Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK vaatii ripeitä toimia ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäytön estämiseksi

Jaa

SAK on koonnut kymmenen kohdan listan muutosesityksiä viranomaisten käytäntöihin ja lainsäädäntöön, jotta ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöön voitaisiin puuttua tehokkaammin.

Työperusteista maahanmuuttoa ei voida vastuullisesti lisätä, jos samaan aikaan vaarana on, että ulkomaalaiset työntekijät joutuvat hyväksikäytön uhreiksi.

– Lainsäädäntöä ja viranomaiskäytäntöjä on kehitettävä niin, että työehtoja polkevat työnantajat jäävät kiinni, joutuvat teoistaan vastuuseen ja hyväksikäytön jatkaminen estetään, sanoo SAK:n maahanmuuttopolitiikan asiantuntija Eve Kyntäjä.

Nykytilanteen ydinongelma on, että kärsijäksi joutuu uhri eli ulkomaalainen työntekijä. Hän on vaarassa menettää oleskelulupansa ja joutua karkotetuksi. Sen sijaan rikkomuksiin syyllistyneen työnantajan riskit joutua vastuuseen ovat vähäiset.

– Alipalkkaus on pahimmillaan erittäin tuottoisaa vilpilliselle työnantajalle, sillä hänen kiinnijäämisriskinsä on pieni ja seuraamukset vähäisiä tai olemattomia. Näin alipalkkaukseen perustuva ulkomaalaisten hyväksikäyttö voi jatkua ja toistua.

SAK esittää, että alipalkkaukseen tai muuhun työehtojen rikkomiseen syyllistyvältä työnantajalta evätään lupa ulkomaisen työvoiman palkkaamiseen määräajaksi tai toistaiseksi.

Työsuojeluviranomaisen toimivaltuuksia olisi laajennettava, jotta epäkohtiin pystytäisiin puuttumaan tehokkaammin. Poliisin, syyttäjien ja työsuojeluviranomaisten koulutusta on myös lisättävä, jotta hyväksikäytön erilaisia muotoja opitaan tunnistamaan nykyistä paremmin.

Kyntäjän mukaan sanktioiden ohella on kehitettävä sovittelua ja ns. matalan kynnyksen oikeussuojakeinoja. Näiden avulla voidaan varmistaa, että työntekijä saa hänelle kuuluvan palkan nopeasti ja mahdollisimman vähin kustannuksin.

– Tarvitsemme myös monikielisiä, maksuttomia palveluja, joihin ulkomailta Suomeen töihin tuleva työntekijä voi ottaa yhteyttä ja saada apua työntekoa ja työsuhdetta koskevissa ongelmissa.

SAK esittää muutoksia ulkomaalaislakiin. Oleskelulupajärjestelmää pitäisi joustavoittaa niin, että työntekijä voisi tarvittaessa siirtyä toiselle toimialalle. Nykykäytäntö lisää työntekijän riippuvuutta yhdestä työnantajasta ja altistaa hyväksikäytölle.

– Ehdotamme myös, että työperäisen hyväksikäytön uhri voisi saada tilapäisen oleskeluluvan uuden työn hakemista varten. Muutos parantaisi hyväksikäytettyjen työntekijöiden asemaa ja oikeuksien toteutumista.

Eve Kyntäjä tähdentää, että työsuojelu- ja terveysviranomaisilla on oltava riittävät resurssit ja valtuudet valvoa, että työolosuhteet ovat terveelliset ja turvalliset. Tämän merkitys on korostunut koronapandemian aikana.

– Työnantajat on velvoitettava huolehtimaan siitä, että työntekijöillä on asialliset työolosuhteet, taukotilat ja asumisolosuhteet.

Harmaa talous ja ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäytön torjunta on kirjattu hallitusohjelmaan ja parhaillaan käynnissä on useita työryhmiä, joissa selvitetään mm. ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön ehkäisyä ja ihmiskauppaa.

– Ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttö on kasvava ongelma. Toivomme, että työryhmien työssä voidaan hyödyntää ehdotuksiamme, Kyntäjä sanoo.

SAK:n muutosesitykset viranomaisten käytäntöihin ja lainsäädäntöön

Lisätiedot
Maahanmuuttopolitiikan asiantuntija Eve Kyntäjä, puh. 0400 513 162

 
What do you want to do ?
New mail

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 17:ää ammattiliittoa ja noin 900 000 jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

 
 
 
What do you want to do ?
New mailCopy

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC om budgetmanglingen: Satsningar på tjänster för arbetslösa välkomnas, sysselsättning bland äldre ska stödas genom stärkt arbetsförmåga och kompetens16.9.2020 16:36:23 EESTTiedote

FFC välkomnar varmt de tilläggsanslag för arbetskraftspolitiken som regeringen kommit överens om vid budgetmanglingen. Anslagen gör det möjligt att ge arbetslösa individuellt stöd vid jobbsökning. FFC är beredd att medverka vid de förhandlingar med arbetsmarknadsorganisationerna som regeringen föreslår för att förbättra sysselsättningen bland äldre arbetstagare. FFC kan emellertid inte förbinda sig till en process där tonvikten skulle ligga på att försämra utkomsten för äldre arbetslösa.

SAK budjettiriihestä: Satsaukset työttömien palveluihin tervetulleita, ikääntyneiden työllisyyttä tuettava työkykyä ja osaamista vahvistamalla16.9.2020 16:30:50 EESTTiedote

SAK pitää hallituksen budjettiriihessä sopimia työvoimapolitiikan lisämäärärahoja erittäin tervetulleina. Määrärahat mahdollistavat työttömien yksilöllisen työnhaun tukemisen. SAK on valmis hallituksen esittämiin työmarkkinajärjestöjen neuvotteluihin ikääntyneiden työllisyyden parantamiseksi. Sellaiseen prosessiin SAK ei kuitenkaan voi sitoutua, jonka päätepisteenä olisi ikääntyneiden työttömien toimeentulon heikentäminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme