Aluehallintovirasto

Sammankomstbegränsningarna i Satakunta ändras inte

Dela

Sammankomstbegränsningarna i Satakunta fortgår efter den 24 januari 2021 likadana som de är idag: tillställningar med högst 20 personer tillåts. Smittläget kräver att vi fortsättningsvis är försiktiga på grund av coronaläget i hela landet.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har för att förebygga spridningen av coronavirussmittor den 20 januari 2021 beslutat att hålla sammankomstbegränsningarna i Satakuntaområdet oförändrade. Beslutet påverkades av det epidemiologiska läget i regionen men dessutom bland annat risken av att en ny virusmutation sprids och det nationella epidemiologiska läget. Också Satakuntas regionala samarbetsgrupp rekommenderade att sammankomstbegränsningarna hålls oförändrade.

Inomhus och i avgränsade utomhusområden kan offentliga tillställningar och allmänna sammankomster för högst 20 personer ordnas. Om offentliga tillställningar och allmänna sammankomster ordnas inom de tillåtna gränserna måste man i dem följa Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar för att förhindra coronavirussmitta. Där finns till exempel följande anvisningar: 

  • Se till att det är möjligt att hålla säkert avstånd om 1–2 meter mellan deltagarna eller sällskapen.
  • I situationer där det kan uppstå köer ska man påminna och hjälpa deltagarna att hålla säkert avstånd.
  • Arrangören ska anvisa deltagarna om god handhygien och erbjuda möjlighet att rengöra händerna.

Beslutet som meddelades i dag är i kraft 24.1–23.2.2021.

Vår meddelade sammankomstbegränsning gäller offentliga tillställningar såsom marknader, konserter och idrottsmatcher med publik. Vår behörighet omfattar inte privata tillställningar, såsom fester, eller kontinuerlig serviceverksamhet, såsom butiksverksamhet, eller myndighetsmöten.

Satakunta sjukvårdsdistrikt och kommunerna har gett rekommendationer för bland annat användningen av munskydd och ordnande av tillställningar och serviceverksamhet som inte omfattas av regionförvaltningsverkets förelägganden.

För att tygla det epidemiologiska läget är det viktigt att var och en agerar på ett ansvarsfullt sätt. Genom att bete oss ansvarsfullt och följa både bestämmelserna och rekommendationerna kan vi tillsammans se till att sjukdomsläget inte förvärras.

Mer information:

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finlands beslut 20.1.2021 (pdf) 

Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar för att förebygga coronasmitta (minedu.fi)

Satakunta sjukvårdsdistrikt (satasairaala.fi, på finska)

Svar på vanliga frågor / coronavirus (rfv.fi)

Rådgivning för evenemangsarrangörer:

  • tfn 0295 016 666 (mån-fre kl. 8-11.30 och 12.30-16)
  • e-post: koronainfo(at)avi.fi

Mediakontakt:

  • Mikael Luukanen, överdirektör, tfn 0295 018 092, mikael.luukanen(at)rfv.fi
  • Heikki Mäki, direktör, tfn 0295 018 094, heikki.maki(at)rfv.fi

Nyckelord

Kontakter

Om

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Följ Aluehallintovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum