Varsinais-Suomen ELY-keskus

Salossa Teijon kansallispuistossa sijaitsevasta Kirjakkalan ruukkialueesta tehty uusi rakennussuojelupäätös

Jaa

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tehnyt päätöksen Kirjakkalan ruukin rakennussuojeluasiassa, joka otettiin vireille ELY-keskuksen omasta aloitteesta rakennusperinnön suojelusta annetun lain (rakennusperintölaki, 498/2010) mukaisena asiana 18.12.2014. Kohde on jo vuonna 1994 suojeltu valtion omistamien rakennusten suojelusta annetun asetuksen (480/1985) nojalla. Uuden suojelupäätöksen myötä on ollut tarkoitus määrittää kohteelle suojelumääräykset. Vireilleotto on koskenut asetussuojeltua kohdetta kokonaisuudessaan.

Vanhempi päärakennus Patruuna, Kirjakkalan ruukki. © Mia Puotunen
Vanhempi päärakennus Patruuna, Kirjakkalan ruukki. © Mia Puotunen

Prosessin aikana on kuultu Museovirastoa, Salon kaupunkia, kiinteistön ja rakennusten omistajaa ja haltijaa sekä naapureita. Myös Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Liikenne ja infrastruktuuri -vastuualueja patoturvallisuusviranomaisena toimiva Kainuun ELY-keskus ovat antaneet asiassa lausunnon. 

Kirjakkalan ruukille suojelumääräyksiä pihapiirin, padon, rakennusten ja kiinteän sisustuksen säilyttämisestä  

Suojelu tarkentuu uuden päätöksen myötä, sillä vanhassa asetussuojelupäätöksessä ei ole ollut varsinaisia suojelumääräyksiä. Uusi suojelupäätös koskee Ruukinkartanoa eli Insinööritaloa, työväenasuintalo Kjällman/Laaksoa, työväenasuintalo Palotaloa, vanhempaa päärakennusta Patruunaa, viljamakasiinia, Hamarijärvenpatoa (Kirjakkalan pato) ja ruukkialuetta.Suojelu kohdentuu em. rakennusten ulkoarkkitehtuuriin ja rakennusrunkoon. Insinööritalon ja Patruunan osalta suojelu kohdentuu myös huonetilajaon pääpiirteisiin. Patruunan, Insinööritalon, Patotalon ja Kjällman/Laakson osalta suojelutarve kohdentuu lisäksi kiinteään sisustukseen, kuten alkuperäisiin tulisijoihin. 

Kirjakkalan ruukki on merkittävä osa Suomen elinkeino- ja taloushistoriaa teollisuus- ja kulttuurihistoriallisesti merkittävänä kohteena. Ruukin pihapiiri ja säilyneet rakennukset ilmentävät 1600-luvulla alkaneen vuorielinkeinon vaikutusta lounaissuomalaiseen maaseutumaisemaan ja ruukkiyhdyskunnalle tyypillistä rakennettua ympäristöä. Kirjakkalassa on tunnistettavissa ruukkikylän hierarkkisesti jäsennelty rakenne ja rakennustyypit varsinaisia tuotantorakennuksia lukuun ottamatta. Pajarakennusten jäänteillä on kuitenkin teollisuusarkeologista merkitystä. Alkuperäisen kaltaisena säilynyt patorakenne kuvaa varhaisen vesivoimantuoton tekniikkaa. Asuin- ja talousrakennukset edustavat rakennusajalleen ja ruukkikylälle tyypillistä, yksinkertaisen arvokasta rakentamista ja niiden ominaispiirteet ovat hyvin säilyneet. Rakennusten sisätiloissa on hahmotettavissa pääosin 1700- ja 1800-luvulle ominaisia tilajakoja ja materiaaleja. 

Kirjakkalan ruukilla on maakunnallista merkitystä alueensa keskeisenä talous- ja sosiaalihistoriallisena ympäristönä. Lähellä sijaitsevien Teijon ja Mathildedalin ruukkikylien kanssa Kirjakkala muodostaa merkittävän kokonaisuuden, joka kuvaa suomalaisen metallinjalostuksen kehitysvaiheita ja ruukkiyhteisöjen rakennusperintöä. 

Lisätietoja 

ylitarkastaja Reetta Katila, p. 0295 022 820 

ylitarkastaja Kirsti Virkki, p. 0295 022 965 

Avainsanat

Kuvat

Vanhempi päärakennus Patruuna, Kirjakkalan ruukki. © Mia Puotunen
Vanhempi päärakennus Patruuna, Kirjakkalan ruukki. © Mia Puotunen
Lataa
Insinööritalo, Kirjakkalan ruukki. © Mia Puotunen
Insinööritalo, Kirjakkalan ruukki. © Mia Puotunen
Lataa
Pato, Kirjakkalan ruukki. © Mia Puotunen
Pato, Kirjakkalan ruukki. © Mia Puotunen
Lataa
Viljamakasiini, Kirjakkalan ruukki. © Kirsti Virkki
Viljamakasiini, Kirjakkalan ruukki. © Kirsti Virkki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

De prisade handledningarna Från familjeledighet till arbetslivet fortsätter – kostnadsfritt stöd för hemmaföräldrar i Åbo med närregioner erbjuds fortfarande20.9.2022 12:06:00 EEST | Tiedote

De kostnadsfria coachningarna Från familjeledighet till arbetslivet (Perhevapaalta työelämään) fortsätter i Åbo. Coachningarna riktar sig till föräldrar som är familjelediga eller vårdar sina barn hemma. Till skillnad från tidigare uppgifter kan man anmäla sig till coachningarna ända fram till slutet av juni nästa år. I Åbo har det redan i ett drygt år varit möjligt att få coachning som stöder arbetslivet. Man kan också delta från övriga kommuner i Åboregionen.

I augusti minskade arbetslösheten snabbt i Egentliga Finland20.9.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Vid Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrå fanns i slutet av augusti 20 500 arbetslösa arbetssökande. I augusti brukar antalet arbetslösa vanligen minska rejält jämfört med juli och denna gång minskade det med 2 900 personer. Jämfört med året innan har antalet arbetslösa minskat med 2 200 personer (10 %), dvs. långsammare än i hela landet generellt (15 %). I Egentliga Finland minskade antalet permitterade med 700 (34 %) personer jämfört med året innan. I slutet av augusti var andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften i Egentliga Finland 8,9 %, vilket är 1,0 procentenheter mindre än året innan. Därmed var andelen arbetslösa av arbetskraften endast något mindre än i hela landet (9,1 %). I augusti var antalet arbetslösa mindre än året innan i alla andra ekonomiska regioner i Egentliga Finland förutom Nystadsregionen. Jämfört med året innan fanns den största skillnaden i Salo ekonomiska region (-14 %). I Nystadsregionen ökade arbetslösheten klart (+26 %). Den högsta arbetslöshe

Varsinais-Suomen työttömyys supistui elokuun aikana vauhdikkaasti20.9.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli elokuun lopussa 20 500 työtöntä työnhakijaa. Elokuun aikana työttömien määrä tippuu yleensä voimakkaasti heinäkuuhun verrattuna ja tällä kertaa määrä laski 2 900 hengellä. Vuotta aiemmasta on työttömien määrä vähentynyt 2 200 henkilöllä (10 %) eli hitaammin kuin koko maassa yleisesti (15%). Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä aleni 700 (34%) henkilöllä verrattuna vuodentakaiseen. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli elokuun lopussa Varsinais-Suomessa 8,9% eli 1,0 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Näin työttömien osuus työvoimasta oli niukasti pienempi kuin koko maassa (9,1 %). Elokuussa työttömiä oli Vakka-Suomea lukuun ottamatta kaikissa muissa Varsinais-Suomen seutukunnissa vähemmän kuin vuotta aiemmin. Suurin ero vuotta aiempaan oli Salon seutukunnassa (-14%). Vakka-Suomessa määrä kasvoi selkeästi (+26%). Työttömyysaste oli korkein Vakka-Suomessa (9,6%) sekä Turun kaupungissa (12,1%). Pienin työttömyysaste

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme