Energiavirasto

Sähkön tukkumarkkinahinnat nousivat vuonna 2016 – kuluttajan lasku kallistui hieman

Jaa
Vuonna 2016 Suomen sähköntuotanto pysyi ennallaan, sähköä kulutettiin reilut kaksi prosenttia aiempaa vuotta enemmän. Sähkön nettotuonti kasvoi kahdella prosentilla – lisääntynyt tuonti Venäjältä korvasi Ruotsin pienentyneen osuuden.

Sähkön tukkumarkkinahinnat nousivat niukentuneen vesitilanteen myötä. Seurauksena myös Suomen ja Ruotsin aluehinnat pysyivät yhtenäisinä jo lähes 70 prosenttia ajasta. Päästöoikeuden hinta pysyi kuluneen vuoden alhaalla.

Syöttötariffituettua tuulisähköä tuotettiin viime vuonna 2,3 TWh:ta ja metsähakesähköä 2 TWh:ta. Uusiutuvan energian syöttötariffitukea maksettiin vuoden aikana noin 170 miljoonaa euroa*.

Kuluttajahinnat maltillisessa nousussa

Kuluttajien sähkölasku kallistui hieman viime vuonna. Sähkölämmittäjä maksaa sähköenergiastaan nyt 3,5 prosenttia ja sähkönsiirrosta 6,3 prosenttia vuoden takaista enemmän. Kotitalouskäyttäjän sähköenergia kallistui 2,3 prosentilla ja sähkönsiirto 7,8 prosentilla.

Myös tarjoushinnat nousivat vuoden aikana, sähkölämmittäjälle toistaiseksi voimassa olevat tarjoushinnat kallistuivat 7,2 prosenttia ja kotitalouskäyttäjälle 4,2 prosenttia. Kahden vuoden sopimukset kallistuivat maltillisemmin. Sähkönsiirron osuus laskun loppusummasta kasvoi hieman. Eurooppalaisessa vertailussa Suomen kuluttajahinnat ovat edelleen verrattain edullisia.

Toimitusvarmuus toistaiseksi hyvä

Sähkön toimitusvarmuus on toistaiseksi pysynyt hyvällä tasolla. Talven tähänastinen kulutushuippu saavutettiin tammikuun 5. päivänä, jolloin 14 273 MWh/h:n sähkönkulutuksesta katettiin tuonnilla 35 prosenttia. Sähköjärjestelmä ja -markkinat toimivat huippukulutusjakson normaalisti. Kulutushuipun aikana oli hyvin saatavilla halvempaa tuontisähköä naapurimaista eikä kaikkea kotimaista tuotantokapasiteettia vielä kannattanut ottaa käyttöön.

Toimitusvarmuuden takaaminen myös jatkossa vaatii investointeja tuotantoon sekä siirtoyhteyksiin.

*Summalla tuettu sähköntuotanto jakaantuu eri kalenterivuosille.


Seuraa mediainfoa tai katso tallenne: http://www.energiavirasto.fi/mediainfo

"Energiatehokkuuden parantamisella merkittävät säästöt"

  • Vapaaehtoisten energiatehokkuussopimusten toimenpiteet leikkasivat energian loppukulutuksesta 10,9 TWh:ta vuonna 2015 (energian loppukulutus 293 TWh).
  • Energiansäästö on raportoitu sopimuskaudelta 2008 – 2015.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- Ylijohtaja Simo Nurmi, puh. 029 5050 011
- Markkinat: johtaja Antti Paananen, puh. 029 5050 013
- Päästökauppa: johtaja Tuulia Lepistö, puh. 029 5050 041
- Uusiutuva energia: johtaja Pekka Ripatti, puh. 029 5050 075
- Energiatehokkuus: ryhmäpäällikkö Heikki Väisänen, puh. 029 5050 120
- Verkot: johtaja Veli-Pekka Saajo, puh. 029 5050 023

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Energiavirasto
Energiavirasto
Lintulahdenkuja 4
00530 HELSINKI

029 5050 000http://www.energiavirasto.fi

Energiavirasto toimeenpanee suomalaista ja eurooppalaista energia- ja ilmastopolitiikkaa. Tehtävämme toteutamme valvomalla ja edistämällä energiamarkkinoiden toimintaa ja ilmastotavoitteiden toteutumista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Energiavirasto

Päästöoikeuden hinnannousu ohjaa uusiutuvan energian edistämistä22.1.2019 08:00:00 EET | Tiedote

Sähkön ja päästöoikeuksien hinnannousun taustalla vaikuttaa monien muiden tekijöiden ohella EU:n ja Suomen ilmastopolitiikka. Hinnannousun seurauksena uusiutuvan energian syöttötariffien tukitasot ovat romahtaneet. Syöttötariffijärjestelmään ei enää hyväksytä uusia voimaloita ja jatkossa tukien tulee perustua kilpailuun. Energiavirasto käsittelee parhaillaan uusiutuvan energian tarjouskilpailun tarjouksia.

Energiavirasto hakee energianeuvojia maakuntiin11.1.2019 14:47:19 EET | Tiedote

Mediatiedote 11.1.2019. Energiavirasto hakee alueellisen energianeuvonnan toteuttajia maakuntiin. Alueellisen energianeuvonnan tavoitteena on antaa puolueetonta tietoa energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämiseen. Energianeuvonnalla pyritään sekä laajentamaan tietoutta energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämisen keinoista että tuomaan energianeuvontaa helposti kohderyhmien - kuluttajien, kuntien ja pk-yrityksien - saataville kussakin maakunnassa.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye