Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Salmonellaepidemiaa selvitetään Helsingissä Kivelän monipuolisessa palvelukeskuksessa ja Auroran sairaalassa

Jaa

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut ja epidemiologinen toiminta selvittävät salmonellaepidemiaa ja sen yhteyttä ruokailuun Kivelän monipuolisessa palvelukeskuksessa ja Auroran sairaalassa. Oireet ovat alkaneet 27.5–10.6. välisenä aikana. Tällä hetkellä sairastuneita on tiedossa kymmenen. Kahdeksalta sairastuneelta on löytynyt ulostenäytteistä Salmonella Newport -bakteeri. Sairastuneiden oireina on ollut oksentelu ja ripuli.

Kivelän monipuolisen palvelukeskuksen ja Auroran sairaalan ruoat valmistetaan Kivelän ravintokeskuksessa. Ympäristöpalvelut on tarkastanut Kivelän ravintokeskuksen keittiötilat maanantaina 11.6.2018. Ravintokeskuksen tiloissa ja toiminnassa ei havaittu huomautettavaa.

Ympäristöpalvelut ja epidemiologinen toiminta keräävät lisätietoa parhaillaan potilasnäyttein sekä kyselytutkimuksella. Raaka-aineista on otettu näytteitä ja niissä ei todettu Salmonellaa. Epäillyltä tartunta-ajalta ei ole saatavilla ruokanäytteitä, joten mahdollista ruokamyrkytyksen aiheuttajaa selvitetään kyselytutkimuksella.

Osastojen henkilökuntaa on ohjeistettu käsihygienian ja kosketusvarotoimien osalta.

Ravintokeskus toimittaa ruoat Kivelän sairaalaan, Auroran sairaalaan, Kivelän sairaalan henkilöstöravintola Anna & Erikiin, päiväkoti Kivelään ja Vaahteraan, päivätoimintayksikkö Ilonpilkkeeseen jaMunkkiniemen palvelutaloon. Henkilöitä, jotka ovat ruokailleet edellä mainituissa paikoissa, eivätkä vielä ole ilmoittaneet sairastumisestaan, pyydetään ottamaan yhteyttä epidemiologiseen toimintaan 18.–21.6 klo 12–14, puh 09 31047846.

Ympäristöpalvelut ja epidemiologinen toiminta seuraavat tilannetta ja tiedottavat tarvittaessa.

Salmonella

Salmonella leviää yleensä ulosteella saastuneen elintarvikkeen välityksellä, mutta se voi tarttua myös ihmisestä toiseen. Tartunta henkilöstä toiseen on mahdollinen, mikäli käsihygienia on puutteellinen. Salmonellan itämisaika on yleisimmin 6–72 h, mutta voi olla myös pidempi. Ripulioireet kestävät 4-10 päivää. Kaikki tartunnan saaneet eivät saa oireita.

Lisätietoja salmonellasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen www-sivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/bakteeritaudit/salmonella

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Elintarvikehuoneistoa koskevat asiat:

Riikka Åberg, elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö
puh. 09 310 32010
riikka.aberg@hel.fi

Sairastuneita koskevat asiat:

Hannele Kotilainen, ylilääkäri, tartuntataudeista vastaava infektiolääkäri
puh. 09 310 51 217 / 050 57 29 550 (klo 9-16)
hannele.kotilainen@hel.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 15.2.201915.2.2019 16:34:22Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-02-15_Ylja_3_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 1.3.2019 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme