Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Sairaalakuormitus voimakkaassa kasvussa - Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä pitää rajoitusten jatkamista välttämättömänä

Jaa

Koronatartuntojen määrä kasvaa pääkaupunkiseudulla nopeasti ja tartuntoja on enemmän kuin koskaan epidemian aikaisemmissa vaiheissa. Koronakoordinaatioryhmä katsoo, että alueella käytössä olevien rajoitustoimien jatkaminen on heikkenevän epidemiatilanteen ja sairaalakuormituksen kasvun myötä välttämätöntä myös tammikuun alkupuolen jälkeen.

Positiivisten koronatestien osuus kaikista testatuista on ajoittain yli 50 prosenttia, vaikka testiaikoja ei ole välttämättä ollut saatavissa kaikille oireisille. Myös sairaalakuormitus on noussut merkittävästi. HUSissa joulunalusviikolla sairaalassa oli noin 60 potilasta – tällä hetkellä jo 110 potilasta. Myös perusterveydenhuollossa potilasmäärät ovat lisääntyneet kaikissa kunnissa merkittävästi.

Kunnissa ja HUSissa valmistaudutaan kiireettömän toiminnan vähentämiseen, jotta voimavarat voidaan keskittää rokottamiseen, koronapotilaiden hoitoon sekä muuhun kiireelliseen ja välttämättömään hoitoon ja hoivaan.

Samalla suuret tartuntamäärät merkitsevät sitä, että yhä useampi työikäinen joutuu jäämään sairastamisen ajaksi tai altistumisen myötä pois työstään. Näin ollen suuret tartuntamäärät muodostavat myös selkeän riskin yhteiskunnan kriittisten toimintojen turvaamiselle, kun henkilöstöä on samanaikaisesti poissa huomattavia määriä. Esimerkiksi hoitohenkilökunnan poissaolot koronatartuntojen ja karanteenien vuoksi herättävät kasvavaa huolta. Yhä edelleen ihmisten välisiä kontakteja on siis välttämätöntä vähentää tautitapausten esiintymisen hillitsemiseksi.

Nykyisiä alueellisia rajoitustoimia suositellaan jatkettavaksi kahdella viikolla

Koordinaatioryhmä suosittelee Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tartuntatautilain 58 g -pykälän mukaisten tilarajoitusten jatkamista kahdella viikolla nykyisten rajoitusten voimassaolon päättyessä 10. tammikuuta.

Rajoitusten jatkon suositellaan edelleen koskevan seuraavia tiloja:

  • sisäliikuntatilat
  • yleiset saunat, kylpylät, uimahallit
  • tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
  • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
  • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
  • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat.

Ryhmä suosittaa, että uudet rajoitukset eivät koskisi vuonna 2003 tai tämän jälkeen syntyneiden ohjattua harrastustoimintaa. Lisäksi ryhmä suosittelee, että uimahallien käyttö voitaisiin sallia erityisuimakortin haltijoille.

Nykyiset yleisötilaisuusrajoitukset ovat voimassa pääkaupunkiseudulla 17.1. asti. Sisätiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia koskevien tiukkojen rajoitusten jatkamista suositellaan kahdeksi viikoksi myös tämän jälkeen. Näin ollen koordinaatioryhmä suosittelee Etelä-Suomen aluehallintovirastolle sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien kieltämisen jatkamista pääkaupunkiseudun alueella määräajaksi kokonaan. Myös tilojen käyttöä koskevia rajoituksia (tartuntatautilain 58 d §) tulisi jatkaa.

Lisätiedot:

Helsingin kaupunki: Sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen, puh. p. 09 310 42215
Espoon kaupunki: kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä / kaupunginjohtajan sihteeri Stina Astala, puh. +358 43 826 5244
Vantaan kaupunki: kaupunginjohtaja Ritva Viljanen / kaupunginjohtajan sihteeri Annamaija Vihervirta, puh. +358 40 527 4565
THL:n terveysturvallisuus -osaston johtaja Mika Salminen, puh. +358 29 524 7711
Etelä-Suomen aluehallintovirasto: ylitarkastaja Oona Mölsä, puh. +358 295 016 592
HUS: vs. johtajaylilääkäri Veli-Matti Ulander / johdon sihteeri Jaana Niinivaara, puh. +358 50 427 2013

Tämä tiedote julkaistaan mahdollisimman pian Hel.fi-sivustolla käännösversiona ruotsiksi ja englanniksi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin koronatilanne on huonontunut nopeasti – kaupunki tehostettuun valmiuteen, varasairaalan käynnistämiseen varaudutaan, voimavarat keskitetään kiireellisiin palveluihin5.1.2022 14:30:00 EET | Tiedote

Helsingin koronavirustilanne on huonontunut voimakkaasti. Koronatartuntojen määrä kasvaa Helsingissä edelleen erittäin nopeasti. Koronatartunnan voi saada tällä hetkellä mistä tahansa, ja helsinkiläisiä ja kaupungissa muuten asioivia kehotetaankin huolelliseen maskinkäyttöön sekä välttämään kaikkia tarpeettomia kontakteja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme