Jyväskylän yliopisto

Sairaanhoitajasta yleislääketieteen erikoislääkäriksi, kokista kasvatustieteen tohtoriksi – Urapolku on harvoin suoraviivainen

Jaa

”Olemme hieno kansakunta, kun olemme sallineet kaikille oppimisen ja kehityksen polun riippumatta lähtökohdista”, Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä sanoo. Tavoitteellinen urasuunnittelu, resilienssi eli psyykkinen palautumiskyky ja voimaantuminen ovat puheenaiheena tiistaina 23.2.2021 klo 13–14 Ruusupuisto tutkii ja keskustelee -tilaisuudessa, jonka järjestää Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto.

Helmikuun Ruusupuisto tutkii ja keskustelee -tilaisuuden teemoina ovat erilaiset koulutuspolut, resilienssi ja voimaantuminen.
Helmikuun Ruusupuisto tutkii ja keskustelee -tilaisuuden teemoina ovat erilaiset koulutuspolut, resilienssi ja voimaantuminen.

Opiskelua harkitseva ihminen tarvitsee tietoa eri koulutusvaihtoehdoista sekä oikea-aikaista ohjausta, jotta tulevaisuudensuunnitelmat voivat nytkähtää eteenpäin. Lisäksi suunnitelmien toteuttamiseen tarvitaan käsitystä omista kyvyistä sekä uskoa omaan osaamiseen. Samalla pitää myös sietää epävarmuutta, sillä koulutuspolku on harvoin täysin mutkaton eikä sen päämääräkään ole aina selvä.

”Resilienssi on sopeutumiskykyä ja palautumiskykyä. Se on joustavuutta kohdata uusia asioita, selvitä vastaantulevista asioista ja tarttua myös uusiin asioihin”, psykologian professori Taru Feldt sanoo.

Opinto-ohjauksen ja yksilön ominaisuuksien lisäksi tarvitaan myös aitoja opiskelumahdollisuuksia. Jatkuvan oppimisen näkökulmasta oman osaamisen kehittäminen pitäisi olla mahdollista erilaisissa elämäntilanteissa eikä koulutuksellisia umpiperiä pitäisi olla.

”Koulutus on kaikkien oikeus. Suomen tulevaisuus riippuu siitä, että mahdollisimman moni pysyy mukana”, sanoo professori emeritus Jouni Välijärvi Koulutuksen tutkimuslaitokselta. Välijärven mukaan esimerkiksi avoin yliopisto on avannut mahdollisuuksia yliopisto-opiskeluun yhä useammalle.

Jouni Välijärven ja Ilkka Käsmän lisäksi oman uratarinansa jakaa JoKo-hankkeen tutkimuskoordinaattori Soila Lemmetty Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitokselta. Hän aloitti työuransa ravintola-alalla. Vieraita haastattelee Jyväskylän avoimen yliopiston johtaja Jukka Lerkkanen. Uratarinoista on keskustelemassa Jyväskylän yliopiston psykologian professori Taru Feldt, jonka alana on hyvinvointi ja motivaatio työelämässä.

Tilaisuus järjestetään tiistaina 23.2.2021 klo 13–14 verkossa, ja tallenne on katsottavissa kahden viikon ajan. Tervetuloa linjoille!

Ruusupuisto tutkii ja keskustelee: Epätyypilliseltä koulutusuralta akateemiselle alalle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jukka Lerkkanen
Johtaja, avoin yliopisto
p. 0400 249643
jukka.lerkkanen@jyu.fi

Kuvat

Helmikuun Ruusupuisto tutkii ja keskustelee -tilaisuuden teemoina ovat erilaiset koulutuspolut, resilienssi ja voimaantuminen.
Helmikuun Ruusupuisto tutkii ja keskustelee -tilaisuuden teemoina ovat erilaiset koulutuspolut, resilienssi ja voimaantuminen.
Lataa
Psykologian professori Taru Feldt.
Psykologian professori Taru Feldt.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

QS Ranking 2021: Jyväskylän yliopistosta useita tieteenaloja maailman huippujen listalla, liikunta ja kasvatustieteet top 100 -joukossa4.3.2021 08:00:00 EETTiedote

Vuoden 2021 QS World University Rankings by Subject -vertailun tulokset on julkaistu. Jyväskylän yliopiston aloista parhaiten sijoittui liikunta, joka paransi sijoitustaan viime vuodesta sijalta 50 sijalle 45. Myös kasvatustieteet säilyttivät asemansa sadan parhaan joukossa sijalla 92 (viime vuonna 51–100), kansallisella tasolla sijoitus on toinen.

Ongelmallinen sosiaalisen median käyttö uhka koululaisten hyvinvoinnille25.2.2021 08:00:00 EETTiedote

Sosiaalinen media on tiivis osa nuorten arkea. Somen käytön muuttuessa pakonomaiseksi ja intensiiviseksi riski haitallisille terveysvaikutuksille kasvaa. Koululaisten ongelmallinen sosiaalisen median käyttö on yhteydessä lisääntyneeseen oireiluun, väsymykseen, yksinäisyyteen ja vähäisen fyysiseen aktiivisuuteen. WHO-Koululaistutkimuksen tulosten mukaan joka kymmenes koululainen luokitellaan sosiaalisen median ongelmakäyttäjäksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme