun mielestäni helpottaisi kotihoidon työtä suuresti, kertoo lähihoitaja Erica Kujansuu Helsingin kotihoidosta.

Sähkölukkopalvelu tukee kotihoidon palvelujen uudistamisen tavoitteita, jotka tähtäävät asiakkaan ja hoitajan välisen yhteisen ajan lisäämiseen. Onnistuneen kokeiluprojektin jälkeen palvelua on tarkoitus laajentaa Helsingissä.

– Sähkölukon pilotointi onnistui erinomaisen hyvin ja asiakkaat olivat palveluun tyytyväisiä. Palvelu on nyt tarkoitus kilpailuttaa ja laajentaa koko kaupunkiin, kertoo Riitta Laanala, Palvelukeskus Helsingin yksikönjohtaja.

Kokeiluun osallistui 19 sosiaali- ja terveysviraston kotihoidon asiakasta. Asukkaiden oviin ja rappukäytävien ulko-oviin asennettiin yhteensä 30 sähkölukkoa. Sähkölukkojen asennuksista sovitaan isännöitsijän, taloyhtiön hallituksen ja asukkaan kanssa.

Sähkölukon kokeiluprojekti pääsi osaksi Pro Gradu -tutkielmaa. Aalto-yliopiston opiskelija Marianne Myrberg tutki projektin vaikuttavuutta sidosryhmiin ja työprosesseihin osana vaikuttavuuden arviointia käsittelevää diplomityötänsä.

Lisätietoa

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala


09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöstiedote 20.6.20.6.2017 20:39Tiedote

Helsingin uusi sosiaali- ja terveyslautakunta piti ensimmäisen kokouksensa 20.6. Lautakunta käsitteli tässä kokouksessa muun muassa keskustan terveys- ja hyvinvointikeskuksen tarveselvitystä ja kaupunginhallitukselle annettavaa lausuntoa hallituksen esityksestä vammaisuuden perusteella järjestettävistä erityispalveluista sekä sosiaalihuoltolain muuttamisesta. Kokouksen päätöstiedote on toimialan verkkosivulla. Verkkosivuilla on myös kokouksen esityslista liitteineen. Lautakunta pitää seuraavan kokouksen kesätauon jälkeen 15.8. syksyn kokousajat Hyvää kesää!Jaana Juutilainen-Saariviestintäpäällikkö

Sosiaali- ja terveyslautakunnan 20.6. kokouksen ennakkotiedote16.6.2017 14:05Tiedote

Helsingin uusi sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuu ensimmäiseen kokoukseensa tiistaina 20.6. klo 16.15 alkaen. Seuraavan kokouksen lautakunta pitää elokuussa. Lautakunta käsittelee ensimmäisessä kokouksessaan muun muassa edellisen lautakunnan pöydälle jättämää keskustan terveys- ja hyvinvointikeskuksen tarveselvitystä. Kamppiin esitetään terveys- ja hyvinvointikeskusta uudisrakennuksena  Terveys- ja hyvinvointikeskukselle on etsitty sopivaa paikkaa Helsingin keskustasta. Selvitysten perusteella keskusta esitetään Kamppiin Sähkö- ja Autotalon väliin rakennettavaan uudisrakennukseen. Sijainniltaan ehdotus on asiakkaiden kannalta erinomainen. Terveys- ja hyvinvointikeskukseen sijoittuisi terveysaseman palveluja, psykiatria- ja päihdepalveluja, nuorten- ja aikuisten sosiaalipalveluja sekä fysioterapiapalveluja. Ajatuksena on keskittää Kampin toimipisteeseen tällä hetkellä hajallaan olevia aikuisväestön sosiaali- ja terveyspalveluja. Iso terveys- ja hyvinvointikeskus pystyisi tarjoamaa

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme