Akava ry

SAK, Akava ja STTK: Vaitiolovelvollisuus hämmentää kesätyöntekijöitä 

Jaa
SAK:n, Akavan ja STTK:n maksuton Kesäduunari-info on ollut avoinna toukokuun alusta saakka. Tänä keväänä erityisesti lauseke vaitiolovelvollisuudesta on ihmetyttänyt kesätyöntekijöitä.

Kesäduunari-infon neuvoja Hanna-Marilla Zidan kertoo, että merkittävä osa Kesäduunari-infoon tulleista yhteydenotoista on koskenut työsopimusta. Nuori haluaa usein tarkastuttaa sopimuksen ennen allekirjoitusta, jotta kaikki on kunnossa työsuhteen aikana eikä ikäviä yllätyksiä tule. 

Zidan kannustaa nuoria pyytämään työsopimuksen aina kirjallisena.  

– Vaikka suullinenkin sopimus on pitävä, kirjallisesta sopimuksesta on helpompi tarkistaa sovitut asiat, kuten palkkaus ja työtunnit. 

 Maininta vaitiolovelvollisuudesta ihmetyttää 

Tänä kesänä poikkeuksellisen monessa työsopimuksessa on noussut esiin lauseke vaitiolovelvollisuudesta, joka koskee muun muassa palkkaa ja työpaikan toimintatapoja. Nuoria tämä ihmetyttää ja saa pohtimaan, ovatko työpaikalla kaikki asiat kunnossa. 

– On kohtuutonta vaatia ensimmäisessä kesätyössään olevalta nuorelta täydellistä vaitiolovelvollisuutta, Zidan hämmästelee. 

Joskus vaitiolovelvollisuuden taustalla voi olla huoli mahdollisten työhön liittyvien pulmien tai epäkohtien leviämisestä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Hanna-Marilla Zidanin mielestä tärkeämpää olisi, että työnantaja ottaa kesätyöntekijät hyvin mukaan työporukkaan ja perehdyttää työhön ja toimintatapoihin. 

Perehdytyksellä varmistetaan, että työntekijä on selvillä oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan työsuhteessa. Osassa Kesäduunari-infoon tulevista yhteydenotoista käy selvästi ilmi, että työnantaja ei ole aina täysin selvillä omista velvollisuuksistaan. 

– Työntekijällä on esimerkiksi aina oikeus taukoihin. Osa työnantajista ei viitsi nähdä vaivaa niiden järjestämiseksi, Zidan kertoo. 

Myös vuokratyö on lisääntynyt. 

– Vuokratyöntekijöillä ei ole omaa työehtosopimusta, vaan he noudattavat samaa sopimusta kuin muutkin työpaikan työntekijät. 

Kesäduunari-infoon voivat ottaa yhteyttä myös työnantajat, jos jokin työsopimukseen tai työoloihin liittyvä asia mietityttää. 

Nollatuntisopimukset huolettavat 

Monet yhteydenotot ovat koskeneet nuoren huolta toimeentulosta koko kesän ajan, sillä sopimuksen tunnit saattavat olla hyvin pienet tai jopa nollatuntiset. Vuoroja saatetaan esimerkiksi perua huonon sään takia. 

– Vähimmäistuntien määrän voi sopia vielä työsopimuksen solmimisen jälkeenkin. Aina kannattaa yrittää neuvotella jonkinlainen vähimmäistuntimäärä, Zidan sanoo. 

Kesäduunari-info palvelee kesän ajan 

Maksuton Kesäduunari-info palvelee elokuun loppuun asti. Kesäduunarineuvojan tavoittaa arkisin kello 9–15 puhelimitse numerosta 0800 179 279 tai WhatsApp-sovelluksella numerosta 040 747 1571. Käytössä on myös sähköinen yhteydenottolomake Kesäduunari-infon sivuilla osoitteessa kesaduunari.fi. 

Neuvontaa saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palveluun voi ottaa yhteyttä myös nimettömänä. 

Lisätiedot

Kesäduunari-infon neuvoja Hanna-Marilla Zidan, puh. 040 747 1571 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Akava ry
Akava ryAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

SAK, Akava ja STTK: Palveluita ja toimeentuloturvaa on kehitettävä kokonaisuutena31.1.2023 14:32:17 EET | Tiedote

Sosiaaliturvan uudistamista pohtiva komitea esittää perusturvaetuuksien yhtenäistämistä ja yhdistämistä pitkällä aikavälillä. SAK, Akava ja STTK kannattavat asian selvittämistä, mutta muistuttavat, että etuuksien yhdistäminen ei saa johtaa väliinputoamisiin tai turvan tason heikkenemiseen. Järjestöt korostavat, että ansioturvaa on jatkossakin kehitettävä kolmikantaisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme