Potilasvakuutuskeskus

Sairaanhoitajat toivovat lisää tietoa potilasvahinkoepäilyissä toimimiseen

Jaa
Potilasvakuutuskeskus toteutti maaliskuussa Helsingin messukeskuksessa järjestetyillä Sairaanhoitajapäivillä potilasturvallisuuskyselyn. Kyselyyn vastasi 722 sairaanhoitajaa ja sairaanhoitajaopiskelijaa. Kaikista vastanneista noin kaksi kolmasosaa koki tarvitsevansa lisätietoa siitä, miten terveydenhuollon ammattilaisen tulisi toimia, jos epäillään potilasvahinkoa.

Jos potilas epäilisi, että hänen kohdallaan on tapahtunut potilasvahinko, vastaajista 83 % kävisi asian läpi potilaan kanssa, 77 % kirjaisi epäilyn potilasasiakirjoihin, 75 % tekisi HaiPro-vaaratapahtumailmoituksen ja 71 % neuvoisi potilasta ottamaan yhteyttä potilasasiamieheen. Noin kolmannes (36 %) vastaajista neuvoisi tekemään potilasvahinkoilmoituksen.

”Jos potilas ottaa yhteyttä hoitohenkilökuntaan ja kertoo epäilevänsä potilasvahinkoa, on selkeintä ohjata kysyjä potilasasiamiehen luokse. Jokaisesta hoitopaikasta löytyy potilasasiamies. He ovat ammattilaisia, jotka tuntevat niin potilasvahingot kuin muistutus- ja kantelumenettelynkin. Usein keskustelu potilasasiamiehen kanssa myös auttaa sen selvittämisessä, voisiko kyseessä olla potilasvahinko”, Potilasvakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Elina Muukkonen toteaa.

Potilasturvallisuuskoulutusta kaivataan lisää 

Kyselyyn vastanneista 84 % toivoi lisää potilasturvallisuuskoulutusta. Pieni vähemmistö (13 %) ei ollut saanut potilasturvallisuuskoulutusta lainkaan uransa aikana.

Kyselystä kävi ilmi, että työpaikalla tapahtuva säännöllinen potilasturvallisuuskoulutus on harvinaista. Vastaajista 37 % kertoi saaneensa potilasturvallisuuskoulutusta nykyisessä työssään satunnaisesti ja vain 25 % säännöllisesti. Julkisella puolella koulutus näyttäisi olevan hieman tavallisempaa (30 % vastaajista) kuin yksityisellä sektorilla (22 %). Vertailu on kuitenkin vaikeaa, koska yksityissektoria edusti kyselyssä vain 11 % vastaajista ja julkista 73 %.

Vastaajista 40 % kertoi, että opinnot olivat sisältäneet potilasturvallisuuskoulutusta. Tämä näyttää olevan nykyisin tavallisempaa kuin aiemmin. Yli puolet (57 %) opiskelijoista tai alle 10 vuotta työelämässä olleista oli saanut potilasturvallisuuskoulutusta opintojen aikana. Sen sijaan yli 10 vuotta työelämässä olleiden kohdalla vastaava luku oli vain 22 %.

”On ilahduttavaa, että potilasturvallisuuskoulutus näyttää lisääntyneen viime vuosina. Paljon on kuitenkin vielä tehtävää. Paine systemaattiseen potilasturvallisuuskoulutukseen ja potilasturvallisuutta edistäviin käytäntöihin on kasvussa. Terveydenhuollon toimijoilta odotetaan aiempaa enemmän läpinäkyvyyttä, ja myös laadun valvonta ja raportointi lisääntyvät”, sanoo Potilasvakuutuskeskuksen potilasturvallisuuslääkäri Maiju Welling.

Liite: Sairaanhoitajapäivät 2018 Potilasturvallisuuskyselyn tulokset

Lisätietoja:

Korvauspäällikkö Elina Muukkonen p. 040 450 4604, etunimi.sukunimi@vakuutuskeskus.fi

LT, Potilasturvallisuuslääkäri Maiju Welling p. 040 922 1399, etunimi.sukunimi@vakuutuskeskus.fi

Viestintä, p. 040 450 4700

Potilasvakuutuskeskus (PVK) huolehtii keskitetysti terveydenhoidon yhteydessä aiheutuneiden henkilövahinkojen korvaamisesta potilasvahinkolain mukaisesti. PVK edistää potilasturvallisuutta tekemällä tutkimusta, laskelmia ja tilastoaineistoa. Keskuksen jäseniä ovat kaikki potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. Järjestelmä on ollut lakisääteisenä vuodesta 1987 potilaiden ja hoitohenkilöstön turvana.

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Potilasvakuutuskeskus
Potilasvakuutuskeskus
Itämerenkatu 11-13
00180 Helsinki

Viestintä 040 450 4700http://www.pvk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus

BLOGI: Onko suomalainen terveydenhuolto kriisissä? - Potilasvahingot tarjoavat yhden näkymän nykytilaan26.3.2024 07:31:47 EET | Blogi

Terveydenhuollon asioista puhutaan sote-uudistuksen jälkimainingeissa kenties enemmän kuin koskaan aikaisemmin. On tärkeää hahmottaa terveydenhuollon nykyiset ja tulevat haasteet, jotta niihin löydetään ratkaisukeinot ja suomalaiset saavat jatkossakin hyvää ja turvallista hoitoa, kirjoittaa Potilasvakuuskeskuksen (PVK) johtaja Minna Plit-Turunen blogissaan.

Terveydenhuollon haasteet eivät näy potilasvahinkotilastoissa26.3.2024 07:30:53 EET | Tiedote

Vuonna 2023 potilasvahinkoilmoituksia jätettiin Potilasvakuutuskeskukselle noin 9 400. Edellisvuoden ilmoitusmäärä ylittynee hieman, kun rekisteröinnit täydentyvät tapausten käsittelyn edetessä. Tänään julkaistun vuosiraportin luvut kertovat vakiintuneesta tilanteesta potilasvahinkorintamalla, eivätkä terveydenhuollon ajankohtaiset haasteet ainakaan toistaiseksi näy potilasvahinkotilastoissa.

Vahingosta viisastuu - potilasvahingot osana potilasturvallisuustyötä18.1.2024 07:35:00 EET | Tiedote

Potilasvahingoista voi ja pitää oppia. Potilasvahinko tulisi ensisijaisesti nähdä mahdollisuutena tunnistaa toimintatapojen heikkouksia ja korjata niitä. Jokaisen vahinkotapahtuman yhteydessä on tärkeää tutkia, löytyykö taustalta syitä, joiden huomiointi voi vähentää vahinkoja tulevaisuudessa. Tuore ohjeistus kannustaa terveydenhuollon ammattilaisia oppimaan potilasvahingoista ja niiden taustalla piilevistä syistä.

Blogi | Ylilääkäri Lasse Rämö: ”Vahingon kärsineitä potilaita kohdeltava tasavertaisesti”20.11.2023 07:30:00 EET | Blogi

Potilaan hoitoon ja sairaustilojen arviointiin liittyy aina riskejä: joko ei huomata olennaisia asioita potilaan tilassa, ja hoito ajautuu niin sanotusti väärille raiteille, tai asianmukaisestikin tehty diagnoosi ja annettu hoito eivät johda toivottuun lopputulokseen. Vaikka me kaikki potilastyössä toimivat haluamme potilaille parasta mahdollista lopputulosta, tulee hoitoprosesseissa siitä huolimatta vastaan tilanteita, jotka vievät hoitoa ei-toivottuun suuntaan, kirjoittaa Potilasvakuutuskeskuksen ylilääkäri Lasse Rämö blogissaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye