Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK perhevapaauudistuksesta: Työn ja perheen yhteensovittaminen helpottuu, mutta joustavuudessa jäätiin puolitiehen

Jaa

SAK pitää esitystä perhevapaiden uudistamiseksi kokonaisuutena hyvänä. Esitys huomioi aiempaa paremmin erilaisten perheiden tarpeet, asettaa lapset keskenään samanlaiseen asemaan perhemuodosta riippumatta ja lisää isille kannusteita jäädä perhevapaalle.

 Työn ja perheen yhteensovittaminen helpottuu, kun perhevapaita voi esityksen mukaan pitää jatkossa osissa yksittäisinä päivinä, osan viikosta tai esimerkiksi joka toinen viikko. Myös varhaiskasvatuspalveluihin esitetään joustoja, jotta ne palvelevat paremmin työn ja perhe-elämän yhteensovittamista.

– Vanhempainrahan joustava maksaminen kannustaa työn tekemiseen, kun työskentelypäiviltä ei makseta etuutta vaan sen voi käyttää myöhempänä ajankohtana, sanoo SAK:n sosiaalipoliittinen asiantuntija Tuuli Glantz.

SAK pitää valitettavana, että työsopimuslain joustavoittaminen perhevapaiden osalta jäi puolitiehen. Työsopimuslaissa säädetään perhevapaiden pitämisestä, jaksotuksesta ja ilmoittamisesta työnantajalle.

– Työsuhteessa olevilla vapaiden joustavuutta rajoittavat edelleen melko tiukat ilmoitusajat sekä rajoitettu oikeus pitää perhevapaata useammassa kuin neljässä jaksossa kalenterivuoden aikana.

Uudistus ei myöskään edistä riittävästi osittaisen vanhempainvapaan käyttöä.

– Jos vanhempi lyhentää päivittäistä työaikaansa, etuus maksetaan puolittaisena päivänä, mutta vanhempi menettää kokonaisen vanhempainrahapäivän. Osalla palkansaajista työajan lyhentäminen onnistuu vain päivittäistä työaikaa lyhentämällä, ja silloin käytännössä työntekijän käytettävissä olevat perhevapaat lyhenevät.

Perhevapaauudistuksen keskeinen tavoite on jakaa hoivavastuuta nykyistä tasaisemmin vanhempien kesken. SAK:n mielestä kotihoidon tukea olisi pitänyt uudistaa yhdessä muiden perhevapaiden kanssa. Vaikka kotihoidon tuki jää nyt uudistamatta, tasa-arvo lisääntyy, kun ansiosidonnaiset vanhempainvapaat jaetaan puoliksi vanhempien kesken.

Tasa-arvoa tavoitellaan sillä, että toisen vanhemman – usein isän – vapaiden määrä lisääntyy kahdesta kuukaudesta kuuteen kuukauteen. Isille maksettavaa vanhempainrahaa myös korotetaan. Joustoa tuo se, että vanhempi voi siirtää osan vapaastaan toisen vanhemman käytettäväksi.

– Uudistus on hyvä, sillä se huomioi myös erilaiset perhetilanteet. Uskon, että joustavuuden lisääntyminen ja isien vanhempainrahan korottaminen lisää heidän halukkuuttaan jäädä vanhempainvapaalle, Tuuli Glantz sanoo.

Lisätiedot:

Sosiaalipoliittinen asiantuntija Tuuli Glantz, puh. 050 542 8709

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 17:ää ammattiliittoa ja noin 900 000 jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme