SAK:n Hyvän työn mittari: Luottamusmiehellä yhteys työhyvinvointiin
Kiristynyt työtahti ja tehokkuuden maksimoiminen heikentävät työelämän laatua, vaikka työolot kaikkiaan ovat viime vuosina kohentuneet. Jos työpaikalla on luottamusmies, työelämän laatu on parempaa.
Tiedot käyvät ilmi SAK:n Työolobarometrin Hyvän työn mittarista, joka kertoo työolojen kehityksestä SAK:laisissa ammateissa.
Työntekijöiden työolot ovat vuodesta 2018 lähtien kehittyneet monella osa-alueella positiivisesti. Esimerkiksi työsuhteen varmuus, tyytyväisyys omiin vaikutusmahdollisuuksiin ja työntekijöiden tasapuolinen kohtelu ovat parantuneet. Myös huoli työn vaikutuksista terveyteen on palautunut paremmalle tasolle kuin se oli ennen koronapandemiaa.Työntekijöiden kokema fyysinen ja psyykkinen turvallisuus ovat myös hyvällä tasolla.
Vaikka kehityssuunta on myönteinen, nousi tutkimuksessa esiin muutamia merkittäviä huolenaiheita. Lisääntyneen kiireen ja tehokkuusvaatimusten lisäksi muun muassa kokemus työn mielenkiintoisuudesta ja työnilosta on heikentynyt vuoteen 2020 verrattuna. Myös pieni palkka ja vuorotyö nakertavat työelämän laatua.
Suoranainen romahdus kahden vuoden takaiseen on tapahtunut siinä, miten työnantajan koetaan huolehtivan työntekijän kehittymismahdollisuuksista. Hyvin tai melko hyvin -vaihtoehdon valinneiden osuus putosi 13 prosenttiyksikköä.
– Tämä on huolestuttava kehityssuunta. Jotta työllisyys pysyy korkealla ja pärjäämme kansainvälisesti, on huolehdittava koko väestön osaamisesta. Lisäksi työntekijöiden mahdollisuus koulutukseen ja oman osaamiseen kehittämiseen parantaa heidän työhyvinvointiaan, SAK:n tutkimusasiantuntija Ari-Matti Näätänen sanoo.
Näätänen on huolissaan myös siitä, että aiempaa harvempi työntekijä kokee työnsä mielekkääksi. Mielekkyyttä parantaa, jos työssä tapahtuvia muutoksia suunnitellaan ja niistä sovitaan yhdessä työntekijöiden tai heidän edustajiensa kanssa.
– Tutkimuksemme mukaan se, että työpaikalla on luottamusmies, vaikuttaa positiivisesti työelämän laatuun. Ehdotukset luottamusmiesten aseman heikentämisestä eivät työelämän laadun parantamisen näkökulmasta ole järkeviä.
SAK:n Hyvän työn mittari on mitannut vuodesta 2014 asti työelämän laatua kahden vuoden välein asteikolla 0–100. Tänä vuonna mittarin keskiarvo on 77 pistettä, vuonna 2020 se oli 68 pistettä.
Työelämän laadun määritteli nyt hyväksi 31 prosenttia työntekijöistä ja huonoksi tai melko huonoksi 18 prosenttia. Miehet kokevat olevansa naisia useammin hyvässä tai melko hyvässä työssä.
Hyvän työn mittari tehdään SAK:n Työolobarometrin aineistosta ja se mittaa työelämän laatua SAK:laisilla aloilla. Vuoden 2022 Työolobarometri julkaistaan syksyllä. Nyt julkaistu Hyvän työn mittari perustuu tämän aineiston ennakkotietoihin.
Hyvän työn mittari pohjautuu julkaisuun Hyvä työ, jossa määritellään SAK:n näkemys hyvän työn elementeistä ja annetaan suosituksia työolojen kehittämiseksi.
Yhteyshenkilöt
Ari-Matti NäätänenSAK
Puh:044 505 5974ari-matti.naatanen@sak.fiLiitteet
Tietoja julkaisijasta

Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki
020 774 000https://www.sak.fi
Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Kysely: Paikallinen sopiminen työajoista on tavallista, mutta osa-aikatyö puuttuu usein keinovalikoimasta29.6.2022 06:30:00 EEST | Tiedote
Osa-aikatyö houkuttelee työntekijöitä. SAK:laisten alojen luottamushenkilöistä kaksi kolmesta kertoo, että työpaikalla on työntekijöitä, jotka haluaisivat siirtyä osa-aikatyöhön.
Enkät: Det är vanligt med lokala avtal om arbetstider, men ofta saknas möjligheten att frivilligt jobba deltid29.6.2022 06:30:00 EEST | Tiedote
Arbetstagarna är allt mer intresserade av att jobba deltid. Två tredjedelar av förtroendemännen och arbetarskyddsfullmäktige inom FFC berättar att det på den egna arbetsplatsen finns arbetstagare som vill övergå till deltidsarbete.
SAK, Akava ja STTK: Työpaikoille tarvitaan lisää keinoja yhdenvertaisuuden vahvistamiseksi28.6.2022 06:28:00 EEST | Tiedote
Palkansaajien keskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK haluavat parantaa mahdollisuuksia puuttua työntekijöiden kohtaamaan syrjintään. Järjestöt esittävät muun muassa yhdenvertaisuussuunnitelmaa koskevan velvoitteen ulottamista myös alle 30 työntekijän työpaikoille ja suunnitelman säännöllistä päivittämistä.
SAK:n Eloranta: Suomi ei kaipaa ostovoimaa kurjistavaa kikyä13.6.2022 15:10:57 EEST | Tiedote
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esitti viikonloppuna ”hyvinvointisopimusta” ja tänään elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ehdottaa suoraan uutta kilpailukykysopimusta.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta: Mitä kokoomuksen hyvinvointisopimus tarkoittaisi?11.6.2022 16:36:04 EEST | Tiedote
Kokoomuksen puoluekokouksessa Kalajoella puhunut Petteri Orpo linjasi puheenvuorossaan tulevien eduskuntavaalien olevan talousvaalien sijaan kotitalousvaalit. Orpo myös lupasi ”työmiljardin” ansiotuloverokevennyksiin ja esitti ”uutta hyvinvointisopimusta”.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme