Aluehallintovirasto

Sammankomstbegränsningarna i Satakunta hålls oförändrade

Dela

Sammankomstbegränsningarna som är i kraft i Satakunta hålls oförändrade över årsskiftet.

För att förebygga spridningen av coronasmittor har Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland beslutat den 16 december 2020 att förlänga de tidigare meddelade sammankomstbegränsningarna i Satakunta.

Inomhus och i avgränsade utomhusområden kan offentliga tillställningar och allmänna sammankomster för högst 20 personer ordnas. Om offentliga tillställningar och allmänna sammankomster ordnas inom de tillåtna gränserna ska man i dem följa Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar för att förhindra coronavirussmitta. Där instrueras man bland annat att:

  • se till att det är möjligt att hålla säkra avstånd om 1–2 meter mellan deltagare eller sällskap.
  • i situationer där det kan uppstå köer påminna och hjälpa deltagarna att hålla säkra avstånd.
  • arrangören ska vägleda deltagarna gällande god handhygien och ge möjlighet att rengöra händerna.

Beslutet som meddelades i dag är i kraft 24.12.2020–23.1.2021. Det tidigare meddelade beslutet är i kraft till och med 23.12.2020.

Ansvarsfullt agerande krävs av alla

För att tygla det epidemiologiska läget är det viktigt att var och en agerar på ett ansvarsfullt sätt. Genom att ta ansvar och följa bestämmelserna kan vi tillsammans se till att sjukdomsläget inte förvärras. Vi poängterar att det dessutom är viktigt att följa kommunernas och sjukvårdsdistriktens rekommendationer.

Om smittläget snabbt försämras i Satakunta kan respektive kommun besluta om lokala sammankomstbegränsningar som är striktare än de begränsningar som regionförvaltningsverket har meddelat. Kommunen kan också besluta att stänga sina lokaler och ge rekommendationer för privata tillställningar och att munskydd ska användas. Också sjukvårdsdistriktet kan ge rekommendationer för sitt område. Om det behövs striktare sammankomstbegränsningar i flera kommuners områden eller i ett helt landskap fattas besluten av regionförvaltningsverket.

Mer information:

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finlands beslut, 16.12.2020 (pdf)

Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar för att förebygga coronasmitta (minedu.fi)

Satakunta sjukvårdsdistrikt (satasairaala.fi, på finska)

Svar på vanliga frågor (avi.fi)

Rådgivning för evenemangsarrangörer:

  • tfn 0295 016 666 (mån-fre klockan 8-11.30 och 12.30-16)
  • e-post: koronainfo(at)avi.fi

Mediakontakt:

  • Mikael Luukanen, överdirektör, tfn 0295 018 092, mikael.luukanen(at)rfv.fi
  • Heikki Mäki, direktör, tfn 0295 018 094, heikki.maki(at)rfv.fi

    Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland

Nyckelord

Om

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Följ Aluehallintovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto

Sammankomstbegränsningarna i Päijänne-Tavastland förlängs till 15 februari – tillställningar med över 10 personer förbjudna, även mindre bör undvikas21.1.2021 13:01:00 EETTiedote

Södra Finland Enligt den bedömning som Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts regionala coronasamordningsgrupp gjort är de nuvarande sammankomstbegränsningarna nödvändiga i distriktet även under de kommande veckorna. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förlänger begränsningarna av offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Päijänne-Tavastland sjukvårdsdistrikts område till och med den 15 februari 2021. Det är skäl att undvika alla sammankomster alltid då det är möjligt.

Päijät-Hämeen kokoontumisrajoitukset jatkuvat 15.2. asti – yli 10 hengen tilaisuudet kielletty, pienempiäkin tulisi välttää21.1.2021 13:00:00 EETTiedote

Etelä-Suomi Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueellisen koronakoordinaatioryhmän arvion mukaan nykyiset kokoontumisrajoitukset ovat alueella tarpeen myös tulevina viikkoina. Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevia rajoituksia 15.2.2021 asti. Kaikkia kokoontumisia on syytä välttää aina kun se on mahdollista.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum