Fingrid Oyj

Sähkömarkkinoilla siirryttiin Suomessa 15 minuutin taseselvitysjaksoon

Jaa
Suomessa siirryttiin 15 minuutin taseselvitysjaksoon maanantaina 22.5. klo 01.00. Käyttöönotto onnistui suunnitellusti ja nyt sekä taseselvitysyhtiö eSettin että vähittäismarkkinoiden tiedonvaihtopalveluja tarjoavan Datahubin järjestelmät toimivat vartin aikajaksoissa. Varttitaseen käyttöönotto on ensimmäinen askel kohti 15 minuutin kaupankäyntiä.

Maanantaina 22.5. klo 01.00 saavutettiin merkittävä virstanpylväs Suomen sähkömarkkinoilla, kun 15 minuutin taseselvitysjakso otettiin käyttöön. Käyttöönotto onnistui suunnitellusti ja nyt sekä eSettin taseselvityslaskenta että Datahubin järjestelmät toimivat 15 minuutin aikajaksoissa. Myös osa energiamittauksista on siirtynyt kevään aikana vartin mittausresoluutioon. Kaupankäynti 15 minuutin tuotteilla on mahdollista Suomen tarjousalueella päivänsisäisessä kaupankäynnissä.

”Sähkön tuotantorakenteessa tapahtuu iso muutos, kun tuotanto muuttuu sääriippuvaksi ja vaihtelevaksi. Se edellyttää muutosta myös sähkömarkkinoihin ja kaupankäyntiin, minkä vuoksi markkina-aikayksikköä lyhennetään tunnista 15 minuuttiin. Muutokset alkavat nyt taseselvityksen ja mittauksen siirtämisestä varttiin”, taustoittaa muutosta Fingridin johtaja Asta Sihvonen-Punkka.

”Oikea suunta kohti reaaliaikaisuutta”

Varttitaseeseen siirtymistä on valmisteltu yhteispohjoismaisesti. ”Pohjoismainen siirtymä vaihtui vuosien varrella yhdestä suuresta yhteissiirtymästä vähittäin markkinoilla tapahtuvaksi muutokseksi, jossa Suomi ja Tanska siirtyivät varttiin nyt toukokuussa 2023, Ruotsi marraskuussa 2023 ja Norja vuoden 2024 alkupuolella”, pohjoismaisten kantaverkkoyhtiöiden taseselvitysyhtiö eSettin toimitusjohtaja Minnakaisa Ahonen kertoo.

”Sähkömarkkinoille tämä on oikea suunta kohti reaaliaikaisuutta. On hyvä, että markkinamalli ja todellisuus ovat mahdollisimman lähellä toisiaan ja ohjaussignaalit kohtaavat”, Ahonen sanoo.

Datahub toimii jakeluverkkoyhtiöiden energiamittausten taseselvittäjänä. ”Datahub suorittaa jakeluverkon taseselvityksen vaaditulla vartin resoluutiolla ja raportoi lasketut tulokset edelleen eSettille. Jos loppukuluttajan mittari on jo vaihdettu varttimittaukseen, niin datahubin asiakasportaalista hän näkee kulutuksensa myös vartissa”, Datahubin toimitusjohtaja Pasi Aho kertoo. Varttimittauksen piirissä oli 23.5. noin 15 % mittauksista ja siirtymä jatkuu tulevina vuosina.

Asiakkailla muutos on edellyttänyt mm. varttimittausten toimittamista datahubiin ja muutokset ovat koskeneet eniten jakeluverkonhaltijoiden järjestelmiä. Datahubissa on nyt valmius käsitellä myös ns. paikallisten energiayhteisöjen mittaustietoja.

Ensimmäinen askel totuttaa varttimaailmaan

Valmistautuminen varttitaseeseen aloitettiin hyvissä ajoin ja käyttöönotto on ollut suuri ponnistus kaikille markkinatoimijoille. Varttiin siirtyminen on vaatinut merkittävän määrän tietojärjestelmä-, mittari- ja toimintamallimuutoksia. Pääsääntöisesti muutokset ehdittiin tekemään ajallaan ja ne toteutettiin hyvässä yhteistyössä toimialalla.

Varttitaseen käyttöönotto on ensimmäinen askel kohti yhteisiä eurooppalaisia 15 minuutin markkinoita. Muutos mahdollistaa totuttautumisen varttimaailmaan, kun taseselvityksessä saadaan näkyviin varttikohtaiset tasepoikkeamat, vaikka tasepoikkeaman hinta onkin tunnin jokaisella vartilla vielä sama. Toimijoilla on mahdollisuus sopeuttaa toimintaansa tulevia varttimarkkinoita ja vartin tasepoikkeaman hinnoittelua ajatellen.

”Työ on käynnissä sekä pohjoismaisissa että eurooppalaisissa kantaverkkoyhtiöiden ja pörssien hankkeissa rajat yli käytävän 15 minuutin kaupan toteuttamiseksi sekä päivänsisäisillä että vuorokausimarkkinoilla. Näiden odotetaan mahdollistuvan seuraavan kahden vuoden aikana. Aikataulut ovat täsmentymässä.” Asta Sihvonen-Punkka toteaa.

Lisätietoja

Asta Sihvonen-Punkka, Fingrid Oyj, puh. +358 303 955 235, asta.sihvonen-punkka(at) fingrid.fi

Minnakaisa Ahonen, eSett Oy, puh. +358 10 501 8502, minnakaisa.ahonen(at)esett.com
eSett | Nordic Imbalance Settlement 

Pasi Aho, Fingrid Datahub Oy, puh. +358 30 395 5262, pasi.aho(at)fingrid.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Fingrid Oyj
Fingrid Oyj
Läkkisepäntie 21
00620 Helsinki

https://www.fingrid.fi/

Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.

Fingrid välittää. Varmasti. 
www.fingrid.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj

Oikaisu Fingridin 25.5.2023 tiedotteeseen: Vuonna 2022 kantaverkkomaksut jätettiin perimättä joulukuulta, ei neljältä kuukaudelta26.5.2023 10:07:52 EEST | Tiedote

Fingrid vahvistaa aiemmin ilmoittamansa suunnitelman käyttää vuoden 2022 ennätyskorkeita pullonkaulatuottoja asiakkaidensa hyväksi ja jättää perimättä kantaverkkomaksuja kuudelta kuukaudelta vuoden 2023 aikana. Vuonna 2022 kantaverkkomaksut jätettiin perimättä joulukuulta. Vuoden 2023 osalta Fingrid on ilmoittanut tammikuun, helmikuun ja kesäkuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen ja vahvistaa nyt lisäksi heinäkuun, marraskuun ja joulukuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen. Tämä alentaa kantaverkkoasiakkaiden maksuja yhteensä noin 300 miljoonalla eurolla.

Fingrid uses congestion income to benefit customers and waives grid service fees25.5.2023 14:19:05 EEST | Press release

Fingrid is confirming its earlier plans to use the record-high congestion income from 2022 to benefit its customers and waive grid service fees for six months in 2023. In 2022, grid service fees were waived for four months. For 2023, Fingrid has announced that it will waive grid service fees for January, February and June and now confirms that it will waive grid service fees for July, November and December. This will reduce grid customers’ fees by altogether some EUR 300 million.

Fingrid käyttää pullonkaulatuottoja asiakkaiden hyväksi ja jättää perimättä kantaverkkomaksuja25.5.2023 14:18:34 EEST | Tiedote

Fingrid vahvistaa aiemmin ilmoittamansa suunnitelman käyttää vuoden 2022 ennätyskorkeita pullonkaulatuottoja asiakkaidensa hyväksi ja jättää perimättä kantaverkkomaksuja kuudelta kuukaudelta vuoden 2023 aikana. Vuonna 2022 kantaverkkomaksut jätettiin perimättä neljältä kuukaudelta. Vuoden 2023 osalta Fingrid on ilmoittanut tammikuun, helmikuun ja kesäkuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen ja vahvistaa nyt lisäksi heinäkuun, marraskuun ja joulukuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen. Tämä alentaa kantaverkkoasiakkaiden maksuja yhteensä noin 300 miljoonalla eurolla.

Tuulivoimatuotannon enimmäismäärää pienennetään länsirannikolla ajoittain lähikuukausien siirtokeskeytysten aikana25.5.2023 09:00:25 EEST | Tiedote

Fingrid asettaa länsirannikon tuulivoimatuotannolle normaalia tasoa pienemmän enimmäismäärän lähikuukausina suoritettavien siirtokeskeytysten ajaksi. Käytännössä muutos koskee ennen kaikkea siirtokeskeytysten aikaisia tuulivoiman huipputuotantotilanteita. Toimenpiteillä varmistetaan verkon vakautta ja ne toteutetaan tiiviissä yhteistyössä tuulivoimatuottajien kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme