Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK on huolissaan leikkauspuheista – palkansaajien toimeentulo pidettävä mielessä Säätytalolla

Jaa
Suomessa puhutaan nyt paljon julkisen talouden tasapainottamisen tarpeesta. Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n hallitus muistuttaa, että suomalaisten työntekijöiden taloustilanne on kiristynyt eikä sitä pidä kiristää lisää harkitsemattomilla säästötoimilla.

Hintojen ja korkojen nousu on heikentänyt palkansaajien ostovoimaa. Tämä on otettava huomioon julkisen talouden säästöissä ja leikkauksissa. Ne on tehtävä oikeudenmukaisesti, viestittää tänään koolla ollut SAK:n hallitus hallitusneuvottelijoille.

– Sosiaaliturva, koulutus ja hyvinvointipalvelut ovat leikkausten uhan alla. Kohtuuttomalla leikkaamisella aiheutetaan sekä inhimillistä kärsimystä että yhteiskunnallista vahinkoa. Talouskasvu ja julkinen talous saattavat leikkauksista jopa heikentyä, sanoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Hän painottaa, että talouskasvu ratkaisee työllisyysasteen kehityksen. Sitä ei pidä vaarantaa leikkauksilla.

– Suomessa usein ajatellaan, että työttömyys olisi yksilön oma vika tai valinta. Enemmän se on kiinni talous- ja työllisyystilanteesta. Suurin osa työttömäksi joutuvista työllistyy uudelleen työttömyyden ensimmäisinä kuukausina. Työttömyysturvan heikentäminen ei siis ole työllisyystoimi vaan leikkaus ja sen ajoitus olisi nyt erittäin kehno.

Euroopassa ja Suomessa talousnäkymät ovat heikentyneet. Taantumassa ansiosidonnainen työttömyysturva ylläpitää palkansaajien ostovoimaa ja elämisen mahdollisuuksia sekä pitää kotimarkkinoiden pyöriä pyörimässä.

Paikallista sopimista ei pidä laajentaa hallitsemattomasti

SAK:n hallitus muistuttaa, että ammattiliittojen sopimisen edellytyksiä on tärkeä vaalia, eikä tulevan hallituksen pidä heikentää sopimisen edellytyksiä vaan päinvastoin. 

– Tasavertaista sopimista edistävät luottamusmiehen aseman ja oikeuksien turvaaminen, työriitojen neuvotteluvelvoite ja riidanratkaisu työtuomioistuimessa, Jarkko Eloranta sanoo.

Työehtojen vähimmäisehdot ja työehtosopimusten kattavuus ja oikeutus rapautuvat, jos paikallista sopimista laajennetaan hallitsemattomasti ohi yleissitovien työehtosopimusten.

Eloranta huomauttaa, että työpaikkakohtaisen sopimisen laajentaminen ei itsessään tuo uusia työpaikkoja. Esimerkiksi valtionvarainministeriö ei ole pystynyt todentamaan paikalliselle sopimiselle työllisyysvaikutuksia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC:s Jarkko Eloranta är kritisk till att strejkrätten begränsas med hänvisning till försörjningsberedskapen – arbetstagarnas roll i beredskapen inför kriser borde stärkas1.6.2023 10:32:45 EEST | Tiedote

Fackcentralen FFC:s ordförande Jarkko Eloranta vill stärka arbetstagarnas roll i tryggandet av försörjningsberedskapen. Han påpekar att det i sista hand är arbetstagarna som säkerställer försörjningsberedskapen och därför måste deras roll i beredskapen inför nationella kriser utökas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme