Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Sairaanhoitopiiri rajaa koronavirustestausta Pirkanmaalla

Jaa

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä siirrytään epidemian rajaamisvaiheesta sen liennytykseen perjantaista 13.3.2020 lähtien. Tämä tarkoittaa sitä, että voimavarat kohdennetaan THL:n ohjeiden mukaan akuuttiin hengitystieinfektioon sairastuneiden riskiryhmien tutkimiseen.

Valtaosa sairastumisista on lieviä ja niitä hoidetaan oireiden mukaisesti ja pysymällä pois työpaikoilta ja kouluista. Sairaanhoitopiiri toivoo, että hyväkuntoiset matkailijat eivät ottaisi yhteyttä neuvontapuhelimeen vaan katsoisivat ohjeita THL:n sivuilta.

Koronavirusnäytteitä otetaan perjantaista lähtien seuraavista väestöryhmistä:

  • Taysin vuodeosastoille, valvontoihin ja teho-osastolle akuuttien hengitystieoireiden takia otettavat potilaat, jos taudin syy ei ole ilmeinen.
  • Terveydenhuollon ja sosiaalihuollon (pitkäaikaissairaanhoito, hoivapalvelut) henkilökunta ja työharjoitteluun osallistuvat henkilöt, joilla on akuutin hengitystieinfektion oireet. Pelkkä nuha ei riitä testausperusteeksi. Linjaus perustuu siihen, että ammattilaiset hoitavat vaikealle koronavirusinfektiolle alttiita potilaita.
  • Pitkäaikaishoidon ja hoivan asukkaat, jos koronavirustuloksella on merkitystä potilaan hoidon kannalta tai herää epäily osastoepidemiasta. Hengitystieoireisia potilaita hoidetaan aina pisaravarotoimin riippumatta siitä, onko näyte otettu vai ei.

Koronavirusnäytteitä ei oteta Pirkanmaalla seuraavista väestöryhmistä, elleivät he ole sosiaali- tai terveydenhuollon ammattilaisia:

  • hengitystieoireiset potilaat avohoidon toimipisteissä
  • matkailijat, joilla on lieviä hengitystieinfektio-oireita
  • koronaviruspotilaiden lähikontaktit, joilla on lieviä hengitystieinfektio-oireita

Sairaanhoitopiirin tai kunnan tartuntatautivastuuhenkilöt ottavat yhteyttä testillä varmistettuun koronavirukseen sairastuneen lähikontakteihin (perhepiiri). Lähikontakteja neuvotaan välttämään sosiaalisia kontakteja ja matkustamista. Sairastunut hoidetaan eristyksessä kotona tai sairaalassa ja lähikontaktit asetetaan karanteeniin.

Lisätietoja koronaviruksesta Pirkanmaalla Taysin verkkosivulla tays.fi/korona

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin neuvontanumero koronavirustestejä tarvitseville kohderyhmille näytteenoton järjestämiseksi, puh. 03 311 65333 ympäri vuorokauden.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Osastonylilääkäri Jaana Syrjänen,
puh. 050 4107760, infektioyksikkö, Tays

Viestintä
Viestintäjohtaja Elina Kinnunen, puh. 050 5292003

 

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy ja Fimlab Laboratoriot Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tays Kehitysyhtiö Oy:n toiminta on käynnistynyt2.6.2020 14:08:33 EESTTiedote

Tays Kehitysyhtiö Oy perustettiin Tähtisairaala -hankkeen yhtenä tuloksena. Etelä-Pohjanmaan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien yhteisen Kehitysyhtiön toiminta on nyt käynnistynyt Matti Eskolan tultua valittua yhtiön toimitusjohtajaksi. Kesäkuun aikana sairaanhoitopiirien hallitusten käsittelyyn tulee sairaanhoitopiirien ja Kehitysyhtiön pitkäkestoinen, vuoden 2023 loppuun saakka jatkuva yhteistyösopimus.

Puoliso tai tukihenkilö voi 1.6. lähtien osallistua myös synnytyksen jälkeiseen aikaan sekä keisarileikkaukseen Taysissa29.5.2020 11:59:26 EESTTiedote

Puolison tai tukihenkilön läsnäolon rajoituksia synnytyksessä ja synnytyksen jälkeisenä aikana lievennetään 1.6.2020 alkaen Taysissa. Vastedes sekä synnytykseen että synnytyksen jälkeiseen hoitoon saa osallistua yksi tukihenkilö, mikäli perhe asuu Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelta tai on lähetetty Taysiin lääketieteellisin perustein.

Koronaan sairastuneiden kontakteja selvitetään sähköisellä kyselyllä – nopeuttaa altistuneiden jäljittämistä15.5.2020 07:26:50 EESTTiedote

Koronatartunnan jäljittäminen on tärkeää epidemian hillitsemiseksi. Tähän saakka Pirkanmaan sairaanhoitopiirin jäljitystiimi on soittanut koronatartunnan saaneille henkilökohtaisesti ja kartoittanut, mistä potilas mahdollisesti on saanut tartunnan ja keitä muita virukselle on voinut altistua. Nyt asiakas voi täyttää koronajäljityskyselyn OmaTays-palvelussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme