Työeläkevakuuttajat Tela

Salaisuuksien jäljillä -videosarjan toinen jakso: Mitä tapahtui koulutuksen ihmemaalle?

Jaa

Työeläkevakuuttajat Telan Salaisuuksien jäljillä -videosarja sukeltaa toisessa jaksossa koulutustason mysteeriin. Suomi ei ole enää koulutuksen ihmemaa. Takana on itse asiassa kaksikymmentä menetettyä vuotta.

Suomi on pudonnut OECD-maiden koulutuskärjestä ja lähestyy jo Chileä. Suunnanmuutos vaatii pikaisia toimia. Telan yhteiskuntavaikuttamisen päällikkö Janne Pelkonen haastattelee opetus- ja kulttuuriministeriön neuvottelevaa virkamiestä Aleksi Kaleniusta, jonka mielestä paluu huipulle ei ole mahdotonta.

Miksi Suomi tippui kärjestä? Miten paluu huipulle tehdään ja kuinka kiire meillä on? Mistä kaikesta koulutustason nostamisessa on kyse? Video katsottavissa alla ja Telan YouTube-kanavalla.

Ratkaisut ovat Kaleniuksen mukaan sinällään yksinkertaisia. Lisätään korkeakoulutuksen aloituspaikkoja ja saadaan paikat mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön.

”Eli ei moninkertaista koulutusta, jossa ihmiset aloittavat monta tutkintoa, mutta eivät suorita niitä kaikkia ja osa ihmisistä jää rannalle. Meitä on monta vuotta vaivannut hakijasuma, jossa ihmiset jonottavat sisään korkeakoulujen porteilla”, kuvaa Kalenius taustoittavassa jutussa.

Eduskunnan sivistysvaliokunta on muistuttanut, että viimeistään 2040 tavoitteen tulisi olla, että 25–34-vuotiaiden ikäryhmästä jopa 70 prosenttia olisi korkeakoulutettuja. Tavoitteeseen on matkaa. 

”Suomessa päätettiin 1950-60-luvuilla, että lähdetään tavoittelemaan kansainvälistä eturintamaa. Muutamassa kymmenessä vuodessa tultiin siihen, että suomalaiset nuoret olivat maailman koulutetuimpia. Valitettavasti kävi niin, että sen jälkeen edistystä ei ole tapahtunut tarpeeksi”, sanoo Kalenius.

Jutussa koulutusteemaa kommentoi myös Telan Suvi-Anne Siimes:

”Ikääntyvässä yhteiskunnassa myös nuorilla ikäluokilla pitää olla oikeus aiempaa korkeampaan koulutustasoon. Siinäkin on kyse sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta”, Siimes sanoo.

Pelkonen selvittää videosarjassa Suomen hyvinvoinnin suuria arvoituksia. Sarja pureutuu tekijöihin, jotka vahvistavat tai murtavat paitsi suomalaista eläkejärjestelmää myös koko hyvinvointivaltiota. Mitä me kuluttajina emme näe alustatyössä? Minne vauvat katosivat? Miksi Suomi ei houkuttele?

Sarjan ensimmäinen osa julkaistiin alkukesästä ja loput osat julkaistaan syksyn 2022 aikana.

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Janne Pelkonen Salaisuuksien jäljillä: Mitä tapahtui koulutuksen ihmemaalle?

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työeläkevakuuttajat Tela
Salomonkatu 17 B
00100 Helsinki

https://www.tela.fi/

Työeläkevakuuttajat Tela on kaikkien Suomessa toimivien työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestö. Telan jäseninä ovat kaikki lakisääteistä työeläketurvaa hoitavat työeläkevakuuttajat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkevakuuttajat Tela

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme