Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK: Aktiivimallin sijaan työttömät tarvitsevat parempia palveluita

Jaa

Aktiivimallin työllisyysvaikutuksia selvittäneen tutkimuksen tulos ei ollut yllätys SAK:lle. Tutkimuksen mukaan aktiivimallin työllisyysvaikutuksia on vaikea arvioida, koska lähes kaikki työttömät kuuluvat aktiivimallin piiriin ja samaan aikaan työllisyys on kohentunut poikkeuksellisen voimakkaasti.

SAK kannattaa aktiivimallin poistamista pikaisesti ensi vuoden alusta. Sen sijaan kaikki tarmo on kohdistettava työttömien palvelujen parantamiseen.

SAK on ehdottanut työttömien työnhaun uudistamista ja työnhaun tavoitteiden kirjaamista nykyistä tarkemmin työllistymissuunnitelmiin. Tavoitteena on lisätä työttömien työnhakua ja nopeuttaa uudelleen työllistymistä.

– Työnhaun ja sen seurannan uudistaminen edellyttää myös työttömyysturvan karenssien uudistamista. Meillä on tällä hetkellä erittäin ankarat karenssit ja lisäksi vielä aktiivimalli leikkaa työttömyysturvaa, sanoo johtaja Saana Siekkinen.

Aktiivimallin työllisyysvaikutuksista tehty tutkimus  osoittaa, että yksittäisten työllisyystoimien mittaaminen on vaikeaa. Tutkijoiden mukaan tarkkoja työllisyysvaikutuksia ei pystytä laskemaan, vaikka aktiivimalli leikkasi työttömyysturvaa merkittävältä osalta työttömiä.

– Kun parhaillaan käynnissä olevissa työllisyystyöryhmissä valmistellaan uusia toimia, on aktiivimallitutkimuksen tulokset ja arvioinnin vaikeudet syytä huomioida.

Tänään julkaistussa työ- ja elinkeinoministeriön tilaaman tutkimuksen loppuraportissa todetaan, että aktiivimalli on lisännyt työttömien osallistumista erityisesti lyhyisiin aktiivimallin ehdot täyttäviin palveluihin.

– On hyvä, että aiempaa useampi työtön on päässyt palvelujen piiriin. On kuitenkin perusteltua kysyä, olisiko palveluihin osallistuminen lisääntynyt ilman aktiivimalliakin, sillä suurella osalla työttömistä on halu päästä nopeasti kiinni uuteen työhön.

Saana Siekkinen huomauttaa, että kunnollisilla palveluilla on tärkeä rooli työllistymisessä, mutta aktiivimalli on saattanut kannustaa työttömiä hakeutumaan aktiivisuusehdon täyttäviin, mutta työllistymisen kannalta epärelevantteihin palveluihin.

Selvityksen mukaan myöskään TE-toimistojen työntekijöistä valtaosa ei pidä aktiivimallia tarkoituksenmukaisena keinona lisätä työllisyyttä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 17:ää ammattiliittoa ja noin 900 000 jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC: Omställningsskyddet och förutsättningarna för äldre att fortsätta jobba måste ytterligare stärkas17.12.2020 18:25:22 EETTiedote

Sanna Marins regering fattade i dag beslut om åtgärder för att förbättra sysselsättningen bland personer över 55 år, efter att förhandlingarna mellan organisationerna på arbetsmarknaden avbröts som resultatlösa för drygt två veckor sedan. Fackcentralen FFC anser att regeringens beslut verkar relativt balanserat, och det är uppenbart att regeringen i beredningen har utnyttjat de förslag som organisationerna inte lyckades enas kring.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme