Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Sairaanhoitopiireissä talousarviot toteutuivat, vaikka palvelujen kysyntä kasvoi

Jaa

Erikoissairaanhoidon palvelujen kysyntä kasvoi, mutta siitä huolimatta sairaanhoitopiirien talousarviot toteutuivat suunnitellun mukaisesti. Useimmat sairaanhoitopiirit odottavat kuluvan vuoden tilinpäätöksistä ylijäämäisiä. Tämä käy ilmi Kuntaliiton koostamasta yhteenvedosta, jonka tiedot perustuvat suoraan sairaanhoitopiireistä kerättyihin vuoden 2017 tammi-elokuun osavuositietoihin.

KUNTALIITTO TIEDOTTAA
27.10.2017
Julkaistavissa heti


Sairaanhoitopiireissä talousarviot toteutuivat, vaikka palvelujen kysyntä kasvoi


Erikoissairaanhoidon palvelujen kysyntä kasvoi, mutta siitä huolimatta sairaanhoitopiirien talousarviot toteutuivat suunnitellun mukaisesti. Useimmat sairaanhoitopiirit odottavat kuluvan vuoden tilinpäätöksistä ylijäämäisiä. Tämä käy ilmi Kuntaliiton koostamasta yhteenvedosta, jonka tiedot perustuvat suoraan sairaanhoitopiireistä kerättyihin vuoden 2017 tammi-elokuun osavuositietoihin.

Aineisto kattaa kaikki Suomen sairaanhoitopiirit niiden kysynnän ja tuotantotietojen osalta.
Yhteenvedosta puuttuu tietoja kuluvana vuonna aloittaneista uusista organisaatioista eli Etelä-Savon (Essote), Keski-Pohjanmaan (Soite), Pohjois-Karjalan (Siun sote) ja Päijät-Hämeen (PHHYKY) sairaanhoitopiireistä.

– Sairaanhoitopiireissä ja niiden jäsenkunnissa on selvästi pystytty aiempaa tarkemmin ennakoimaan kaikki tulossa olevat tuotot ja kulut. Talousarviot toteutuivat kysynnän kasvusta huolimatta, kertoo Kuntaliiton erityissiantuntija Anu Nemlander.

– Kunnallisissa sairaaloissa lähetteitä tilastoitiin tammi-elokuussa 3,6 % aikaisempaa enemmän, kaikkiaan noin 1,1 miljoonaa, Nemlander selvittää.

Kaikki käynnit lisääntyivät 4,4 prosentilla ja niitä kertyi yhteensä lähes 5,8 miljoonaa.


Tuottojen kehitys ollut suunniteltua parempi

Kysynnän kasvun myötä myös sairaanhoitopiirien erikoissairaanhoidon toimintatuotot kasvoivat tammi-elokuussa 3,7 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Toimintatuotot yhteensä olivat reilut 4,6 miljardia euroa.

Toimintakulut yhteensä olivat vajaat 4,5 miljardia euroa. Kuluista suurin osuus oli henkilöstökuluja, hieman yli puolet. Ostopalvelujen osuus oli puolestaan 26 prosenttia ja aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden 18 prosenttia.

– Toimintakulut kasvoivat 2,4 prosenttia ja kasvu oli talousarvioiden mukainen. Henkilöstökuluja toteutui prosentin vähemmän kuin vuosi sitten. Tämä selittyy pääasiassa kilpailukykysopimuksen vaikutuksella ja palvelujen ulkoistamisella, sanoo erityisasiantuntija Anu Nemlander.

Palvelujen ostot kasvoivat vuoden 2016 vastaavaan ajankohtaan nähden 5,8 prosenttia.

Tilikauden tulos oli suurimmassa osassa sairaanhoitopiireistä positiivinen. Tammi-elokuun katteet olivat kaikilla positiiviset. Mikäli palvelujen kysyntä ja tarjonta sekä palveluista saadut tuotot säilyvät alkuvuoden tasolla, tulee sairaanhoitopiirien koko vuoden yhteenlaskettu tulos olemaan ylijäämäinen.

Synnytysten määrä väheni, kolmannes synnytyksistä HUS-sairaaloissa

Synnytysten määrä on laskenut jo viisi vuotta peräkkäin.

Tammi-elokuussa 2017 synnytyksiä hoidettiin yli neljä prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Synnytyksiä oli yhteensä 33 800, joista keisarileikkausten osuus oli 16,6 prosenttia.

Joka kolmas suomalainen syntyi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaaloissa. Manner-Suomen väestöstä liki kolmannes asuu HUS-alueella.

– Leikkausten määrä yhteensä pysyi tarkastelujakson aikana lähes ennallaan. Leikkauksia tehtiin yhteensä 232 000, mikä on määrällisesti sama kuin vuonna 2016 vastaavana ajankohtana, sanoo tietopalvelusuunnittelija Mari Sjöholm.

Kaikista leikkauksista päivystysleikkausten osuus oli noin neljännes. Kiireettömistä elektiivisistä leikkauksista noin puolet oli päiväkirurgisia.

Jonoja pyritään purkamaan

THL:n julkaisemien erikoissairaanhoidon hoitoonpääsytietojen mukaan pisimmät jonot ovat kaihileikkaukseen sekä lonkkien ja polvien tekonivelleikkauksiin.

– Jonoja pyritään kuitenkin purkamaan, sillä elokuun loppuun 2017 mennessä kaihileikkauksia oli tehty sairaanhoitopiirien omana toimintana hieman edellisvuotta enemmän.  Lonkan ja polven tekonivelleikkauksia puolestaan tehtiin lähes seitsemän prosenttia enemmän, selvittää Mari Sjöholm.

Sepelvaltimoiden pallolaajennusten määrän kasvu jatkui edellisvuosien tapaan ja niitä tehtiin koko maan tasolla 7,5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016 samalla ajanjaksolla. Ohitusleikkausten määrä pysyi nyt vuoden 2016 tasolla, kun aiempina vuosina leikkausten määrä laski tasaisesti vuosittain.

Kuntaliitto selvittää kolme kertaa vuodessa tiedot sairaanhoitopiirien kysyntää, tuotantoa ja taloutta koskevaan yhteenvetoon. Tiedot julkaistaan Kuntaliiton verkkosivuilla.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Anu Nemlander p. 050 563 6180
tietopalvelusuunnittelija Mari Sjöholm p. 050 338 2502
sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Tarja Myllärinen p. 050 596 9866

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä, johon on koottu keskeiset kunta-alan tiedot ja palvelut. Suomen kunnat ja kaupungit vastaavat noin 2/3 julkisista palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Ställningstagande av Kommunförbundets styrelse inför ramförhandlingarna våren 2018: Kommunernas ekonomiska verksamhetsförutsättningar måste tryggas under reformerna15.3.2018 15:54Tiedote

Kommunförbundet kräver att beslut om att fortsätta de kommunbaserade regionala sysselsättningsförsöken fram till utgången av år 2019 fattas senast vid ramförhandlingarna så att handlingsmodellerna genom lagändringar görs till en bestående del av alliansmodellen för tillväxttjänsterna. Kommunerna och landskapet måste flexibelt kunna avtala om arbets- och uppgiftsfördelningen med beaktande av bland annat de regionala särdragen.

Kuntaliiton hallituksen kannanotto kevään 2018 kehysriiheen: Kuntien taloudelliset toimintaedellytykset turvattava uudistusten keskellä15.3.2018 13:55Tiedote

Kuntaliitto vaatii, että viimeistään kehysriihessä tehdään päätökset alueellisten kuntapohjaisten työllisyyskokeilujen jatkamisesta vuoden 2019 loppuun saakka siten, että niiden toimintamallit samalla vakinaistetaan lainsäädäntömuutoksin osaksi kasvupalveluiden allianssimallia. Kuntien ja maakunnan on voitava sopia joustavasti työnjaoista ja tehtävistä muun muassa alueelliset erityispiirteet huomioiden.

ARTTU2-tutkimusohjelman päätösseminaarissa tutkittua tietoa kunta-alan uudistuksista15.3.2018 11:24Kutsu

Kunnissa toteutettujen ja tulevien uudistusten arviointitutkimusohjelma 2014 - 2018 (ARTTU2) on useasta osaprojektista koostuva tutkimuskokonaisuus, jossa on selvitetty, miten mm. maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu ovat vaikuttaneet kuntien palveluihin, talouteen, demokratiaan ja johtamiseen, henkilöstövoimavaroihin sekä yhdyskuntarakenteeseen ja elinvoimaan. Toimituksenne edustaja on tervetullut osallistumaan ARTTU2-tutkimusohjelman päätösseminaariin torstaina 22.3.2018 klo 9.00 - 15.00.

Omfattande sammanslutning till stöd för strategisk offentlig upphandling13.3.2018 08:56Tiedote

Finländska hållbara och innovativa offentliga upphandlingar stöds framöver genom ett omfattande nätverkssamarbete, KEINO. I dag har Kompetenscentrumet för hållbar och innovativ offentlig upphandling (KEINO) offentliggjorts vid Arbets- och näringsministeriets presskonferens. KEINO är ett konsortium som består av Motiva Oy, Finlands Kommunförbund rf, Teknologiska forskningscentralen VTT Ab, Innovationsfinansieringsverket Business Finland, Finlands miljöcentral SYKE, Hansel Ab, KL-Kuntahankinnat Oy och Jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme