Suomen Omakotiliitto ry

Sähkön siirtohintojen hillitsemistä vaativa kansalaisaloite kerännyt jo 20 000 nimeä

Jaa

Sähkön siirtomaksujen kuriin laittamista vaativa Omakotiliiton kansalaisaloite on kerännyt ensimmäisen viikon aikana 20 000 nimeä ja herättänyt runsaasti valtakunnallista keskustelua. Korkeat siirtomaksut ovat kurittaneet suomalaisia vuodesta 2013 lähtien, jolloin astui voimaan sähkömarkkinalain uudistus.

Sähkömarkkinalain uudistuksen myötä siirtoyhtiöillä on kannuste investoida sähköverkkoihin kustannustehottomasti ja veloittaa jättimäisiä voittoja kansalaisilta. Kansalaisella ei ole mahdollisuutta kilpailuttaa tai vaihtaa jakeluverkkoyhtiötään.

”Allekirjoitusten kertyminen kertoo, että ihmiset kokevat korkeat sähkön siirtomaksut epäoikeudenmukaisiksi ja ylisuuriksi. Kansalaisaloitteen tavoite on varmistaa, ettei monipoliasemassa oleva, perusturvaa tarjoava yritys voi kerätä ylisuuria voittojaan kansalaisten taskuista”, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas.

Kansalaisaloitteessa vaaditaan lainsäädäntöön muutosta, joka velvoittaa yhtiöt tekemään kustannustehokkaita verkkoinvestointeja ja kohtuullistaa niiden tuottoja. Esimerkiksi vuonna 2018 yhtiöt olivat oikeutettuja perimään yhteensä 852 miljoonaa euroa tuottoa investoinneistaan. Jos laskentamenetelmä muutettaisiin vastaamaan vakiintunutta eurooppalaista tapaa, tuotto olisi ollut 480 miljoonaa euroa pienempi. Yhtiöt olisivat saaneet voittoa 372 miljoonaa, ja suomalaisille olisi jäänyt puoli miljardia enemmän rahaa käyttöön.

Omakotiliiton omakotiyhdistykset ovat vahvasti mukana kampanjassa. Omakotiliittoon kuuluu 250 paikallisesti vaikuttavaa jäsenyhdistystä ja yhteensä 72 000 omakoti- ja rivitaloasujaa ja vapaa-ajan asukasta. ”Työ kansalaisaloitteen tunnetuksi tekemisessä on lähtenyt sosiaalisessa mediassa vauhdikkaasti käyntiin”, kiittää Tähtikunnas.

Keväällä 2020 Omakotiliiton toteuttamassa sähkönsiirtokyselyssä vastaajista 95 % vaati järeämpiä toimia sähkön siirtomaksujen kasvun pysäyttämiseksi ja oli valmis allekirjoittamaan kansalaisaloitteen.

Aloitteen voivat allekirjoittaa kaikki 18-vuotta täyttäneet suomalaiset. Kansalaisaloitteen läpimenoon tarvitaan 50 000 allekirjoitusta, jotta se etenee eduskunnan käsittelyyn.

Omakotiliiton aloite avautui kansalaisaloite.fi -palvelussa keskiviikkona 7.10.

Aloitteen voi allekirjoittaa osoitteessa

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/7383

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toiminnanjohtaja
Janne Tähtikunnas
Edunvalvonta, yleisjohto, sidosryhmät, viestintä
janne.tahtikunnas@omakotiliitto.fi
0400 893 583

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Omakotiliitto ry
Suomen Omakotiliitto ry
Asemapäällikönkatu 12 B
00520 Helsinki

09 680 3710https://www.omakotiliitto.fi

Suomen Omakotiliitto on maamme pientaloasukkaiden ja vapaa-ajan asunnon omistajien valtakunnallinen edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Omakotiliittoon kuuluu 250 vapaaehtoisvoimin toimivaa omakotiyhdistystä ja vapaa-ajan asukkaiden yhdistystä, joiden yhteenlaskettu jäsenmäärä on 72 000 jäsentä. Omakotiliitto on maamme 1,1 miljoonan pienkiinteistön omistajan ja 2,7 miljoonan asukkaan asialla. Lisäksi liitto ajaa maamme lähes 500 000 vapaa-ajan asunnon omistajan etua.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Omakotiliitto ry

Suomalaiset kaipaavat entistä enemmän mökille − Nuoret yhtä innokkaita mökkeilijöitä kuin vanhemmatkin15.5.2020 07:00:00 EESTTiedote

Suomalaisten into mökkeilyyn ei ole hiipumassa, päinvastoin. Yli puolet suomalaisista mökkeilee Omakotiliiton teettämän kyselyn mukaan, ja jopa joka neljäs aikoo viettää tulevaisuudessa enemmän aikaa mökillä. Nuorilla 18−34-vuotiailla ja kaupungissa asuvilla innokkuus on vielä suurempaa, sillä heistä lähes joka kolmas näkee viettävänsä tulevaisuudessa nykyistä enemmän aikaa mökillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme