Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK: Työsuojeluvaltuutetut otettava mukaan koronapandemiaa ja työhön paluuta koskevien toimien valmisteluun

Jaa

SAK:n mukaan työsuojelun yhteistoimintaa ei ole hyödynnetty työpaikoilla riittävästi koronapandemian aikana. Yhteistoiminnan edistämiseksi SAK on laatinut työsuojeluvaltuutetuille muistilistan, jonka avulla osapuolet voivat arvioida työpaikan turvallisuustoimia koronapandemian yhteydessä.

– Koronakevään aikana on ilmennyt, että työsuojelun yhteistoiminnassa ja riskien arvioinnissa on ollut työpaikoilla puutteita. Työsuojeluvaltuutettuja ei esimerkiksi ole kutsuttu mukaan työpaikan koronaryhmiin, SAK:n työympäristö- ja tasa-arvoasioiden asiantuntija Anne Mironen huomauttaa.

Työturvallisuuskeskuksen kuntaryhmän huhtikuussa tekemän kyselyn mukaan kunta-alan työsuojelupäälliköt ja työsuojeluvaltuutetut ovat harvoin mukana käsittelemässä koronaepidemiatilanteeseen liittyviä ohjeistuksia. Vastanneista työsuojeluvaltuutetuista vain joka kymmenes (11 %) oli mukana näissä ryhmissä ja työnantajaa edustavista työsuojelupäälliköistäkin vain reilu kolmannes (37 %).

– Koronapandemian aikana yhteistoiminnan tärkeys korostuu. Siksi onkin huolestuttavaa, että työpaikkojen yhteistoiminnassa on näkynyt puutteita jo koronapandemiasta johtuvissa lomautusneuvotteluissa, Mironen sanoo.

Maaliskuun lopussa tehdyssä SAK:n luottamusmiespaneelin kyselyssä jopa kaksi viidestä (41 %) SAK:laisesta luottamusmiehestä kertoi, että henkilöstön edustajia ei ollut otettu aidosti mukaan neuvotteluihin. Toukokuun alkuun mennessä tilanne oli jonkin verran parantunut, mutta silloinkin kolmannes (33 %) luottamusmiehistä kertoi aitojen vaikutusmahdollisuuksien puuttuneen neuvotteluissa.

– On kaikkien hyödyksi, että työnantaja käy koronapandemian aikana työturvallisuudesta ja työhyvinvoinnista riittävää vuoropuhelua henkilöstön ja henkilöstön edustajien kanssa. Työpaikan työsuojelutoimikunta voi ottaa keskustelussa aktiivisen roolin. Myös yhteistyö työpaikan ja työterveyshuollon välillä on tärkeää, SAK:n Anne Mironen painottaa.

SAK:lta muistilista koronatartuntojen ennaltaehkäisystä ja turvallisuustoimista työpaikoilla

SAK on koonnut työsuojeluvaltuutetuille ja muille työsuojeluyhteistoiminnan henkilöstöedustajille muistilistan, jonka avulla työpaikoilla voidaan arvioida koronapandemiaa, turvallista työntekoa ja työhönpaluuta koskevien työsuojelutoimenpiteiden riittävyyttä.

– Listan lähtökohtana ovat ajan tasalla olevat vaarojen tunnistaminen ja riskien arviointi työpaikalla. Tämä koskee myös koronapandemian aikaisia toimia, Mironen toteaa.

Muistilistasta löytyy 16 kohtaa, jotka henkilöstön ja työnantajan edustajien on hyvä käydä yhteistoiminnassa työpaikalla läpi. Lisäksi listaan on linkitetty muiden asiantuntijatahojen yksityiskohtaisia ohjeistuksia työturvallisuuden takaamiseksi.

SAK:n talous- ja työllisyyspoliittiset tavoitteet sekä näkemykset EU-tason toimista pandemiakriisin ratkomisessa julkaistiin 4.6. Keskustelu SAK:n ehdotuksista ja työpaikkatason toimista jatkuu sosiaalisessa mediassa #parempinormaali-tunnisteella.

Parempinormaali.fi

Miten koronakriisistä päästään kasvun tielle?
Kokoamme kaikki aineistot osoitteeseen parempinormaali.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 17:ää ammattiliittoa ja noin 900 000 jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC om budgetmanglingen: Satsningar på tjänster för arbetslösa välkomnas, sysselsättning bland äldre ska stödas genom stärkt arbetsförmåga och kompetens16.9.2020 16:36:23 EESTTiedote

FFC välkomnar varmt de tilläggsanslag för arbetskraftspolitiken som regeringen kommit överens om vid budgetmanglingen. Anslagen gör det möjligt att ge arbetslösa individuellt stöd vid jobbsökning. FFC är beredd att medverka vid de förhandlingar med arbetsmarknadsorganisationerna som regeringen föreslår för att förbättra sysselsättningen bland äldre arbetstagare. FFC kan emellertid inte förbinda sig till en process där tonvikten skulle ligga på att försämra utkomsten för äldre arbetslösa.

SAK budjettiriihestä: Satsaukset työttömien palveluihin tervetulleita, ikääntyneiden työllisyyttä tuettava työkykyä ja osaamista vahvistamalla16.9.2020 16:30:50 EESTTiedote

SAK pitää hallituksen budjettiriihessä sopimia työvoimapolitiikan lisämäärärahoja erittäin tervetulleina. Määrärahat mahdollistavat työttömien yksilöllisen työnhaun tukemisen. SAK on valmis hallituksen esittämiin työmarkkinajärjestöjen neuvotteluihin ikääntyneiden työllisyyden parantamiseksi. Sellaiseen prosessiin SAK ei kuitenkaan voi sitoutua, jonka päätepisteenä olisi ikääntyneiden työttömien toimeentulon heikentäminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme