Sallan kunta ja matkailu

Salla alkaa valmistella oman kansallispuiston perustamista

Jaa

Sallan kunnanhallitus päätti maanantaina 25. helmikuuta, että kunta alkaa valmistella oman kansallispuiston perustamista Sallatunturiin. Kunnanhallitus valtuutti kunnanjohtaja Erkki Parkkisen valmistelemaan asiaa Ympäristöministeriön, Metsähallituksen ja muiden yhteistyötahojen kanssa.

Sallatunturi. Kuva: Kristof Göttling
Sallatunturi. Kuva: Kristof Göttling

Kansallispuisto perustettaisiin Sallatunturin matkailukeskuksen läheisyyteen. Alueella on jo nyt luonnonsuojelulain mukainen suojelualue (vanhojen metsien suojelualuetta ja Natura-aluetta), pinta-alaltaan yli 10 000 hehtaaria ja lisäksi muita valtion omistamia maita.

- Kyseessä on käytännössä alueiden suojelustatuksen muuttaminen. Maa-alueet ovat jo nyt pitkälti valtion omistuksessa. Merkittäviä rakentamisinvestointeja ei juurikaan tarvita, sillä luontokeskuskin on jo käytännössä olemassa kunnan omistamassa Sallan Poropuistossa. Siellä sijaitsee jo nyt Metsähallituksen näyttelyosasto ja muita toimitiloja, ohjelmapalveluyrityksen ja kahvila- ja ravintolatoimintojen lisäksi, kunnanjohtaja Erkki Parkkinen kertoo.

Idea kansallispuiston perustamisesta ei ole uusi. Siitä on keskusteltu epävirallisesti jo vuosia. Parkkinen tietää keskustelujen perusteella, että edellytykset kansallispuiston perustamiseen ovat suojeluarvojen puolesta kirkkaasti olemassa.

Kunnanhallitus oli kansallispuiston perustamisesta yksimielinen ja pitää sitä erittäin myönteisenä asiana Suomen kovinta vauhtia kasvavalle Sallan matkailulle. 

- Kansallispuisto olisi matkailualueen kyljessä eli se tukisi erinomaisesti Sallan luontoon perustuvaa kansainvälistä matkailua. Se olisi helposti saavutettavissa ja vahvistaisi matkailun ympärivuotisuutta. Jo tällä hetkellä ovat käyntimäärät Metsähallituksen laskentamittausten ja arvioiden mukaan kyseessä olevilla Sallatunturin valtion suojelu- ja virkistyskäyttöalueilla yhteensä noin 76000 (51000+25000) kävijää vuodessa (2018). Määrä ylittää selvästi monien jo olemassa olevien puistojen kävijämäärät, Parkkinen toteaa.

Mikä parasta, uusi perustettava kansallispuisto rajoittuessaan Sallan matkailukeskukseen, missä ovat valmiina laadukkaat majoitus-, ravintola-, ohjelma- ja monipuoliset liikuntapalvelut, olisi kokonaisuus joka vastaa kunnanjohtaja Parkkisen mukaan myös Metsähallituksen luontopalvelujen tutkimuksiin perustuvaa selkeää linjausta toimivista ja kehitettävistä luontomatkailukokonaisuuksista.

- Sallan kansallispuiston kohdalla toteutuisi myös Fennoscandian vihreän vyöhykkeen eli Green Beltin tavoitteet rajat ylittävistä suojelualuekokonaisuuksista, mitä Suomi osaltaan pyrkii edistämään. Tämä osaltaan antaa tukea kansallispuiston perustamiselle,  toteaa kunnanjohtaja Parkkinen.

Kansallispuiston perustamisesta tehdään ensimmäiseksi kattava toteutettavuusselvitys yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Selvitys on osa mittavaa Gateway to National Parks -hanketta. Siinä selvitetään muun muassa paikkakunnan eri tahojen tahtotila kansallispuiston perustamisesta. Alustavasti tahtotila on selkeän myönteinen.

Virallinen valmistelua koskeva aloite tehdään asiassa Ympäristöministeriölle heti ja tavoitteena on saada kattava perustamiseen liittyvä toteutettavuusselvitys valmiiksi ensi syksyyn mennessä. Näin mahdollistuu kansallispuiston perustamispäätös jo hyvinkin nopealla aikataululla.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Erkki Parkkinen
kunnanjohtaja
puh. 0400-393987
email: erkki.parkkinen@salla.fi

Kuvat

Sallatunturi. Kuva: Kristof Göttling
Sallatunturi. Kuva: Kristof Göttling
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sallan kunta ja matkailu
Sallan kunta ja matkailu
PL 28, Postipolku 3
98901 Salla

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sallan kunta ja matkailu

Sallan Rykimäviikko siivittää Ei tapahdu mitään -viikkoon3.9.2019 11:49:20 EESTTiedote

Sallan Rykimäviikko on sekä poro- että ihmisasukkaille odotettua aikaa. Luonnon upeat puitteet syksyn ruskan ja pimenevien iltojen myötä tuovat porojen rykimäaikaan vuosittain odotetun tunnelman. Sallan Rykimäviikon ohjelmaan kuuluvat runsaan musiikkitarjonnan lisäksi luontoon ja paikalliskulttuuriin pohjautuvat ohjelmat. Ei tapahdu mitään -viikolla voidaan rauhoittua leväten maastosta löytyvillä riippumatoilla tai keinutuoleissa ihaillen talveen valmistuvaa luontoa.

Viileä sää jouluilolla vastaan Sallassa16.7.2019 14:57:35 EESTTiedote

Villavaatteet roikkuvat esillä joulukoristeiden vieressä, tonttulakkipäiset touhuajat kipittävät kiireisesti tapahtumapaikasta toiseen ja kaikuvatpa joulusäveletkin huulilta innostuneiden kävelijöiden korviin. Vain lumi puuttuu, ja kuusentaimetkin ovat vielä istutusta vailla. Kyse on sallalaisesta ÄinPäin-päivästä, jossa jouluteemalla hyödynnetään viileää, mutta valoisaa, keskikesän säätä myöhäisillan kylätapahtumassa.

Matkailun kova kasvu jatkuu Sallassa - kasvuluvut jälleen Suomen suurimpia11.2.2019 10:09:48 EETTiedote

Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät viime vuonna Sallassa hurjat 42,8 prosenttia. Kotimaisten yöpymiset pysyivät lähellä edellisvuoden tasoa, kasvua kirjattiin noin prosentti. Yhteensä rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat Sallassa viime vuonna 11,1 prosentilla ja yöpymisiä kirjattiin yhteensä 138 000. Kasvuluvut ovat jälleen Suomen suurimpia, koko Lapissa matkailu kasvoi 3 prosenttia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme