Salon kaupunki

Salon kaupungin tilinpäätös 2018

Jaa

Vuosi 2018 oli Salossa uusien avauksien vuosi. Tilinpäätöksen alijäämä tuo haasteita seuraavaksi pariksi vuodeksi.

Keväällä 2018 hyväksytylle Salon kaupunkistrategialle asetettiin kaksi tavoitetta: hyvinvoiva kuntalainen ja vetovoimainen kasvukaupunki. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää sekä lisää työpaikkoja että asukkaita samalla kun on huolehdittava kaupungin pitovoimasta.

Lounais-Suomen positiivinen rakennemuutos sekä koko Suomen kasvava talous näkyvät jo kaupungin työllisyysluvuissa. Vuoden 2018 joulukuun lopussa työttömyysaste oli 11,7, kun se vuoden 2017 joulukuussa oli 14,2 prosenttia. Asukasluvun useamman vuoden kestänyt lasku ei ole taittunut. Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan Salon kaupungin ennakkoväkiluku oli vuoden 2018 lopussa 52 332, jossa oli vähennystä 682 edellisvuoteen verrattuna. Pudotus on suurin sitten vuoden 2011.

Kärkihankkeet ja älykäs Salo

Strategisten tavoitteiden saavuttamista tukevat konkreettiset, strategiaan kirjatut kärkihankkeet. Kärkihankkeita on yhteensä kymmenen, joista osa keskittyy kaupungin palvelujen sekä toimintojen kehittämiseen ja osa elinkeinoelämän sekä laajemmin kaupungin elinvoiman vahvistamiseen.

Kärkihankkeista eniten julkisuudessa on ollut Tunnin juna –ratahanke, jossa kaupunki on ollut aktiivisesti mukana koko vuoden 2018 haluten varmistaa, että hanke tulee osaksi seuraavaa hallitusohjelmaa ja Salo tätä kautta osaksi 1,5 miljoonan asukkaan työssäkäyntialuetta.

Vuoden 2017 keväällä toimintansa aloittanut Salo IoT Campus on viimeistään nyt Valmet Automotiven akkutehtaan sijoittumisen myötä osoittautunut oikeaksi, elinvoimaamme kasvattavaksi ja merkittäväksi strategiseksi kärkihankkeeksi.

Marraskuussa 2018 kaupunki kertoi kahdesta älykaupunkihankkeesta. Toisessa kumppaneina ovat Someron kaupunki, Lounea Oy, Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto ja Salon seudun ammattiopisto. Hankkeen keskiössä on kaupunkitilasta digitaalisesti kerättävä tieto ja sen hyödyntäminen esimerkiksi erilaisissa mobiilisovelluksissa. 

Kansainvälisen ulottuvuuden älykaupunkitavoitteisiin tuo Salon kaupungin, Lounean ja Huawei Technologies’n allekirjoittama aiesopimus älykaupunkihankkeesta, jonka tavoitteena on luoda toimiva älykaupunkikonsepti Salon kokoisille kaupungeille.

Verotulojen negatiivinen kehitys suurin syy alijäämälle

Kuluvan vuoden ja vuoden 2020 talousarviovalmistelun haasteet käyvät hyvin ilmi tilinpäätöksen luvuista. Kaupunki teki vuonna 2018 poikkeuksellisen 14,8 miljoonan euron alijäämän. Salon kaupungin kohdalla vuosia jatkunut negatiivinen väestönkehitys realisoitui noin 15 miljoonaa euroa suunniteltua pienempänä verokertymänä. Verotulojen negatiivinen kehitys vuonna 2018 oli olennaisin syy vuoden alijäämäiseen tulokseen. Kesken vuotta ei taloutta pystytty enää tasapainottamaan vastaamaan tulotasoa, koska verotuksen tilannetieto muuttui olennaisesti kesken vuotta.

Vuonna 2019 talous tulee palauttaa kestävälle tasolle ja tasapainottaa menojen kehitys vastaamaan tulojen kehitystä. Säästötoimenpiteiden valmistelu on aloitettu ja säästötarve kuluvalle vuodelle tarkentuu lähiaikoina.   Valmistelu tuodaan poliittiseen keskusteluun ja päätöksentekoon huhtikuun aikana.

Vuonna 2018 toimintatuloja kertyi 53,5 miljoonaa euroa ja kuluja kirjattiin 338,7 miljoonaa euroa. Toimintatulot kasvoivat 0,2 miljoonaa euroa ja toimintamenot 4,5 miljoonaa euroa eli 1,3 % edelliseen vuoteen verrattuna. Toimintamenojen kasvu on erittäin maltillinen verrattuna yleiseen hintataso- ja kustannuskehitykseen.

Edellisten vuosien aikana menojen kehitykseen on vaikuttanut erikoissairaanhoidon kustannusten kasvu, mutta vuonna 2018 erikoissairaanhoidon kustannukset poikkeuksellisesti laskivat 1,8 miljoonaa euroa. Pitkäjänteinen Salon terveyspalvelujen kehittämistyö on tuottanut tuloksia: potilaat hoidetaan oikea-aikaisesti oikeassa paikassa. Erikoissairaanhoidon vuodeosastopäivät ja poliklinikkakäynnit sekä siirtoviivemaksut vähenivät.

Kaupungin vuosikate oli 2,0 miljoonaa euroa plussalla. Kun poistot ja arvonalennukset ovat 17,4 miljoonaa niin kaupungin talous ei ollut tasapainossa. Kaupungin taseen ylijäämä on 14,1 miljoonaa euroa eli 270 euroa per asukas ja koko konsernin taseen ylijäämä 38,4 miljoonaa euroa eli 733 euroa per asukas.

Kaupungissa työskenteli vuoden 2018 lopulla 3 663 (3 501, v. 2017) henkilöä. Vakinaisen henkilöstön määrä joulukuun lopussa oli 2 922 henkilöä, määräaikaisen henkilöstön 173 henkilöä ja sijaisten 473 henkilöä. Edellisvuoden samaan ajankohtaan verrattuna kasvu oli suurinta sijaisten osalta.

Investointeja rahoitettiin 16,2 miljoonaa euroa. Suurin vuonna 2018 valmistunut infra-investointi oli uuden katuyhteyden rakentaminen Tupurista mt 110:lle. Yhteys avasi kokonaan uuden yhteyden Tupurin asuntoalueelta mt 110 pitkin pääkaupunkiseudun suuntaan, kt 52 etelään tai keskusta-alueen eteläisen osan palveluihin kuten Salon lukiolle tai sairaalaan.

Kaupungin lainakanta kasvoi 10,7 miljoonaa euroa vuoden aikana. Lainamäärä vuoden lopussa on 98,2 miljoonaa euroa ja lainaa per asukas on yhteensä 1 876. Koko konsernin lainakanta kasvoi 8,7 miljoonaa euroa vuoden aikana ja lainaa per asukas on yhteensä 3 130. Maan kuntien keskimääräinen kaupungin lainakanta oli vuoden 2017 tunnuslukujen perusteella 2 941 euroa ja konsernin 6 314 euroa per asukas, joten kaupungin lainakanta on edelleen hyvin maltillinen.

Kaupunginhallitus käsittelee tilinpäätöstä maanantaina 25. maaliskuuta. Kaupunginvaltuuston käsittelyyn tilinpäätös etenee kesäkuussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaupunginjohtaja Lauri Inna, 044 778 2001, lauri.inna@salo.fi

Talousjohtaja Anna-Kristiina Järvi, 044 778 2201, anna-kristiina.jarvi@salo.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Salon kaupunki
Salon kaupunki
Tehdaskatu 2
24101 SALO

02 7781 (vaihde)http://www.salo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Salon kaupunki

Salo esitteli älykaupunkihankettaan Lontoossa12.4.2019 12:30:00 EESTTiedote

Salon kaupunginjohtaja Lauri Inna kutsuttiin Lontoossa järjestettyyn Smart to Future Cities -tapahtumaan kertomaan kiinnostusta herättäneestä älykaupunkihankkeesta. Salon käynnissä oleva hanke pääsi kansainvälisessä tapahtumassa kovaan sarjaan, sillä muut esitellyt älykaupunkihankkeet tulivat muun muassa Taipeista, Hampurista, Edinburghistä ja Liverpoolista. Kaupunginjohtaja kertoi puheessaan Salon tavoitteesta kehittyä Suomen älykkäimmäksi kaupungiksi. Nyt alkuvaiheessa Salossa ollaan muun muassa pilotoimassa Wifi 6 –standardiin perustuvaa maailman nopeinta langatonta verkkoa. Hankkeelle on jo haettu EU-rahoitusta ja hankkeen toteuttaa paikallinen tietoliikenneyritys Lounea Huawein teknologialla. - Toimiva teknologia ja strateginen kumppanuus ovat hankkeen onnistumisen ehdottomia edellytyksiä. Olemme paitsi Suomen tasolla myös globaalisti tarkasteltuna edistyksellisiä, mistä hyötyvät suoraan kaupunkilaiset. Salon noteeraaminen globaalissa älykaupunkiverkostossa on osoitus siitä, että

Salo Cyber Talks -seminaari: Suomella ei ole varaa hukata mahdollisuuttaan kyberturvallisuuden kärkimaana29.1.2019 15:30:00 EETTiedote

Salo IoT Campukselle kokoontui tänään lähes 200 elinkeinoelämän, koulutuksen ja ky-berturvallisuuden asiantuntijaa pohtimaan kyberturvallisuuden mahdollisuuksia Suo-melle Salon kaupungin järjestämässä Cyber Talks -seminaarissa. Lopputulos seminaa-rista oli selvä: puheenvuoroissa painotettiin, että pysyäkseen kehityksen kärjessä Suomi tarvitsee lisää alan osaajia elinkeinoelämään ja julkiselle sektorille. Kyberturval-lisuus pitää nähdä voimavarana, jonka osaaminen tuo Suomelle uusia mahdollisuuksia niin osaamisklusterina kuin taloudellisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme