Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK vaatii palkkaturvan kehittämistä yritysten maksukyvyttömyystilanteiden varalta

Jaa

SAK esittää, että palkkaturvan enimmäismäärää nostetaan 30 000 euroon ja hakuaikaa pidennetään kuuteen kuukauteen. Myös palkkaturvan käsittelyajat on saatava kohtuullisiksi.

- Nykyinen kolmen kuukauden hakemusaika ja 15 200 euron enimmäismäärä ovat osoittautuneet liian alhaisiksi jo ennen koronapandemiaa, mutta pandemian ja rajoitusten aiheuttama taloustilanne korostaa entisestään palkkaturvan välitöntä kehittämisen tarvetta, SAK:n työehdot-osaston johtaja Heli Puura painottaa.  

Koronapandemia ja siitä johtuvat rajoitukset ovat heikentäneet monien yritysten taloutta ja palkanmaksukykyä. Monilla työpaikoilla työntekijät saattavat joustaa palkanmaksussa auttaakseen työnantajaansa ja säilyttääkseen työpaikkansa.  

- Tässä on riskinsä, sillä työntekijältä voi jäädä saamatta palkkoja tai palkanmaksu viivästyy merkittävästi. Harvalla meistä on säästössä sellaisia summia, että palkkaa voisi odottaa pitkään, puhumattakaan että se jää saamatta kokonaan.

Yritysten maksukyvyttömyystilanteissa on keskeistä, että työntekijöillä on oikeus saada täysimääräisesti palkkasaatavansa palkkaturvasta. Palkkaturvan enimmäismäärää ei ole korotettu vuosikausiin ja se on jäänyt palkkakehityksestä jälkeen. 

- Kolmen kuukauden hakuaika palkkasaatavan erääntymisestä on liian lyhyt ja monelle työntekijälle tuntematon, mikä johtaa käytännössä palkkasaatavien menetyksiin, Heli Puura huomauttaa. 

Myös palkkaturvan prosessia ja resursseja on parannettava siten, että käsittelyajat ovat kohtuullisiaNykyinen kuuden kuukauden keskimääräinen käsittelyaika palkkaturvassa on liian pitkä. Riskinä on, että yritysten maksukyvyttömyystilanteiden lisääntyessä työntekijät joutuvat odottamaan palkkasaataviaan entistä pitempään. 

- Koronapandemia ja sen aiheuttamat rajoitukset ovat aiheuttaneet monille yrityksille – mutta myös niiden työntekijöille – merkittäviä taloudellisia vaikeuksia, eikä tilanne ole ohi. Nyt on tärkeää ja korkea aika tehdä tarpeelliset uudistukset palkkaturvaan. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 17:ää ammattiliittoa ja noin 900 000 jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC: Omställningsskyddet och förutsättningarna för äldre att fortsätta jobba måste ytterligare stärkas17.12.2020 18:25:22 EETTiedote

Sanna Marins regering fattade i dag beslut om åtgärder för att förbättra sysselsättningen bland personer över 55 år, efter att förhandlingarna mellan organisationerna på arbetsmarknaden avbröts som resultatlösa för drygt två veckor sedan. Fackcentralen FFC anser att regeringens beslut verkar relativt balanserat, och det är uppenbart att regeringen i beredningen har utnyttjat de förslag som organisationerna inte lyckades enas kring.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme