Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

SAK:n Katja Syvärinen: Pelkkä sähkön hinnan alentaminen ei riitä – ostovoimaa on tuettava laajemmin

Jaa

Nopeasti kohonnut sähkön hinta ja suomalaisten ostovoiman kutistuminen on vaikea yhtälö, jonka ratkaisemiseksi tarvitaan kokonaisuutta, joka kohdistuu hintojen noususta eniten kärsiville, sanoo SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen.

– Korkea sähkön hinta uhkaa suistaa osan suomalaisista taloudelliseen ahdinkoon. Tässä tilanteessa kansalaisten oikeustajuun ei mahdu, jos sähköyhtiöt tekevät ensi talven energiapulassa ennätysmäisiä voittoja, Katja Syvärinen varoittaa.

– Samalla kun kotitaloudet miettivät arjessaan keinoja vähentää sähkön käyttöä ja hallitus toteuttaa erilaisia veroratkaisuja ja tukia, myös sähköyhtiöiden on syytä ottaa oma osuutensa taakasta.

Syvärisen mukaan onkin hyvä, että hallitus käynnistää sähköntuottajille tulevan windfall-veron valmistelun.

Hän muistuttaa, että vaikka sähkön hinnan nousu tuntuu kaikkien kukkarossa, moni suomalainen selviää kohonneesta sähkölaskusta kohtuullistamalla kulutustaan.

– Nyt on tärkeää, että ne saavat apua, jotka sitä todella tarvitsevat. Tuet pitää toteuttaa niin, että kansalaiset ymmärtävät niiden kohdistuvan nimenomaan sähkölaskuun. Kyse on Putinin sodasta ukrainalaisia vastaan ja energiasodasta EU:ta vastaan.

Sähkön hinnan ohella suomalaisia huolestuttaa ostovoiman heikkeneminen. Huhti–kesäkuussa palkansaajien reaaliansiot laskivat 4,6 prosenttiyksikköä.

– Energiaa ei pidä käyttää vain sähkön hinnan alentamiseen.

Syvärisen mukaan hallituksen on aikailematta etsittävä keinoja suomalaisten ostovoiman parantamiseksi. Budjettiesityksessä oli jo joitakin tähän tähtääviä keinoja, kuten päivähoitomaksujen alentaminen ja työttömyysturvan lapsikorotuksen nostaminen.

– Yksi varteenotettava keino olisi siirtää kilpailukykysopimuksessa sovitut sosiaaliturvamaksut takaisin työntekijältä työnantajan maksettavaksi.

Katja Syvärinen on erityisen huolissaan vastentahtoista osa-aikatyötä tekevien työntekijöiden toimeentulosta.

– Hallitus on jo aiemmin luonnostellut leikkausta pienimpiin työttömyyspäivärahoihin muuttamalla ansioturvan työssäoloehtoa. Tämä iskee moneen osa-aikatyötä tehneeseen, jos hän joutuu työttömäksi. Toisella kädellä siis leikataan, vaikka työttömyysturvaan esitetään myös lapsikorotuksia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme