Varsinais-Suomen ELY-keskus

Salossa Teijon kansallispuistossa sijaitsevasta Kirjakkalan ruukkialueesta tehty uusi rakennussuojelupäätös

Jaa

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tehnyt päätöksen Kirjakkalan ruukin rakennussuojeluasiassa, joka otettiin vireille ELY-keskuksen omasta aloitteesta rakennusperinnön suojelusta annetun lain (rakennusperintölaki, 498/2010) mukaisena asiana 18.12.2014. Kohde on jo vuonna 1994 suojeltu valtion omistamien rakennusten suojelusta annetun asetuksen (480/1985) nojalla. Uuden suojelupäätöksen myötä on ollut tarkoitus määrittää kohteelle suojelumääräykset. Vireilleotto on koskenut asetussuojeltua kohdetta kokonaisuudessaan.

Vanhempi päärakennus Patruuna, Kirjakkalan ruukki. © Mia Puotunen
Vanhempi päärakennus Patruuna, Kirjakkalan ruukki. © Mia Puotunen

Prosessin aikana on kuultu Museovirastoa, Salon kaupunkia, kiinteistön ja rakennusten omistajaa ja haltijaa sekä naapureita. Myös Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Liikenne ja infrastruktuuri -vastuualueja patoturvallisuusviranomaisena toimiva Kainuun ELY-keskus ovat antaneet asiassa lausunnon. 

Kirjakkalan ruukille suojelumääräyksiä pihapiirin, padon, rakennusten ja kiinteän sisustuksen säilyttämisestä  

Suojelu tarkentuu uuden päätöksen myötä, sillä vanhassa asetussuojelupäätöksessä ei ole ollut varsinaisia suojelumääräyksiä. Uusi suojelupäätös koskee Ruukinkartanoa eli Insinööritaloa, työväenasuintalo Kjällman/Laaksoa, työväenasuintalo Palotaloa, vanhempaa päärakennusta Patruunaa, viljamakasiinia, Hamarijärvenpatoa (Kirjakkalan pato) ja ruukkialuetta.Suojelu kohdentuu em. rakennusten ulkoarkkitehtuuriin ja rakennusrunkoon. Insinööritalon ja Patruunan osalta suojelu kohdentuu myös huonetilajaon pääpiirteisiin. Patruunan, Insinööritalon, Patotalon ja Kjällman/Laakson osalta suojelutarve kohdentuu lisäksi kiinteään sisustukseen, kuten alkuperäisiin tulisijoihin. 

Kirjakkalan ruukki on merkittävä osa Suomen elinkeino- ja taloushistoriaa teollisuus- ja kulttuurihistoriallisesti merkittävänä kohteena. Ruukin pihapiiri ja säilyneet rakennukset ilmentävät 1600-luvulla alkaneen vuorielinkeinon vaikutusta lounaissuomalaiseen maaseutumaisemaan ja ruukkiyhdyskunnalle tyypillistä rakennettua ympäristöä. Kirjakkalassa on tunnistettavissa ruukkikylän hierarkkisesti jäsennelty rakenne ja rakennustyypit varsinaisia tuotantorakennuksia lukuun ottamatta. Pajarakennusten jäänteillä on kuitenkin teollisuusarkeologista merkitystä. Alkuperäisen kaltaisena säilynyt patorakenne kuvaa varhaisen vesivoimantuoton tekniikkaa. Asuin- ja talousrakennukset edustavat rakennusajalleen ja ruukkikylälle tyypillistä, yksinkertaisen arvokasta rakentamista ja niiden ominaispiirteet ovat hyvin säilyneet. Rakennusten sisätiloissa on hahmotettavissa pääosin 1700- ja 1800-luvulle ominaisia tilajakoja ja materiaaleja. 

Kirjakkalan ruukilla on maakunnallista merkitystä alueensa keskeisenä talous- ja sosiaalihistoriallisena ympäristönä. Lähellä sijaitsevien Teijon ja Mathildedalin ruukkikylien kanssa Kirjakkala muodostaa merkittävän kokonaisuuden, joka kuvaa suomalaisen metallinjalostuksen kehitysvaiheita ja ruukkiyhteisöjen rakennusperintöä. 

Lisätietoja 

ylitarkastaja Reetta Katila, p. 0295 022 820 

ylitarkastaja Kirsti Virkki, p. 0295 022 965 

Avainsanat

Kuvat

Vanhempi päärakennus Patruuna, Kirjakkalan ruukki. © Mia Puotunen
Vanhempi päärakennus Patruuna, Kirjakkalan ruukki. © Mia Puotunen
Lataa
Insinööritalo, Kirjakkalan ruukki. © Mia Puotunen
Insinööritalo, Kirjakkalan ruukki. © Mia Puotunen
Lataa
Pato, Kirjakkalan ruukki. © Mia Puotunen
Pato, Kirjakkalan ruukki. © Mia Puotunen
Lataa
Viljamakasiini, Kirjakkalan ruukki. © Kirsti Virkki
Viljamakasiini, Kirjakkalan ruukki. © Kirsti Virkki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

ELY-keskus ja kaupungit sitoutuneet parantamaan yhdessä kantatien 43 liikenneturvallisuutta2.12.2022 09:10:35 EET | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on keskustellut Uudenkaupungin ja Laitilan kaupunkien kanssa kantatien 43 liikenneturvallisuuden parantamisesta Kalannin ja Kodjalan välillä. Kaikki osapuolet ovat sitoutuneet yhteistyössä parantamaan tien liikenneturvallisuutta. Puuttuvan jalankulku- ja pyöräilyväylän rakentaminen on merkittävin liikenneturvallisuutta parantava toimenpide, mutta sen toteuttamista joudutaan vielä odottamaan.

I oktober hade Egentliga Finland en liten nedgång i arbetslösheten, men efterfrågan på arbetskraft minskade22.11.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Vid Egentliga Finlands arbets­ och näringsbyrå fanns i slutet av oktober 19 500 arbetslösa arbetssökande. I oktober brukar antalet arbetslösa vanligen minska jämfört med september och denna gång minskade det med 300 personer. Jämfört med året innan har antalet arbetslösa minskat med 1 200 personer (6 %), dvs. långsammare än i hela landet generellt (10 %). I Egentliga Finland minskade antalet permitterade med 400 (22 %) personer jämfört med året innan. I slutet av oktober var andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften i Egentliga Finland 8,5 %, vilket är 0,5 procentenheter mindre än året innan. Därmed var andelen arbetslösa av arbetskraften något mindre än i hela landet (8,8%). I oktober var antalet arbetslösa mindre än året innan i alla andra ekonomiska regioner i Egentliga Finland förutom Nystadsregionen. Jämfört med året innan fanns den största skillnaden i Åbo ekonomiska region (­8 %). I Nystadsregionen ökade arbetslösheten klart (+24 %). Den högsta arbetslöshetsgraden fanns

Varsinais-Suomen työttömyys tippui hieman lokakuussa mutta työvoiman kysyntä laskussa22.11.2022 08:00:00 EET | Tiedote

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli lokakuun lopussa 19 500 työtöntä työnhakijaa. Lokakuun aikana työttömien määrä tippuu yleensä syyskuuhun verrattuna ja tällä kertaa määrä laski 300 hengellä. Vuotta aiemmasta on työttömien määrä vähentynyt 1 200 henkilöllä (6 %) eli hitaammin kuin koko maassa yleisesti (10%). Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä aleni 400 (22%) henkilöllä verrattuna vuodentakaiseen. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli lokakuun lopussa Varsinais-Suomessa 8,5% eli 0,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Näin työttömien osuus työvoimasta oli hieman pienempi kuin koko maassa (8,8 %). Lokakuussa työttömiä oli Vakka-Suomea lukuun ottamatta kaikissa muissa Varsinais-Suomen seutukunnissa vähemmän kuin vuotta aiemmin. Suurin ero vuotta aiempaan oli Turun seutukunnassa (-8%). Vakka-Suomessa määrä kasvoi selkeästi (+24%). Työttömyysaste oli korkein Turun seutukunnassa (8,8%) sekä Turun kaupungissa (11,4%). Pienin työttömyysaste oli Turunm

ELY-keskus ei määrännyt rakennusperintölain mukaista vaarantamiskieltoa Raisiossa sijaitsevaa ns. Harkko-rakennusta ja viereistä asuinkerrostaloa koskevassa rakennussuojeluasiassa14.11.2022 11:51:24 EET | Tiedote

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tehnyt 31.10.2022 päätöksen, että se ei määrää vaarantamiskieltoa Raision kaupungissa Nallinkadulla sijaitsevaa entistä kunnan-/kauppalantaloa eli ns. Harkko-rakennusta (680-3-3014-4) ja viereistä kunnan virkailijoiden asuinkerrosta-loa (680-3-3017-2) koskevassa rakennussuojeluasiassa. Raisio-Seura ry esitti huhtikuussa 2022 ELY-keskukselle, että rakennukset määrättäisiin suojeltaviksi rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain (rakennusperintölaki, 498/2010) nojalla. Raisio-Seura esitti myös kohteen määräämistä rakennusperintö-lain mukaiseen vaarantamiskieltoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme