Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Sammelsurium-näyttely kutsuu tarkastelemaan Vuosaarta uusin silmin

Jaa

Sammelsurium on sarja teoksia, jotka johdattavat tarkastelemaan Vuosaaren kaupunginosaa uusista näkökulmista. Vuotalon galleriassa nähtävä Sammelsurium (suom. sekalainen kokoelma) rakentuu visuaalisista poiminnoista Vuosaaren alueesta ja arkkitehtuurista. Teoksissa poiminnot on jalostettu mm. kuvitteellisiksi matkamuistoiksi ja tapettikuoseiksi.

Kuva: Päivi Raivio
Kuva: Päivi Raivio

Sarja on syntynyt pilkkomalla rakennuksia osiin ja perkaamalla maisemaa, muuttaen maamerkkien olomuotoja perustavalla tavalla. Visuaaliset poiminnot yhdistyvät teoksissa ja muodostavat kaupunginosasta uudenlaisia näkymiä. Tutuista maamerkeistä ja niiden muodoista on muokattu mm. moderneja tapettikuoseja, jotka ovat esillä Vuotalon galleriassa.

Matkamuistoja-tilassa hahmotellaan Vuosaaresta mielikuvituksellista turistikohdetta, johon on tuotettu sarja erilaisia matkamuistoja, kuten mukeja, pienoismalleja ja Vuosaaren oma viiri, tukemaan keksittyä tarinaa.

Näyttely kysyy, onko kaupunginosalla enemmän arvoa, kun se esitetäänkin tuotteina? Mitä tämä kertoo meistä? Heittäytymällä turisteiksi taiteilijat ovat katsoneen tuttua maisemaa eri tavalla, ylöspäin ja kohti yksityiskohtia. Erilaisten matkamuistojen kautta kaupunginosan kerrostumat ja tutut maamerkit on tehty näkyviksi.

Sammelsurium tuo esiin mahdollisuuden luoda ja muovata mielikuvia. Jokaisesta kaupunginosasta, sen kaduista ja paikoista, löytyy ajallisia kerrostumia, kiinnostavia tarinoita ja kiehtovia yksityiskohtia mielikuvien aiheiksi. Niitä löytyy sieltäkin, missä niitä ei luulisi olevan.

Sammelsuriumissa Vuosaari on perattu myös numeroiksi: siellä asuu 0,97% suomen väestöstä. Oivallus on adoptoitu matkamuistomyymälään Aurinkolahden peruskoulun 8. luokan Vuosaari-aiheisista työpajoista.

Päivi Raivio ja Daniel Bumann ovat taiteilijoita ja muotoilijoita, joiden työ keskittyy julkisen tilaan ja paikkojen kehittämiseen taiteen ja kulttuurin keinoin. Heidän taustansa yhteisö-, julkisen tilan ja lavastustaiteesta ohjaa heidän työskentelytapojaan ja kiinnostuksen kohteitaan.

Näyttelyn on tuottanut Vuotalo. Raivion ja Bumannin taiteellista työtä tukee Koneen Säätiö.

Näyttelyn avajaisia vietetään keskiviikkona 15.11. klo 17-19 Vuotalon galleriassa. Tervetuloa!

Yhteyshenkilöt

Taiteilija Päivi Raivio
050 466 8312
paivi.raivio@gmail.com
www.paiviraivio.com
www.raiviobumann.com

Tuuli Tokkola, Vuotalon johtaja
09 310 71359
tuuli.tokkola@hel.fi
www.vuotalo.fi

Kati Hurme
kati.hurme@hel.fi
040 620 4092
Viestintä ja markkinointi
Kulttuuri ja vapaa-aika / Helsingin kaupunki

Kuvat

Kuva: Päivi Raivio
Kuva: Päivi Raivio
Lataa
Vuosaaren terassitalojen yksityiskohdista luotu tapettikuvio.
Vuosaaren terassitalojen yksityiskohdista luotu tapettikuvio.
Lataa
Kuva: Päivi Raivio
Kuva: Päivi Raivio
Lataa
Cirrus-tornitalo
Cirrus-tornitalo
Lataa
KUTSU Sammelsurium-näyttelyn avajaisiin 15.11.
KUTSU Sammelsurium-näyttelyn avajaisiin 15.11.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Vuotalo

Helsingin itäisin kulttuurikeskus metron päätepisteessä, urbaanin kaupunkiluonnon keskellä.

www.vuotalo.fi

Mosaiikkitori 2, 00980 Helsinki
00980 Helsinki

Vuotalo Facebookissa
Vuotalo Instagramissa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme