Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK budjettiriihestä: Satsaukset työttömien palveluihin tervetulleita, ikääntyneiden työllisyyttä tuettava työkykyä ja osaamista vahvistamalla

Jaa

SAK pitää hallituksen budjettiriihessä sopimia työvoimapolitiikan lisämäärärahoja erittäin tervetulleina. Määrärahat mahdollistavat työttömien yksilöllisen työnhaun tukemisen. SAK on valmis hallituksen esittämiin työmarkkinajärjestöjen neuvotteluihin ikääntyneiden työllisyyden parantamiseksi. Sellaiseen prosessiin SAK ei kuitenkaan voi sitoutua, jonka päätepisteenä olisi ikääntyneiden työttömien toimeentulon heikentäminen.

SAK:n mielestä työllisyyden vahvistamisessa pitää painottaa keinoja, joilla tarjotaan ihmisille mahdollisuuksia työllistymiseen. Monelta osin budjettiriihen päätökset vastaavat tätä lähtökohtaa.

– Budjettiriihen panostukset osaamiseen, työttömien työnhaun tukemiseen ja palkkatukeen ovat oikean suuntaisia. Myös elvytyksen jatkaminen ja siitä seuraava julkisen talouden velkaantuminen on tässä tilanteessa perusteltua, koska sillä ehkäistään työttömyyden pitkittymistä, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo.

Budjettiriihessä sovittu neuvottelutoimeksianto työmarkkinajärjestöille sisältää mittavia odotuksia ikääntyneiden työllisyyden parantamisesta. Käytännössä hallitus vaikuttaa tavoittelevan työttömyysturvan lisäpäivien lyhentämistä tai poistamista.

– SAK ei hyväksy sellaista lähtökohtaa, että työllisyyttä parannettaisiin heikentämällä sosiaaliturvaa ja leikkaamalla työttömien toimeentulosta. Lähdemme neuvotteluihin hakemaan keinoja, joilla vahvistetaan ikääntyneiden työkykyä, työssä jaksamista, osaamista ja työsuhdeturvaa.

Sosiaaliturvan ohella pitää SAK:n mukaan arvioida myös irtisanomisesta työnantajalle koituvia kustannuksia ja työntekijöiden työsuhdeturvaa. Irtisanomiset aiheuttavat monia sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia työnsä menettävissä kotitalouksissa, paikallisyhteisöissä ja kokonaisilla talousalueilla.

Irtisanomisten kielteisten seurauksien välttämiseksi on varmistuttava riittävän velvoittavasta yritysten yhteiskuntavastuusta. Työttömyysturvan lisäpäiviin sisältyy nykyään irtisanovan työnantajan omavastuumaksu, joka osaltaan hillitsee irtisanomisten kohdentumista heikommin työllistyviin iäkkäisiin työntekijöihin.

– Irtisanovan työnantajan omavastuusta on tärkeä pitää kiinni vastaisuudessakin, mutta sen toteutustapaa voidaan kehittää, Eloranta ehdottaa.

Paikallisen sopimisen osalta budjettiriihessä sovittiin selvitys- ja työryhmätyön jatkamisesta. SAK korostaa, että työehtosopimukset ovat työntekijöiden turva ja tasapuolisen neuvotteluasetelman tae.

– Paikallista sopimista pitää edistää työ- ja virkaehtoehtosopimusten puitteissa hallitusohjelman mukaisesti. Järjestäytymättömiä yrityksiä ei voi asettaa parempaan asemaan kuin järjestäytyneitä, eikä työehtosopimuksen tarkoittaman luottamusmiehen ohittaminen käy. Ammattiliittoon kuuluvien työntekijöiden oikeutta valita kaikille työpaikoille luottamusmies on lainsäädännössä syytä täsmentää.

Työnhakijan yksilölliset tarpeet huomioitava työnhakumallissa

SAK kiittää budjettiriihen päätöstä merkittävästä lisämäärärahasta TE-toimistoille ja inhimillistä suhtautumista työttömyysturvan karensseihin. Lisäpanostukset työvoimapalveluihin mahdollistavat työttömän henkilökohtaisen neuvonnan lisäämisen ja sen myötä suunnitelmallisen ja tuloksekkaan työnhaun.

– Karenssien kohtuullistaminen ja huomautusten käyttöönotto tukevat ihmisten työnhakua kohti myönteistä lopputulosta eli työllistymistä. SAK on pitkään ehdottanut karenssien kohtuullistamista. Nykyiset kohtuuttoman ankarat karenssit ennemminkin rajoittavat työttömän järkevää toimintaa, Jarkko Eloranta huomauttaa.

Hallitus teki myös päätöksen pohjoismaisen työnhakumallin käyttöönotosta. SAK on edelleen huolissaan, miten työttömien vaihtelevat tilanteet ja yksilölliset tarpeet voidaan huomioida työnhakumallissa. Kategorinen työnhakuvelvoite kohtelee työttömiä työnhakijoita eri tavoin, riippuen ammattialasta, työkyvystä ja asuinpaikasta.

– Karenssien kohtuullistamisen lisäksi on tärkeää, että työttömille asetetaan aidosti yksilöllinen työnhakutavoite. Jatkovalmistelussa tähän on kiinnitettävä erityistä huomiota, ettei työnhakijoille synny kohtuuttomia velvoitteita.

Koronakriisi on vaikuttanut epätasaisesti talouden toimialoihin – esimerkiksi paperin kysyntä on pudonnut Euroopassa kriisin myötä jopa 30 prosenttia. SAK pitää tärkeinä budjettiriihessä tehtyjä päätöksiä suomalaisen teollisuuden kilpailukyvyn tukemiseksi. Sähköveron alennus Euroopan unionin asettamaan minimiin, päästökauppakompensaation uudistaminen sekä väylämaksujen puolittaminen tukevat kotimaisen teollisuuden uudistumista ja työllisyyttä.

– Työvoiman osuus kaikista teollisuuden kustannuksista on vain murto-osa. On hyvä, että hallitus vaikuttaa päätöksillään muihin keskeisiin kustannuksia aiheuttaviin tekijöihin, kuten logistiikan ja energian hintaan, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toteaa.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 17:ää ammattiliittoa ja noin 900 000 jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC om budgetmanglingen: Satsningar på tjänster för arbetslösa välkomnas, sysselsättning bland äldre ska stödas genom stärkt arbetsförmåga och kompetens16.9.2020 16:36:23 EESTTiedote

FFC välkomnar varmt de tilläggsanslag för arbetskraftspolitiken som regeringen kommit överens om vid budgetmanglingen. Anslagen gör det möjligt att ge arbetslösa individuellt stöd vid jobbsökning. FFC är beredd att medverka vid de förhandlingar med arbetsmarknadsorganisationerna som regeringen föreslår för att förbättra sysselsättningen bland äldre arbetstagare. FFC kan emellertid inte förbinda sig till en process där tonvikten skulle ligga på att försämra utkomsten för äldre arbetslösa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme