Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Sairaanhoitopiiri luopuu Fimlabin enemmistöosakkuudesta

Jaa

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus on päättänyt luopua laboratorioyhtiö Fimlabin enemmistöosakkuudesta ja myydä osakkeita muille Fimlabin omistajille. Viime vuoden arviointikertomuksesta puolestaan selviää, että pääosa sairaanhoitopiirin valtuuston asettamista tavoitteista saavutettiin ja potilaiden palvelukokemus on edelleen hyvä.

Hallitus hyväksyi maanantaina kauppakirjan, jolla sairaanhoitopiiri myy Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle 165 ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirille 88 Fimlab Oy:n osaketta. Osakkeiden kappalehinta on 8000 euroa. Pirkanmaan sairaanhoitopiirille jää kaupan jälkeen Fimlabista 46,2 prosentin omistus, joka siirtyy ensi vuoden alussa Pirkanmaan hyvinvointialueelle.

Nykyiset omistajat ovat sopineet, että Fimlabin toiminta voi edelleen laajentua. Kasvun tulee tapahtua palvelutasoa ja pidemmän aikavälin kustannustehokkuutta vaarantamatta eikä kasvu saa vaarantaa yhtiön sidosyksikköasemaa.

Kiireellisen hoidon tavoitteesta jäätiin

Sairaanhoitopiirin hallitus merkitsi tiedoksi myös viime vuoden arviointikertomuksen, joka menee valtuuston käsiteltäväksi 23.5. Arviointikertomuksen mukaan pääosa valtuuston asettamista viime vuoden tavoitteista saavutettiin. Osa tavoitteista jäi saavuttamatta erityisesti koronapandemia myötävaikutuksella.

Arviointikertomuksen perusteella kiireettömään hoitoon pääsi viime vuonna kohtuullisen hyvin pandemiasta huolimatta mutta tavoite kiireelliseen hoitoon pääsystä heikkeni edelleen edellisvuodesta. Tavoitteesta jäätiin myös henkilöstön turvallisuuskulttuurin kohdalla. Heikoin turvallisuuskuva on akuuttihoidon toimialueella 7, johon kuuluu muun muassa päivystyksen, ensihoidon ja tehohoidon palvelut.

Tavoitteesta jäätiin myös etävastaanottokäynneissä. Valtuuston tavoitteena oli, että kymmenen prosenttia Taysin ensi- ja uusintakäynneistä toteutuisi etävastaanottoina. Eri toimi- ja vastuualueilla on jo käytössä hyviä malleja siitä, miten toiminta voidaan järjestää entistä kustannustehokkaammalla ja potilasystävällisemmällä tavalla hyödyntäen etävastaanottotoimintaa. Tarkastuslautakunta toivookin, että yksiköiden hyviä käytäntöjä ja saatuja kokemuksia käytettäisiin hyväksi etävastaanottotoimintaa laajennettaessa.

Palvelukokemus hyvä, OmaTays kiinnostaa

Arviointikertomuksen mukaan digitaalisen asiointipalvelun OmaTaysin käytön tavoitteessa onnistuttiin viime vuonna hyvin. Viime vuonna uusia käyttäjiä rekisteröityi liki 50 000. Yhteensä OmaTaysiin on rekisteröitynyt yhteensä jo 137 000 käyttäjää.

Tays onnistui myös hyvän palvelukokemuksen tuottamisessa tavoitteen mukaisesti. Kahden parhaan arvosanan tavoitetaso on 95 prosenttia vastauksista. Tyydyttävälle tasolle jäi viime vuonna ainoastaan psykiatrian toimialue. Kaikkiaan viime toimialuetta on parantanut palvelukokemustaan edellisvuodesta. Potilaiden palvelukokemusmittauksen tulokset perustuvat 9 736 vastaukseen.

Palvelukokemusta mitataan kysymällä potilaan antamaa arvosanaa hoidon laadusta, saadusta kohtelusta, koetusta turvallisuudesta hoidon aikana, yhdessä potilaan kanssa tehdyistä hoitoa koskevista päätöksistä sekä hoidosta saadun tiedon ymmärrettävyydestä.

Palvelukokemusmittarin rinnalle otettiin viime vuonna vaiheittain käyttöön myös asiakastyytyväisyyttä kuvaava NPS-luku. Mittauksessa kysytään potilailta palvelun suositteluhalukkuutta asteikolla 0-10. NPS-lukua laskettaessa otetaan vastauksista huomioon suosittelijat (arvosanat 9-10), joiden prosenttimäärästä vähennetään arvostelijoiden (0-6) prosenttimäärä. Taysin potilaiden antama NPS-arvo vuonna 2021 oli 59,6.

NPS-kyselyitä lähetettiin 116 126 kappaletta ja vastaus saatiin noin joka neljänneltä potilaalta. Kaikkien vastausten keskiarvo oli 8,7.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sairaanhoitopiirin johtaja
Tarmo Martikainen
Puh. 050 558 4579

Tarkastusjohtaja
Jarmo Paananen
Puh. 03 311 65996

Tays, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella sekä psykiatrian avohoidon eri toimipisteissä. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala, Fimlab Laboratoriot ja Tays Kehitysyhtiö. Lisätietoja meistä: tays.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Koronarokotukset: Neljänsiä annoksia nyt myös iäkkäille kotihoidon tai omaishoidon piirissä oleville sekä muille iäkkäille, jotka eivät selviä yksin kotona11.5.2022 12:32:31 EEST | Tiedote

THL suosittelee neljänsien koronarokotteiden antamisen laajentamista niille iäkkäille henkilöille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muille iäkkäille, joiden terveydentila ja toimintakyky ovat niin heikentyneet, että he eivät selviä ilman toisen ihmisen apua kotona.

Taysin yleisöluento vastaa kysymyksiin gynekologisten syöpien hoidosta9.5.2022 16:25:16 EEST | Tiedote

Mitä tapahtuu, jos saa diagnoosin gynekologisesta syövästä? Millaisia hoitoja on saatavilla, voiko sairaudesta parantua kokonaan, miten etenemistä voi jarruttaa ja kuinka hoitopolku etenee? Taysin naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sami Saarelainen kertoo aiheesta Vaikuttavaa hoitoa -yleisöluentosarjan kevään viimeisellä luennolla. Tervetuloa Teams liveen torstaina 19.5. klo 18−19.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme