HUS

Sairaanhoitajat tärkeässä roolissa digimuutoksessa – Terveyskylä tarjoaa tukea eOsaamiseen

Jaa

Sairaanhoitajat ovat mukana moniammatillisissa tiimeissä rakentamassa Terveyskylän digipalveluita ja vahvistavat digitaitojaan TerveyskyläPRO-palvelun verkkokursseilla. Tule käymään ständillämme Sairaanhoitajapäivillä 15.- 16.9 Helsingin Messukeskuksessa tai tutustu palveluihimme verkossa.

Sadat sairaanhoitajat ovat olleet yhdessä muiden kliinisten asiantuntijoiden ja potilaiden kanssa laatimassa Terveyskylän verkkopalveluita. Esittelemme nyt sairaanhoitajista kolme. Sanna Lepojärvi, Erja Huttunen ja Tomi Nyman ovat digitaalisuuden sanansaattajia sekä omissa organisaatiossaan että potilaiden suuntaan.

Sairaanhoitaja koordinoi Terveyskylän talon rakennusta ja edistää sen käyttöönottoa.

Sairaanhoitaja Sanna Lepojärvi (HUS) on ollut mukana verkkopalvelu Terveyskylän kehittämisessä jo viisi vuotta.

"Tulin vuonna 2017 koordinoimaan Silmäsairauksien talon rakentamista. Mukana olivat kaikki Suomen yliopistosairaalat. Myöhemmin ollessani töissä HUS Silmäklinikan lastenyksikössä ja sittemmin silmätautien päivystyksessä käytin Silmäsairauksien taloa paljon potilasohjauksessa. Esimerkiksi kun kaihileikatut potilaat soittivat viikonloppuisin ja kysyivät neuvoa, saatoin Silmäsairauksien talon usein kysyttyjen kysymysten perusteella tehdä päätöksen, onko potilaan syytä tulla päivystykseen”, Lepojärvi kertoo.  Hän on ollut aktiivinen myös koordinoimansa virtuaalisen talon käyttöönotossa:

”Olen kiertänyt kaikki HUSin Silmätautien yksiköt heti talon valmistumisen jälkeen ja tänä syksynä olen jatkanut osastotuntien pitämistä pandemiavuosien jälkeen kertomalla sekä Maisasta että Silmäsairauksien talosta”.

Silmäsairauksien talon sisältö on vahvasti mukana yksiköiden perehdytyksessä sekä potilaiden että opiskelijoiden ohjauksessa.

Sittemmin Sanna on ollut koordinoimassa Pää- ja kaulakeskuksen digihoitopolkuja. Sannan kokemuksen mukaan digipalveluiden käyttöönotto vaatii sitkeyttä ja aikaa: ”Digipalveluiden käyttöönotossa on tärkeää tuntea itse työ kentällä. Digitaalinen ratkaisu ei itsessään tee autuaaksi, täytyy muuttaa myös prosesseja”, Lepojärvi tiivistää.

Sairaanhoitaja ohjaa potilaita ja ammattilaisia Terveyskylän sisällön avulla

Kliinisesti erikoistunut diabeteshoitaja, hankekoordinaattori Erja Huttunen (KYS) on käyttänyt Terveyskylän digipalveluita potilas- ja ammattilaisohjauksessa.

”Diabetesta sairastavien ohjauksen tueksi löytyy loistavaa materiaalia useasta eri Terveyskylän talosta. Toisaalta esimerkiksi perusterveydenhuollossa diabeteshoitajat ovat paljon tekemisissä haavojen kanssa, ja TerveyskyläPROssa on valtavasti tietoa haavanhoidosta yhteen pakettiin kasattuna”, Huttunen kertoo.

Erja on kohdannut endokrinologian puolella myös kilpirauhassyöpää ja harvinaissairauksia sairastavia potilaita ja löytänyt paljon tietoa TerveyskyläPRO- palvelusta käytännön työn tueksi. Hän kertoo myös digihoitopolkujen käytön opastuksen yhteydessä aktiivisesti ohjaavansa ammattilaisia käymään läpi toiminnanmuutoksen ja verkkokirjoittamisen kursseja TerveyskyläPROssa. Erja on ollut mukana myös kehittämässä Terveyskylän palvelut osaksi omaa työtä -verkkokurssia TerveyskyläPRO-palveluun.

Sydänhoitaja Tomi Nyman (HUS) kardiologiselta vuodeosastolta Meilahdesta on hyödyntänyt jo usean vuoden ajan Terveyskylän virtuaalista Sydäntaloa sepelvaltimopotilaiden ohjauksessa. ”Näytän kuvia sydämen rakenteesta ja toiminnasta sekä hoitoon liittyvistä asioista.  Usein tulee esiteltyä myös Diabetestaloa ja Painonhallintataloa. Myös opiskelijaohjauksessa esittelen Terveyskylää”, Nyman kertoo. Nyttemmin Nyman on lähtenyt mukaan suunnittelemaan myös digihoitopolkua:

”Tällä hetkellä olen työryhmässä, joka työstää pilottia sydäninfarktipotilaan digihoitopolun parissa. Jatkossa polun valmistuessa olen sen käyttäjä. Lisäksi arkeeni kuuluu tällä hetkellä sydämen vajaatoimintapotilaiden digipolku”, Nyman kertoo.

TerveyskyläPRO-palvelusta digitaalisia taitoja sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoille

Sairaanhoitajien digitaaliset taidot on nähty tärkeinä   Suomen Sairaanhoitajat ryn e-health strategiassa ja TerveyskyläPRO-palvelu on yksi hyvä väylä näiden taitojen  kehittämiseen.

TerveyskyläPRO-palvelun kurssien avulla ammattilaiset voivat lisätä digitaalisia taitojaan ja eOsaamistaan. Esimerkiksi Yksikön digimentori ja Organisaation tiennäyttäjä-kursseilla saa välineitä digimuutokseen innostamiseen ja digipalvelujen jalkauttamiseen. 

Tutustu verkkokursseihimme ja TerveyskyläPRO-palveluun

Terveyskylapro.fi

Kurssilinkit edellyttävät kirjautumista palveluun sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisena.

Terveyskylän palvelut osaksi omaa työtä

Yksikön digimentori

Organisaation tiennäyttäjä

Sairaanhoitaja, tule käymään Sairaanhoitajapäivillä Terveyskylän ständillä 2b53 ja kuulemaan, miten voit hyödyntää Terveyskylää työssäsi.

Löydät ständimme ohjelmaan tästä hausta

************

Mikä on Terveyskylä

Terveyskylä® tarjoaa tietoa ja tukea kaikille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille.

Terveyskylän palveluita kehitetään yhteistyössä Suomen yliopistosairaaloiden kanssa. HUS toimii Terveyskylän palveluiden ICT-palveluiden tuottajana

Julkisen palvelun sisällön ovat tuottaneet sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijat yhdessä palvelun käyttäjien kanssa.

Terveyskylässä on kolme osiota:

  • Kaikille avoin osio Terveyskylän virtuaaliset talot
  • Digitaalinen palvelukanava Omapolku. Se sisältää lähetteellä toimivia terveydenhuollon digihoitopolkuja, sosiaalihuollon digipalvelupolkuja, etävastaanottoja ja kaikille avoimia itsehoito-ohjelmia.
  • Ammattilaisten palveluportaali TerveyskyläPRO. Se täydentää ammattilaisten osaamista ja rohkaisee hyödyntämään uusia toimintat​​apoja omassa työssä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme